Blog Sadašnjeg trenutka

ponedjeljak, 30.04.2007.

Metoda samopomoći - prihvaćanje unaprijed

Postoji još jedna metoda samopomoći koja nam može pomoći da se osjećamo bolje i smirenije. Vrlo je jednostavna, što ne znači ujedno da je i uvijek laka za primjeniti. Radi se o tome da zamislimo što je realno najgore da nam se može dogoditi i onda to prihvatimo. Kada kažem "realno najgore" realno je da ćemo možda past i ozlijedit nogu, nije realno da će nam se avion srušit na glavu (mada su to vjerojatno mislili i poginuli 11.9.).

Ja tu metodu već odavno primjenjujem - i zato sam i mentalno spreman na neke velike stvari - npr. prekid nekog odnosa, gubitak posla i sl. i oko tih stvari se ne brinem. Međutim, tu postoji jako puno stvari na koje prije nisam bio unaprijed spreman. Uglavnom su to sitnice i uglavnom je to ono što me zna izbaciti iz takta...

Neki primjeri:
u prometu: netko se parkira tako da uzme dva mjesta, a ionako ima premalo parking mjesta. Na cesti sa dvije trake od kojih je lijeva za preticanje, nađe se netko pametan pa vozi sporo kao da je to desna traka i onemogućava one koji žele pretjecati. Ili pričanje na mobitel na zelenom upaljenom semaforu kojeg se ionako dugo treba čekati tako da propadne to zeleno i upali se crveno.
Ne znam za vas, ali mene zna to naživcirat i potaknut me na kreativnost u psovkama. wink

u odnosu sa ljudima: netko nam kaže nešto što nas izbaci iz takta - posebno su vješte u tome žene koje rade na šalterima - ne sve, ali npr. kada sam bio na MUP-u vezano za papire za auto, čovjek se iskreno začudi kako neke od teta koja rade tamo znaju biti bezobrazne i tretirati stranku kao nekog totalnog idiota. Čovjek pomisli da su ekstra plaćene ako vrijeđaju ljude. Istina, ima i nekih dobrih, ali većinom su moja iskustva sa šalterima negativna.

nezgode: padne nam šalica i razbije se, ogulimo auto, stanemo u govno od psa zato jer njegov vlasnik voli imati psa, ali eto jednostavno nije raspoložen da očisti sa poda ono što njegov dragi pas proizvodi...

Ima toliko puno toga što može proći "krivo" u toku dana, i vjerujte osim ako niste nevjerojatni srećković i poći će krivo.
I to je OK. To je sasvim OK ako smo mi to u stanju prihvatiti kao dio života, i ne uzbuđivati se oko toga već biti sretni unatoč tome.

I ovdje dolazi opet onaj pristup "prihvaćanje unaprijed" - ja sam prije unaprijed bio mentalno spreman na velike stvari, ali od sada ću i unaprijed svaki dan 5 do 10 minuta razmisliti što bi sve moglo proći krivo i prihvatiti i to ako se dogodi. Bitno je da to radim unaprijed, barem kroz neko vrijeme jer ako nisam već prije prihvatio možda neću uspjeti u trenutku kada se to dogodi iz jednostavnog razloga što nisam pripremljen. Pretpostavljam da nakon nekog vremena, više ovo nije potrebno raditi jer nam se sistem nauči prihvatiti automatski sve što se dogodi - no ja nisam još na toj razini i meni će ovo pomoći. Nadam se da će i nekome od vas.

OK, idem sada malo zamišljati tko bi mi mogao nešto ružno reći, u koje govno ću stati i što će mi se razbiti. rofl

Puno pozdrava do srijede. mah

prijavi hr.digg - 08:47 - Komentari (8) - Isprintaj - #

nedjelja, 29.04.2007.

Tehnički radovi na blogu

Eto, danas su mi se poklopilo da imam vremena i volje za ići raditi sređivanja dizajna ovog bloga - i rezultat možete vidjeti. Što se je promijenilo?

Unatoč mojem ambicioznom planu jedina novost je do da sam dodao kategoriju Linkovi razmjene - s obzirom da ima blogera na koje nisam uopće imao link, a oni imaju na mene, smatram da je fer da sam i ja njih dodao. Ne znam koliko će im to pomoći u povećanju prometa, ako se mene pita želim vam na tisuće čitatelja. :)

Zašto nema drugih promjena?
Objašnjenje slijedi...

Prvo sam dodao sliku na mjesto naslova bloga. Sliku mi je poklonila moja draga prijateljica @pekač, pa joj se i ovom prilikom zahvaljujem na tome. Zatim sam je uplodao na imageshack i stavio direktni link. To je radilo - istina, u Firefoxu mi se je izgubio dio riječi "Subota" na mjestu gdje piše datum posta. U Internet Exploreru to radi dobro - no s obzirom da sam ja veliki fan Firefoxa, to je već bio minus. Ali dobro, blog je barem ima sliku.
Pa sam dodao i Google tražilicu za ovaj blog - s obzirom da se već skupilo 75 postova, nije loše da ljudima bude lakše doći do željene informacije. I to je proradilo iz prve. Međutim, nakon jedno deset minuta više nije radilo i stalno je javljalo "Information is temporarily unavailable." pa sam to maknuo.

Zatim sam odlučio dodati treći stupac tako da sa desne strane za sve nas koji imamo rezoluciju barem 1024 X 768 ne bude samo plavi prazni prostor već ispunjen korisnim sadržajem, ali ni to se nije uhvatilo. Istina nisam se previše ni trudio - za to nisam imao volje.

U svemu tome mi se više ni ona slika sa naslova bloga više nije pokazivala, pa sam i to morao vratiti kako je bilo.
Sada sam za neko vrijeme miran - odustajem do daljnjega od mjenjanja dizajna, ne zato jer se ne bi mogao motivirati da to napravim, već zato jer imam korisnijih i zanimljivijih načina da potrošim svoje vrijeme.

Inače, svih koje zanima dizajn bloga najbolje je da posjetite tutor.blog.hr - tamo je sve super objašnjeno. Svaka čast autoru tog bloga. Cijela ta priča oko dizajna mi je zanimljiva, ali eto jednostavno neke stvari su mi još zanimljivije pa zato za sada to stavljam sa strane...

prijavi hr.digg - 18:22 - Komentari (4) - Isprintaj - #

subota, 28.04.2007.

Produktivnost - novi pristup

Ovih dana istražujem i propitkujem svoja uvjerenja i misli koje imam o produktivnosti. To radim zato jer se na temelju trenutnih uvjerenja ne osjećam dobro oko svoje produktivnosti. Nije problem u tome da li napravim više ili manje, već u mojim mislima koje imam oko toga. Ukratko, teže mi je prihvatiti sadašnji trenutak i biti iskreno sretan. S obzirom da su moji trenutni osjećaji/misli oko moje produktivnosti u konfliktu sa misijom, krenuo sam u izmjenu tih misli. Tek sam počeo, ali mi se već pojavljuju neke ideje.

Da ne krenem previše u detalje reći ću samo da sam na temelju propitkivanja odlučio provesti jedan eksperiment. Objašnjenje slijedi...

Činjenica je da postoji velika kategorija stvari koje ako ih napravimo, imamo veću ili manju korist od toga, a ako ne možemo imati manje ili veće negativne posljedice.

Primjeri:
- ako radim redoviti backup mailova, tada ako se nešto i dogodi kompu imam mailove sačuvane. Ako ne radim redoviti backup, tada ako se nešto dogodi izgubio sam mailove.
- ako radim redovito backup programa koje pišem, ako se nešto i dogodi imam te programe sačuvane. Ako ne, tada trebam početi iznova. (To mi se već dogodilo - gdje mi je barem 30 sati rada otišlo tek tako).
- ako imam pospremljenu sobu i radni stol, lakše ću se snalaziti i trebati će mi manje vremena da nešto napravim. Ako nemam, posljedica je suprotni efekt.
- ako radim na svom zdravlju, imati ću bolje zdravlje, inače neću.
- itd.

Mislim da je do sada dosta jasno.

Međutim, što ako su mi potencijalne posljedice sasvim OK? Što ako sam ih spreman prihvatiti takve kakve jesu i biti isto sretan, sa njima ili bez njih?

Za gornje primjere: da izgubim mailove, da ponovo trebam početi raditi program, da imam slabije zdravlje i sl. U tom slučaju gornje akcije više nisu u kategoriji "trebao/morao bih" već u kategoriji "bilo bi zgodno/korisno".
Ako napravim backup mailova, dobio sam određenu korist koju inače ne bi imao. Ako napravim nešto za svoje zdravlje, opet imam neku korist od toga. No ono što je bitno je to da ja to ne moram napraviti, ali mogu.

Prije sam se ubijao u pojam jer bih napisao ogroman popis stvari koje trebam napraviti, napravio bih tek ponešto jer je lista stalno ogromna i onda bi me prošla volja da napravim ni ono malo. I nije problem u tome što ne bih napravio ni onda to malo, nego to što sam se loše osjećao zbog toga. bang

Ovako, imam jako malo stvari koje trebam napraviti - a to su one koje bi imale posljedice koje trenutno nisam u stanju prihvatiti. Sve ostalo možda hoću, možda neću.

Da li ću zbog takvog pristupa biti ispodprosječno produktivan? Paradoks je taj da ću vjerojatno biti produktivniji nego li prije. No najbolje je da mi to i nije više toliko bitno - bitno mi je da ću više uživati u sadašnjem trenutku, a to je ono što mi vrijedi puno više od toga da li ću naučiti talijanski za 3 ili 6 godina, da li ću ostati bez mailova ili će mi trebati za izradu programa 3 ili 12 mjeseci.

Skoro sve teorije i savjeti vezano za planiranje sa kojima sam se ja susreo, zapravo daju fokus na budućnosti, a ne na sadašnjem trenutku. S obzirom da meni više takav pristup nije u skladu sa mojom misijom, tražim model koji će mi odgovorati. Do daljnjega sam spreman istestirati ovakav pristup životu.

Imam određene odgovornosti i to poštujem, ali ipak nemam tako puno stvari u kategoriji "moram napraviti" kao što sam sebe kroz cijeli život lažno uvjeravao.

Što se tiče ovog bloga, imam nekoliko stvari koje bi bilo zgodno napraviti, bila bi određena korist od toga, no pošto nije u kategoriji "moram" ne opterećujem sa terminom kada ću to i napraviti. Napraviti ću točno onda kada mi dođe da napravim i ni trenutak prije ni poslije. Ako mi ne dođe, onda neću ni napraviti.

Još jednom napominjem, vjerojatno ću sa ovakvim pristupom biti produktivniji nego li prije, ali mi to zapravo i nije više toliko važno. Puno mi je bitnija mudrost sadašnjeg trenutak, pa što god to bilo...

Nakon nekog vremena vjerojatno ću napisati post u kojem iznosim koje rezultate imam od ovog eksperimenta. Ako mi se eksperiment ne svidi, promijenit ću model - ali za sada mi se jako sviđa.

prijavi hr.digg - 08:38 - Komentari (2) - Isprintaj - #

petak, 27.04.2007.

Knjige

Od svih dostupnih medija vezanih za tematiku ovog bloga meni su knjige i dalje najdraže. Imam tu neku ljubav prema njima, i zato i imam određni broj knjiga doma - neke nisam nikad ni pročitao, ali eto možda i one jednom dođu na red. A možda i ne. wink

Napomena:
Ovaj post se odnosi na knjige tematike samorazvoja, sadašnjeg trenutka i sl. a ne o romanima, stručnim knjigama itd. Volim ja i te knjige, ali ovaj post jednostavno nije o njima. smijeh

U zadnje vrijeme mi brže dolaze knjige sa Amazona nego što ih stignem obraditi - i drago mi je da je tako jer su sve vezane za sadašnji trenutak.

Međutim, tu treba biti oprezan - i to kažem iz svog iskustva. Ako idemo previše u širinu, bez da imamo određenu dubinu na kraju nećemo imati neku konkretnu vrijednost.

Mislim da je bolje uhvatiti se neke praktične knjige i nju obraditi kroz mjesec dana, nego li pročitati 4 knjige u tih mjesec dana. Osobno sam pročitao jako puno knjiga - neke samo djelomično (djelovi koji su mi trebali), a neke cijele. I sada vidim da mi više nije toliko bitna kvantiteta koliko kvaliteta - da do kraja godine pročitam i kvalitetno obradim 7 - 10 knjiga koje su mi povezane za sadašnji trenutak, to mi vrijedi puno više nego li da pročitam 100 knjiga starim načinom čitanja.

Da bi se ostvario neki značajan rezultat ponekad se treba dosta dugo vremena biti u istom filmu i ići istim putem naprijed. Jednostavno uporno nastavljati prema naprijed i s vremenom dolazimo do razine gdje imamo konkretni rezultat. Knjige mogu biti prepreka na tom putu!!! Svaka knjiga ima taj potencijal da nas može uvesti u jedan određeni film. Sada, ako je taj film u skladu sa našim trenutnim putem, tada je to dobro, ali ako nije može nas skrenuti sa puta. Barem je to slučaj sa mnom. Zato sam ja trenutno zainteresiran prvenstveno za knjige povezane sa sadašnjim trenutkom - kada ih obradim i izvučem iz njih ono što mi treba otvoriti ću se i prema nekim drugim knjigama. Do tada - knjige o novcu, vodstvu, zdravlju, inteligenciji, poboljšanju mentalnih sposobnosti i sl. me ne zanimaju toliko. Zanimaju me, ali mi ipak nisu prioritet.

Pišem sve vrijeme o knjigama, ali zapravo to vrijedi i za ostale materijale - audio, video, tečajevi i sl.
Ako se bavimo sa nekim učenjem kojeg smatramo bitnim, a još uvijek nismo na razini da smo ga stvarno usvojili i da je postao dio nas, IMO nije pametno ići baviti se prerano sa drugim učenjima, ma u kojem god obliku oni bili.

Ukratko, u 2007. ću glavni naglasak imati na materijalu vezan za sadašnji trenutak i onome što mi može pomoći u tome (kao npr. metoda The Work). Moguće da ću tu i tamo ću malo skrenuti sa puta i pročitati nešto drugo iz ove tematike, ali to će ipak biti privremeno. Iz osobnog iskustva smatram da ću tako najbrže doći do rezultata.

I na kraju dajem kiss samom sebi. Zašto? A zašto ne?

prijavi hr.digg - 08:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 26.04.2007.

Sadašnji trenutak - nastavak

Svim čitateljima gladnima informacija o sadašnjem trenutku posvećujem ovaj post. A ostalima preporučujem da svrate sutra jer ću možda pisati o nečemu drugome. wink

U mojem prakticiranju "Tu i sada" najteži dio je iza mene. Na trenutke je bilo tako teško da mi je dolazilo da sve pošaljem u PM i jedan drugi organ. I da nije bilo jednog blagoslova, to bi već sigurno i napravio.
Konkretno, blagoslov je sljedeći:
Kada mi je došlo da si postavim za cilj da u 2007-oj godini budem Tu i sada što više mogu, odmah mi je uz to i došlo da kažem ženici da ako odustanem da ću joj dati 3000 kn. I to me je spasilo - jer u onim trenucima kada mi je otpor uma bio na vrhuncu jedino tih 3000 kn su me održali na pravom putu. A sada sam došao u točku da ne bi odustao ni da mi netko plati 30000 kn. Najteži dio je iza mene i ponosan sam zbog toga.

Što dalje? Put je jednostavan - proučavati i dalje učenje od Eckharta Tollea i Byron Katie, primjenjivati The Work, prihvatiti sadašnji trenutak najbolje što mogu u tom trenutku...

Vrlo važan resurs mi je Now for you forum. Tamo su ljudi kojima je isto sadašnji trenutak najbitniji i puno je lakše biti dio složne grupe istog interesa nego li kao pojedinac probijati se kroz sve unutarnje i vanjske otpore. Prijateljski nastrojeni, spremni pomoći ako mogu - stvarno su mi super!

U bližoj budućnosti mislim i proučiti učenje ostalih učitelja Sadašnjeg trenutka - konkretno za početak Tony Parsonsa i Krishnamurtija.
Vjerujem da će doći trenutak kada više neću imati potrebu proučavati ništa vezano za sadašnji trenutak - i to će značiti da 100% živim svoju misiju i da mi to više nije potrebno. Dotad, proučavanje učenja učitelja sadašnjeg trenutka mi pomaže da budem tu i sada.

Nemam pojma što me sve očekuje na mom putu sadašnjeg trenutka, i to je ljepota u svemu tome.

Što se tiče bloga, pisati ću i dalje o raznim temama, a ne samo o sadašnjem trenutku mada se nadam da ću se dovoljno često osvrnuti i na to kako u praksi povezati učenje o sadašnjem trenutka sa svakodnevnm životom, ciljevima i nastojanjima.

prijavi hr.digg - 08:11 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 25.04.2007.

Sloboda

Svatko ima neku svoju definiciju slobode - i većina će ljudi reći da je njima sloboda bitna.
Netko se smatra slobodnim ako nije u zatvoru, ili ako nije u ozbiljnoj vezi pa se može okolo nesmetano zabavljati, ili ako nije pod pritiskom nekog političkog režima, ili ako je financijski neovisan itd. I sve je to OK, i slažem se sa svim tim definicijama. No u ovom postu zapravo želim pričati o jednoj drugoj slobodi koju ja zovem konačna sloboda i o tome što ona znači za mene.

U zadnjim postovima sam naveo da je moja misija :"Prihvatiti sadašnji trenutak onakav kakav je i biti iskreno sretan". I za mene je to konačna sloboda. Jer ako sam u stanju prihvatiti sadašnji trenutak neovisno o tome kakav on bio - pa makar drugim ljudima izgledao "negativno", tada što god da se dogodi sretan sam, a time smatram i slobodan.
Ako je netko u stanju prihvatiti da je invalid, da ima rak, da su mu umrli najbliži i ... (ovdje stavite ono što bi vama bilo najgore da vam se dogodi), i biti sretan unatoč tome tada je po meni takva osoba doživjela konačnu slobodu. I to je ono čemu ja težim - i to je dio moje misije. Dok to ne ostvarim, tada to znači da još nisam ostvario svoj posao na ovom prekrasnom planetu.

"Negativno" postoji samo u našim glavama - stvarnost je onakva kakva je, mi smo ti koji joj pridajemo taj epitet - negativno, pozitivno, neutralno i sl. Sve je stvar perspektive, a ne objektivne stvarnosti. U nekim kulturama se smrt slavi kao nešto pozitivno (osoba je otišla na bolje mjesto) - znači, to nije nužno negativna stvar. Isto tako postoje ljudi koji su rekli da im je iskustvo sa rakom bilo izuzetno vrijedno iskustvo koje im je promijenilo život. Mi smo ti koji pridajemo riječ "negativno" i pružamo otpor sadašnjem trenutku, umišljajući da bi to išta moglo promijeniti na bolje. Bitno je za napomenuti da prihvaćanje sadašnjeg trenutka ne znači nužno da nećemo i poduzeti određenu akciju - jedno ne isključuje drugo.

Ponovo čitam ovaj moj post i čini mi se da bi mu neki mogli dodati riječ "preradikalan" i to u negativnom kontekstu. I to je u redu. Iznosim svoj trenutni stav iskreno, svjestan toga da zbog toga možda i neću biti baš popularan. Ali i to isto prihvaćam kao dio sadašnjeg trenutka.

Napomena: da ne bi netko krivo shvatio, nisam ja još na toj razini da bih mogao prihvatiti sve ono što ja imam u mojoj kategoriji "najgore što se može dogoditi", ali sam na jako dobrom putu da to i ostvarim.

Onim čitateljima kojima ovo i ima smisla, ostaje ključno pitanje "Kako doći na tu razinu da prihvatimo sadašnji trenutak onakvim kakav je i budemo iskreno sretni?"
Moj odgovor je da proučite i prakticirate učenje od Eckharta Tollea i Katie Byron jer oni daju odgovor na to pitanje puno bolje nego što bi ja to mogao u ovom trenutku.
Inače, Katie Byron je imala tumor na licu i isto je bila presretna dok je to trajalo, u zadnje vrijeme postaje slijepa i dobar dio dana ima snažnu bol jer ima nekih problema sa očima i isto je presretna. I usput je pomogla ogromnom broju ljudi u svijetu da i oni postanu sretniji u svom životu. Ona je živi dokaz osobe koja živi konačnu slobodu.

Osjećam veliko zadovoljstvo da mogu ljude od srca informirati o postojanju jednog takvog istinskog učitelja kao što je Katie Byron.

prijavi hr.digg - 08:03 - Komentari (7) - Isprintaj - #

utorak, 24.04.2007.

Teorije zavjere i sadašnji trenutak

Postoji više hr blogova koji se bave teorijama i dokazima zavjere pa se dotiču tema kao što je UFO, tajna društva koja upravljaju ljudima i sl. Neki od primjera blogova koji se bave više ili manje tom tematikom su Mito's blog, Nova vizija itd.

Osobno, nisam nikad nešto dubinski proučavao to područje. Vjerujem da je određeni dio tih teorija točan, no u kojoj mjeri, ne znam i nije mi toliko ni bitno u ovom trenutku.
I to iz jednostavnog razloga što prihvaćam sadašnji trenutak onakvim kakav je. Prihvaćam da postoje vlade i udruženja koja žele moć i koji koriste raznorazne neispravne načine da tu moć i ostvare. I sasvim sam u redu sa time. Zapravo se to od njih i očekuje. Osobno oko toga mogu biti negativan i govoriti kako mogu iskorištavati ljude, žrtvovati ljude i i ovaj prekrasan planet radi osobne dobiti. Ili mogu jednostavno prihvatiti da je to tako. Da li smatram da je ispravno to što rade? Ne. Ali mogu razumjeti da je ono što ih pokreće moć i da se to neće promijeniti živcirao se ja oko toga u ovom trenutku ili ne. Što je potrebno da se promijeni nešto na globalnoj razini? Iskreno nemam pojma - možda je stvarno učinkovit način taj da se ljude obavještava o raznim informacijama vezano za teorije zavjere pa se na taj način stvori dovoljno otpora među ljudima. Da li je to učinkovit način - ne znam. Mislim da je ispravno da ljudi imaju informacije i da na temelju toga mogu odlučiti. Tako da je i moj dojam da svi blogovi i ostali mediji koji se bave sa širenjem informacija o teorijama zavjere čine uglavnom ispravnu stvar. Možda se budem i ja jednom bavio sa takvim stvarima, ali ako to budem radio to će biti tako da živim svoju životnu misiju "Prihvatiti sadašnji trenutak onakvim kakvim je i biti iskreno sretan tu i sada." - mislim da je moguće poduzimati ispravnu akciju (u ovom slučaju informiranje drugih) i biti sretan tu i sada. Ili mogu poduzimati ispravnu akciju i osjećati negativne emocije - npr. ljutnju, osuđivanje, rezigniranost, agresiju i sl. Mislim da je očito što mi se više sviđa. Biti tu i sada ne isključuje ispravnu akciju - naprotiv. Vjerujem da nam je lakše odrediti što je ispravna akcija - u ovom trenutku za mene je ispravno da se previše ne bavim sa teorijama zavjere jer ionako ima dosta drugih koji obrađuju tu tematiku.
Od kada sam otkrio i svoju životnu misiju, ne živciraju me više ni naši političari - nesposobni su i polulopovi. I prihvaćam i to kao dio sadašnjeg trenutka - bez emocija - jednostavno onako kako je. Mislim hej, političari, od njih se i očekuje da će krasti i biti nesposobni - vjerujem da će se u svakoj državi na ovom planetu barem neki ljudi složiti sa time da su njihovi političari takvi. Mogu razumjeti takvo ponašanje političara jer su i oni ljudi sa slabostima, jedino što imaju takvu poziciju da te slabosti mogu iskoristiti na jedan vidljiv način. U svakom slučaju ne vidim koju korist bi ikome donijelo na ovom planetu kada bih se ja živcirao oko toga...
Možda će netko zbog takvog mog stava imati projekciju mene kao neke ovce koja dopušta da se sa njom manipulira - ah tko zna, možda ste i u pravu. wink
Istina, ako je kriterij da se onaj koji u potpunosti prihvati sadašnji trenutak onakav kakav je i bude iskreno sretan neovisno o vanjskim okolnostima smatra ovcom (ili dijelom stada), onda su i Eckhart Tolle i Byron Katie ovce. I to vrlo, vrlo sretne ovce...

Što vi mislite? rolleyes

prijavi hr.digg - 08:03 - Komentari (11) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 23.04.2007.

Životna misija

Da li svi mi imamo neku svoju životnu misiju?
Nekad davno sam zaključio da imamo i od onda povremeno tražim koja bi to bila moja.
Pa razmišljam da li je moja životna misija napredovati što je više moguće, pomoći što većem broju ljudi i sl. Ili je moja životna misija nešto drugo.
Kakogod, činjenica je da još uvijek ne mogu doći i reći moja životna misija je to i to. Ili ipak mogu? Obrazloženje slijedi...

Upravo zbog toga jer ne znam svoju životnu misiju, često sam se znao osjećati krivim da gubim vrijeme na bezveze umjesto da radim na svojoj misiji. I tako, svakim danom imam još jedan manje dan za ostvariti životnu misiju. I nije baš razmišljanje o kojeg se čovjek super osjeća, zar ne?

Čitajući knjigu "Love what is" od Byron Katie u kojoj ona objašnjava metodu The Work, došao sam do jednog meni tako neobičnog i oslobađujećeg pristupa životnoj misiji.

Što ako životna misija ne postoji? Tj. što ako je naša životna misija samo to da budemo tu i sada koliko možemo biti? Razmišljajući na taj način, moram reći da se osjećam stvarno super !!! Jer ja već onda živim svoju životnu misiju. Sve mi se na kraju svodi na to da budem iskreno sretan tu i sada, i da sam u stanju prihvatiti svaki sadašnji trenutak onakvim kakvim je. A ako imam to, što mi više treba? Zar nije svo trčanje za novcem, zdravljem, rezultatima, postignućima zapravo način na koji mi želimo ostvariti nešto što će nas učiniti sretnim? A što ako možemo biti sretni odmah sada, neovisno o svemu tome? Neki traže sigurnost u količini novca kojeg žele imati - no što ako razvijem tu sposobnost da budem sretan u sadašnjem trenutku neovisno o tome koliko novca imao? To je po meni istinska sigurnost i sloboda. Jer koliko god novca imali, uvijek se može nešto dogoditi da ostanemo bez njega.

Put kojim idem će na kraju vjerojatno imati kao posljedicu da puno napredujem u ovom životu, da pomognem velikom broju ljudi, da imam natprosječne rezultate i postignuća i sl. No to je posljedica, a ne uzrok putovanja tim putem. A o tome nisam nikad prije tako razmišljao - i za mene je to vrlo oslobađajuće. Da li ja do kraja života ostao na ovoj razini, ili prosvjetlio se sljedeći tjedan - ja sam sretan. Pomogao li jednoj osobi ili tisuću ljudi, što god bude bilo - ja sam sretan. I mislim da je to moja životna misija - biti iskreno sretan i prihvatiti sadašnji trenutak onakvim kakvim je. Ništa više i ništa manje.
Jako mi se sviđa put kojim sam krenuo na početku ove godine i kojim idem i dalje - ako bi trebao dati ime tom putu to bi bilo "Put potpunog prihvaćanja sadašnjeg trenutka". Byron Katie uči kako stvarno biti Tu i sada i njezino učenje se savršeno uklapa sa Eckhart Tolleom, uostalom i on je preporuča - i kaže da ona daje ključ kako biti tu i sada. Samo učenje od Eckharta Tollea koliko god mi bilo super, ipak ne daje dovoljno praktične savjete koje je lako slijediti. Ali, Eckhart Tolle u kombinaciji sa Byron Katie je stvarno nešto prekrasno - osjećam duboku zahvalnost prema tom blagoslovu.

Razmišljao sam da li da ovaj post učinim vizualno atraktivnijim (npr. ubacim neke fore slike) pa time povećam šanse da ga netko pročita - ali sam odustao od toga jer mi je iskreno trenutno sasvim svejedno koliko ljudi će pročitati ovaj post. Bio to samo ja ili tisuću ljudi, ja sam sretan u ovom trenutku jer vjerujem da svi oni koji ga trebaju pročitati će ga i pročitati. A oni koji ne trebaju, pa zašto bi onda uopće gubili vrijeme na nešto što im ne treba?

prijavi hr.digg - 08:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

subota, 21.04.2007.

Otkrivenje

Jučer sam po prvi put primjenio The Work metodu i za sada sam stvarno oduševljen.
Samim čitanjem knjige, način razmišljanja mi se je počeo mijenjati i onda sam išao vidjeti koji mi je trenutni problem. Možda će vas iznenaditi, mene nije, jer sam već više puta imao taj problem.
Konkretno problem je:
Strah da će The Work funkcionirati. To me je strah zato jer ću prebrzo napredovati,
drugi će prebrzo napredovati i ako drugi budu tako brzo napredovali, i ako je za njih to tako jednostavno, onda ja nisam nikakav faca, niti ništa posebno.

Svaki put kada bi naišao na nešto potencijalno moćno (npr. EFT, PEAT) sam imao taj problem. No s ničim ga nisam uspio riješiti. Ali sa Workom jesam!

Za sada ću preskočiti način primjene, već ću reći samo krajnji rezultat, tj. rješenje do kojeg sam došao primjenom metode.

Napredovati ću onoliko brzo koliko brzo budem napredovao. I savršeno je tako.
Drugi će isto napredovati onoliko brzo koliko budu napredovali.
Ne radi se ovdje o tome tko je veći faca ili tko je više poseban, već samo o tome da li sam sretan iznutra ili ne. Zar nije pravi faca onaj koji je u stanju biti u konstantnoj unutrašnjoj sreći neovisno o vanjskim okolnostima? Ta potreba da se bude faca, nije ništa drugo nego li ego na dijelu. Još jedna laž koja me čini nesretnim kada je se držim. Zar nije potreba biti faca zapravo podsvjesna izjava da nam nešto fali ovakvima kakvi smo sada i zato nam treba da bi bili nešto posebno da bi imali vrijednost?
Zapravo mi je stvarno bitno da budem sretan.
Vrijedan sam neovisno o rezultatima i vanjskim okolnostima.
Na nikoji način sreća drugih ne utječe na moju i zato ako i svi primjene The Work i isto budu sretni, ja na nikoji način ne gubim. Naprotiv - mogu samo dobiti.
Drugi ljudi će napredovati i biti sretni točno onoliko koliko budu. I to nije moja odgovornost.
Moja je samo da ja budem istinski sretan.
Ovdje se radi o prividu gdje se držim laži da je moja vrijednost ovisna o drugima ljudima i o njihovoj percepciji mojih vještina, kvaliteta, mana, rezultata -> to je laž.
Vrijedan sam ovakav kakav jesam.


Došao sam do jako značajnih uvida u ovom procesu, po prvi puta takve vrste u svom životu. Ono što je najbitnije je to da nisam toga svjestan samo mentalno, već i energetski, tj. da moj sistem to prihvaća kao istinu. Koliko puta mi se je dogodilo da bi znao što bi trebalo biti, ali sistem jednostavno to ne prihvaća kao istinu. Možda će mi se ponekad vratiti onaj stari obrazac, no ono što je bitno je da imam metodu sa kojom ga mogu začas riješiti. Još jedan problem iz kojeg sam naučio što je trebalo naučiti. Yupi!!! Idemo dalje...

Nisam još uvijek postao super samopouzdan i siguran, imam ja još finog materijala za ovu metodu, ali činjenica je da više nemam onaj problem sa početka ovog posta.
Iskoristio sam i metodu za riješiti još jedan problem, ali o tome neki drugi put.
Ugodan vikend svima!mah

prijavi hr.digg - 08:24 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 20.04.2007.

EQ vs IQ

Odmah ću reći zaključak ovog posta: emocionalna inteligencija (EQ) je ono što radi razliku u kvaliteti života i to je područje interesa ovog bloga.

Pretpostavljam da svi već imaju neko mišljenje oko toga što je emocionalna inteligencija i ima više različitih definicija. Moja je:kvaliteta našeg unutarnjeg softvera po kojem funkcioniramo i sposobnost da utječemo na taj softver na način koji će nam omogućiti bolju kvalitetu života.
Taj unutarnji softver obuhvaća naša uvjerenja o nama samima, ljudima oko nas i općenito životu. Također, često sadrži i onaj dio koji je ograničavajući - kao što su razni strahovi, nesigurnosti, ljubomora, zavist, agresija, nervoza itd. Netko se već rodi sa kvalitetnim softverom, a netko ga tek treba razviti. Ljepota je ta da se može razviti, ako je to nekome bitno. Meni je - iz jednostavnog razloga što je kvaliteta života zavisna o emocionalnoj inteligenciji. Što smo emocionalno inteligentniji, to smo i sposobniji ostvariti kvalitetnije rezultate - kako unutarnje (mir, zadovoljstvo, sreća) tako i vanjske (novac, postignuća,itd.). Razvoj emocionalne inteligencije je ono što ja zovem evolucija i o tome sam već pisao - koga zanima može pogledati pod kategorija Evolucija i važna načela.

Gdje se tu uklapa IQ? IQ je dio nečega što zovem mentalne sposobnosti.
Mentalne sposobnosti obuhvaćaju IQ, koncentraciju, kreativno razmišljanje, pamćenje i sl. I ovdje postoje raznorazne podjele i definicije. Mentalne sposobnosti su također bitne - pogotovo kod nekih zanimanja (npr. znanstveni rad) i meni je stalo do toga da poboljšam svoje jer vidim da ću moći napraviti više u manje vremena.
S obzirom da mentalne sposobnosti utječu barem donekle na kvalitetu životu, na ovom blogu ću se povremeno pozabaviti sa nekim od načina kako je poboljšati - i to sam dosta proučavao. No ipak je glavni naglasak na emocionalnu inteligenciju jer to je ono što radi stvarnu razliku u životu. U skladu sa svojim mogućnostima nastojati ću i kroz ovaj blog iznositi rezultate svojih istraživanja oko metoda i načina kako poboljšati emocionalnu inteligenciju. Kao što rekoh trenutno mi je aktualna metoda The Work.

Moje iskustvo sa IQ-om?
Bio sam na Mensinom testiranju, IQ mi je bio 148 - što je dovoljno za učlaniti se. Postao sam član, upoznao tamo svoju ženicu - i time završavaju koristi koje sam ja imao u životu od Mense. To što netko ima visok IQ mi i ne znači previše jer neke od emotivno najglupljih ljudi sam upoznao u Mensi. nut Tako iz svog iskustva mogu potvrditi da ako netko nema kvalitetnu koncentraciju i pamćenje, IQ i nije nešto previše bitan.

Ono što je meni puno bitnije od IQ-a je način razmišljanja, a to je ono što spada u domenu EQ.
********************
I na kraju, samo da iskažem svoje zadovoljstvo što imam priliku voditi blog ove tematike. Toliko toga se ima za reći - da mi za sada definitivno nije problem pisati 6 puta tjedno. Naravno, ako netko očekuje da će svaki post biti jednako zanimljiv, koristan, pametan taj će se razočarati - jer to nije moguće i puno većim facama (npr. Steve Pavlina). Nije toliko bitan pojedinačni post, već ukupni dojam i smjer. Kako se bude povećavao broj čitatelja, vjerojatno ću se i ja dodatno potruditi - za sada sam zadovoljan ovako. Sutra pišem o svojim prvim rezultatima upotrebe metode The work - stvarno su super.
Pred nama je vikend - broj posjetitelja se vikendom smanji za nekih 50%, pa tako onima koji će doći unatoč vikendu pozdrav do sutra, a ostalima do ponedjeljka. mah

prijavi hr.digg - 08:06 - Komentari (7) - Isprintaj - #

četvrtak, 19.04.2007.

Metoda samopomoći - što funkcionira?

U ovom postu ću još jednom spomenuti ono što je funkcioniralo za mene, a pisao sam o tome prije.
Znači, pomaže mi kada slijedim načela dozvole za neuspjeh i iskrenosti prema samom sebi. Također, više puta timeboxing "has saved my ass".

No, probao sam ja jako puno toga što nije funkcioniralo za mene u tom trenutku/periodu u kojem sam to isprobavao. Ovo je bitno za napomenti: nije funkcioniralo za mene, što ne znači da to ne funkcionira za druge. Ima jako puno svjedočanstva gdje ljudi tvrde da je svaka od ovih stvari funkcionirala. Zašto nije funkcioniralo za mene? Ne znam. Možda nisam napravio na dobar način, možda nisam bio dovoljno vješt - stvarno nemam pojma.

Pa slijedi popis onog što mi nije dalo zadovoljavajuće rezultate, a ozbiljno sam to proučavao:
NLP
EFT
PEAT
Kristali
Pranic healing (bio sam na svim meni dostupnim tečajevima)
Psihokibernetika Esena
Fokusiranje
Transcendentalna meditacija
Image streaming

Ima još toga što sam probao, ali s obzirom da nije bilo dovoljno dugi test, neću ni navoditi te stvari...
A možda sam i nešto zaboravio, jer je stvarno bilo dosta toga.

Od svega ovoga, najviše mi se sviđa Pranic healing i njemu se u nekom trenutku mislim vratiti i ponovo ga isprobati. Mada mi se sviđa i ostalo, ali eto kada sam ih testirao nisam imao zadovoljavajuće rezultate.
Ako vi imate neko iskustvo povezano za nekom tehnikom / učenjem spomenutim na ovom postu - volio bih da ga podijelite sa mnom i sa čitateljima ovog bloga - može kroz komentar ili na mail.

Trenutno proučavam The Work i za sada sam oduševljen. Samim čitanjem, već vidim pozitivne pomake. A najljepši dio mi tek slijedi (primjena).

prijavi hr.digg - 08:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

srijeda, 18.04.2007.

Metoda samopomoći br. 3 - pametno prihvaćanje stvarnosti

Dobar dio naših problema nastaje ne zbog realne situacije, već zato jer nismo u stanju prihvatiti tu realnu situaciju. Taj unutarnji otpor je često zapravo i sama bol koju osjećamo. Način na koji sam ja rješio neke svoje velike probleme je taj da sam pronašao način da na jedan pametan način prihvatim realnost.

Bez da teoretiziram previše idem odmah na primjer.
Veći dio svojeg života bio sam iskompleksiran sa svojim izgledom, konkretno svojim nosom. Naime, moj nosić je veći od prosjeka i recimo da nije baš lijep. dead I to je realnost. I to me je smetalo i svaki put kad bi se vidio u ogledalo, nisam se osjećao dobro. Neke knjige preporučuju afirmacije - oko njih sam često malo skeptičan jer ako ja izjavim nešto što očito nije realnost (npr. "imam lijep nos") moj sistem to ne prihvaća, već ga to ljuti jer idem sa nekom očitom laži. Znači, afirmacije tu nisu rješenje. Pokušao sam još neke druge metode i nisam uspio. No, tada sam se ni sam ne znam kako dosjetio sljedećem:
Nije rješenje negirati stvarnost, već pronaći načina da moj sistem bude sretan zbog te stvarnosti. Eh, tu sada nastupa malo kreativnosti - na koji način da ja budem sretan zato jer mi je nos velik?
Koristeći metodu pisanja tražio sam od svojeg sistema da mi navede koje su to pozitivne stvari u tome da imam veliki nos. I dobio sam ovo:
"Imaš točno onakav izgled za ono što trebaš ostvariti u svojem životu. On je savršeno u skladu sa onim što te očekuje u ovom životu. Nije savršen po kriterijama ljepote, ali zato je po kriterijima tvoje svrhe." Svatko ima neka svoja uvjerenja, ali ono što vam moram reći je to da za mene to istina - kada sam pročitao to što sam napisao, vidio sam da cijeli moj sistem vjeruje u to - a to je bitno, jer to znači da nema otpora. Da sam zgodan, bio bih atraktivniji ženama i to bi me potencijalno odvelo na krivi put ("ne uvedi nas u napast"). Ovako, nemam tih problema. thumbup
Sada kada sam imao razlog da prihvatim stvarnost, mogao sam definirati izjavu pametnog prihvaćanja stvarnosti.

Ta izjava je glasila:
"Imam veliki i ružni nos. (ovo treba reći bez nekih emocija, smireno, kao jednu činjenicu)
I super je da je tako! (ovo treba reći sa emocijom radosti, zadovoljstva i zahvalnosti)
Zato jer imam točno onakav nos koji mi je potreban za ostvariti svoj put. Da je bilo kako drukčije, bilo bi mi teže. (ovo reći isto kao činjenicu sa određenom dozom radosti i zahvalnosti)"

Kroz dva - tri dana nekoliko puta sam ponovio tu izjavu (svaki put kada bi osjetio negativnu emociju zbog svojeg nosa) - i svaki put sam osjetio kako se jedan veliki dio energije tog problema rastopio. Nakon tri dana više nisam imao taj problem. Još jedno dva - tri puta se ponovo javio u nekom slabom obliku, rekao sam izjavu i opet je sve bilo OK.
Kakvo je trenutno stanje? Volim svoj nos - i to jako. kiss Čak mi i ne izgleda tako ružan i velik kao prije. Zapravo, meni on uopće nije ružan. A ja sam ipak tu najbitniji. Činjenica je da mi moj nos na nikoji način nije smetao da se oženim sa jako pametnom curom koja je meni jako seksi... cool

P.S.
Volio bih imati više slikica u postovima, ali ne želim kršiti ničija autorska prava. Ako znate gdje se mogu skinuti slike koje se smiju legalno koristiti, volio bih da me obavjestite o tome - može u komentaru ili na mail. Grazie :)

prijavi hr.digg - 08:08 - Komentari (14) - Isprintaj - #

utorak, 17.04.2007.

Kwan i biti primjer

Kwan je riječ koju sam prvi put čuo u filmu Jerry Maguire - to mi je baš fora film. Uglavnom, Cuba Gooding Jr kaže da on želi kwan - a to je sve, cijeli paket. Taj paket objedinjava u sebi i financijski uspjeh, zdravlje, kvalitetne odnose, postignuća i dr.
To je i ono što ja želim za sebe. Ali ne samo zbog sebe, već i zbog drugih. Želim biti primjer drugima, da i oni vide da je to moguće. A usput da im znam pomoći savjetom kako doći do toga, temeljeno na vlastitom iskustvu.

Ne znam što mislite o Sai Babi - no nije ni bitno. Ono što je bitno da on podučava svoje učenike / sljedbenike da ne nagovaraju druge na ništa, već da oni budu takav primjer koji će privući druge ljude njima da ih pitaju kako su to ostvarili. Osobno o Sai Babi ne znam puno, čitao sam neke njegove knjige - neki dijelovi su mi imali smisla, neki manje. Znam i nekoliko ljudi koji su bili kod njega i koji bi se voljeli vratiti kada bi imali priliku. Mislim da je jedna izuzetna osoba i iza njega stoje nevjerojatni rezultati. No od svega povezano sa njime, najviše me se je dojmio, taj njegov stav da mi moramo biti primjer koji će privući druge, a ne druge nagovarati na bilo što.
I zato mislim da najviše mogu drugima pomoći, ako pomognem sebi. Daleko sam ja od toga da budem neki kvalitetan primjer, no barem idem tim putem i drago mi je zbog toga.
Ono što znam da već na ovoj razini mogu biti iskren. Stojim iza svakog napisanog posta, i zato pazim kada pišem da se ne bi predstavljao kao nešto što nisam. Ovaj blog nije anoniman i ne mogu si dopustiti nekakvo muljanje. Možda će se dogoditi da neki post ne bude u skladu sa nekim drugim, no to ne znači da u tom trenutku oba posta nisu bila moj iskreni stav - nemamo uvijek istu perspektivu nečega.

BTW, povezano sa jučerašnjim postom danas mi je došla prva tura naručenih knjiga sa Amazona - dvije su od Byron Katie i njezine metode Work (podnaslov jedne knjige je 4 pitanja koja vam mogu promijeniti život). Ta metoda bi mi u idealnom slučaju trebala pomoći oko mojeg glavnog cilja za ovu godinu - utišavanja mojeg uma. Treće knjiga je A New Earth - knjiga od Echkarta Tollea i naravno govori o Sadašnjem trenutku. Jedva čekam da ih proučim. Naravno, vjerojatno će se tu i tamo pojaviti poneki post povezan sa tim knjigama. party

prijavi hr.digg - 08:01 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 16.04.2007.

Metoda samopomoći br. 2 - pametna pitanja

Ovu metodu sam prvi put susreo u knjizi od Anthony Robbinsa - Awaken the giant within. Tony Robbins je postao moderni guru samorazvoja i uspio je u kratko vrijeme napraviti ogromno carstvo temeljeno na samorazvoju. Imam dvije njegove knjige - uz Awaken... imam i Unlimited Power. Ne znam da li su prevedene na hrvatski, ako budete imali prilike svakako pročitajte te knjige - pogotovo mi se je svidio Awaken. Više od jedanput, metoda pitanja me izvukla iz negativnog mentalnog raspoloženja i dovela u pozitvno.
OK, pa da objasnim metodu pitanja...
Teorija kaže: kada postavimo neko pitanje, naša pažnja i fokus automatski ide tamo gdje je bilo usmjereno pitanje. Konkretno: ako si postavimo pitanje "Zašto on/ona mene toliko mrzi", očito će naša pažnja biti usmjerena na razmišljanje o mogućim razlozima zašto on/ona mene toliko mrzi. Ako si postavimo pitanje "zašto sam tako nesposoban", pažnja je usmjerena na razmišljanje o mogućim razlozima nesposobnosti. Naravno, pitanja mogu biti usmjerena i u pozitivnom smjeru - "što je potrebno da napravim da moj biznis poveća zaradu za 200%?", " kako da iskoristim ovaj problematičnu situaciju da mi bude bolje nego što mi je bilo ikad prije" i sl.
Sve se svodi na to da je ova metoda vrlo jednostavna i lako primjenjiva - dovoljno je kada smo u negativnom raspoloženju, ili ako smo u OK raspoloženju, a želimo biti u super OK raspoloženju da si postavimo prava pitanja.

Konkretno na primjerima:
problem: mali broj čitatelja nekog bloga može blogera dovesti do negativnog raspoloženja u kojem on razmišlja : "moj blog je totalno nezanimljiv ljudima, nisam sposoban imati neki kvalitetan blog " i sav ostali mentalni bullshit koji je posljedica takvog negativnog raspoloženja.
rješenje: postaviti si pitanje "Koja su tri načina da učinim svoj blog toliko kvalitetnim da privuče na tisuće čitatelja dnevno?"
Ne kažem da će ovo funkcionirati za svakoga, ali mene kada si postavim takvo pitanje to ispuni jednom izuzetnom pozitivnom energijom, mozak automatski usmjeri svoju energiju u traženju odgovora na to jako zanimljivo pitanje i počinju mi dolaziti na pamet neke ideje.

problem: finacijski problemi, minus na banci, mjesečni troškovi veći od prihoda
rješenje: postaviti si pitanje "Na koji način bi unutar naredna 3 mjeseca mogao doći do trajnog povećanja svojih prihoda tako da je svaki mjesec prihod veći za 10% od troškova?" greedy
Ne znam koji je odgovor za vas, ali ja eto imam tu situaciju - da imam veći prihod od troškova. wink

problem: u jednom trenutku mi se je na 2 .godini faksa učinilo da ima previše ispita i da s obzirom se da u toj godini ženim i da me firma šalje u Italiju na nekoliko mjeseci da neću uspjeti dati uvjet na faksu
rješenje: pitanje "Što bih mogao napraviti da ne samo da položim uvjet nego da imam najbolji prosjek ocjena u svojoj generaciji tako da budem oslobođen plaćanja 3. godine?"
I počele su mi na pamet dolaziti neke ideje, no puno bitnije je to što sam postavivši si takvo pitanje na neki način jednostavno prihvatio da ja to mogu i da je to ostvarivo. I na kraju sam stvarno imao najbolji prosjek od ne tako malog broja studenata iako dobar dio njih ne radi full time kao ja. Nisam ja nešto posebno pametan, ali sama vjera da to mogu mi je zapravo pomogla da pronađem u sebi mogućnosti da to i ostvarim. A ta vjera je došla iz gore navedenog pitanja.

Ne tvrdim da će vam pametno postavljanje pitanja pomoći svaki put, ali vjerujem da često hoće. Meni definitivno je.

Cijeli taj koncept pitanja želim i sam dalje istraživati - i odvesti ga na jednu višu razinu. Osim upotrebe pitanja koju sam objasnio u ovom postu, postoje i drugi načini - vezani za samoanalizu, rješavanje ograničavajućih beliefova i sl. No o tome ne znam još puno, naručio sam sa Amazona neke knjige. Drago mi je da si mogu financijski priuštiti da mogu istraživati nove tehnike/metode koje mogu pomoći meni i drugima u evoluciji i poboljšanju kvalitete života. Naravno, ako dođem do nečeg značajnog, čitatelji ovog bloga biti će obavješteni.

*************************************
Povezano sa postom od prije nekoliko dana u kojem pišem o duhovnim vodičima, svakako bih vam preporučio da pročitate post u kojem bloger biti bolji objašnjava kako mu je neka sila spasila život. Inače, za onog tko već ne zna o njemu, to vam je jedan pozitivac, uspješan poslovan čovjek i osim zanimljivog teksta ima i jako simpatične slike (pogotovo neke cerek) - pa ga eto i ovom prilikom preporučam.

prijavi hr.digg - 08:02 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 14.04.2007.

ESI - Extra sensory information

S obzirom da je prošli post vezan za duhovne vodiče imao jako puno komentara zujo, odlučio sam i danas pisati o donekle sličnoj temi.
Što kvalitetnije informacije imamo, to je lakše donijeti kvalitetnu odluku i poduzeti ispravnu akciju.
Izvor informacija mogu biti knjige, naše iskustvo, iskustva drugih, naša osjetila i sl. Međutim, postoji i nešto što ja zovem ESI - Extra sensory information. To su sve informacije koje nam nisu dostupne na uobičajni način, a opet su korisne.
Ako odemo kod doktora i on nas stavi na ultrazvuk dobiti ćemo informacije koje nam nisu baš dostupne preko naših 5 osjetila. Ako nam netko javi da je u blizini policija i da trebamo smanjiti brzinu, to je korisna informacija. Ta informacija nam kroz 5 osjetila nije bila dostupna - tj. ako nismo vidjeli policajca bez da nam netko izvana pomogne, ne bi znali da je tamo policajac.
U prvom slučaju pomogao nam je doktor sa ultrazvukum da dobijemo dodatne informacije, u drugoj prijatelj. Takav način dobivanja dodatnih informacija nema nikakve mistike u sebi i vrlo je lako znanstveno objašnjiv.
Međutim, pitanje je kako doći do ekstra informacija do kojih ne možemo doći uobičajnim putem?
ESI je dobivanje dodatnih informacija na neobične načine - npr. astrologija, tarot, radijestezija i sl. ako se radi na jedan kvalitetan način može dati vrlo korisne informacije. Intucija kao neko 6. čulo (ili po Dylan Dogu peto i pol čulo) može biti vrlo koristan izvor informacija. Ako netko ima vještinu komunikacije sa duhovnim vodičima, to je isto ESI kategorija.
Škola Pranic healinga u sebi ima i metode energetskog skeniranja, gdje se uz pomoć ruku dolazi do korisnih informacija vezanih za zdravlje pacijenta. Uz klasičnu medicinu, imam i svog alternativnog terapeuta koji mi je oko nekih zdravstvenih problema pomogao puno bolje nego li klasična medicina. Prvi put me je u životu vidio i sa viskom je nevjerojatno precizno opisao moje zdravstveno stanje i u skladu sa tim ponudio terapiju koja mi je pomogla. To su sve informacije na neobičan način - ukratko ESI.
Isto tako i moje iskustvo sa tarotom - otišao sam kod žene koja me nikad nije vidjela i apsolutno ništa nije znala o meni, i koristeći karte izuzetno precizno opisala moju prošlost, sadašnjost i budućnost. Sa tim dodatnim informacijama meni je bilo puno lakše donesti neke odluke u tom periodu života - i ispostavilo se da su bile izuzetno ispravne. BTW, rekla je da ću sigurno uspjeti u životu. cool
Na ovom blogu povremeno ću se baviti sa ESI kategorijom jer zbog svoje korisnosti to definitivno zaslužuje. Vezano za ESI, planiram i post u kojem ću navesti razne preporuke o materijalu kojeg se može proučiti za dobiti konkretne praktične informacije. Vjerojatno će to biti unutar narednih tjedan, dva.

prijavi hr.digg - 08:55 - Komentari (9) - Isprintaj - #

petak, 13.04.2007.

Metoda samopomoći br. 1 - pisanje

Kada smo u nekom negativnom raspoloženju, unutar našeg softvera aktivan je neki program koji čini da se osjećamo loše. Neka od imena takvog programa su elemental, šema, entitet, negativna forma misli, poremećaj energije, aspekt tijela boli, negativno stanje svijesti i sl. Kako god ga zvali, svodi se na to da se neki dio nas osjeća loše iz nekog razloga i to onda utječe da se i mi kao cijeli sistem osjećamo loše u manjem ili većem intezitetu.

Postoje učenja koje govore da je moguće na određeni način komunicirati sa tim dijelom koji ima problem i barem ponekad postići rješenje koje je prihvatljivo i za sistem i za taj dio.
Jedan od načina komunikacije koji za mene najbolje funkcionira je pisanje...
Kada sam u negativnom stanju, najprije izbacim pišući iz sebe sve ono što mi padne na pamet - to potraje možda dvije,tri minute. Uglavnom to pišem na kompjuteru. Nakon toga mi se malo raščisti u glavi i mogu početi sa komunikacijom. Osnovno pravilo je da budem maksimalno otvoren i da što god mi dođe da napišem pa koliko god to možda grozno izgledalo napisano. Ovo je po meni ključni element - jer ako se ne možemo skroz prepustiti pisanju, tada neće funkcionirati dobro. Znači, u tom trenutku iznosim ono što mi iskreno dođe za pisati - i ovdje je ključno ono o čemu sam već pisao - iskrenost prema samom sebi. Već samim time što smo izbacili sve ono što nas muči na papir, intezitet problema može postati slabiji, a ponekad već skroz nestane. Ako nije nestao, mogu početi sa komunikacijom i direktnim postavljanjem pitanja tom dijelu koji ima problem:"Kako se iskreno osjećaš?" i tada bez razmišljanja zapisujem ono što mi dolazi. Često se dogodi da nakon toga znam i uzrok problema, ali i rješenje koje slijedi iz poznavanja uzroka. Ako mi nije očito rješenje, tada postavim pitanje "Ima li neki dio mene koji je spreman dati svoju perspektivu ovog problema" i opet ide automatsko pisanje. Ponekad na taj način dođem do drukčijeg pogleda na problem, a samim time i do rješenja koji je prihvatljiv svima, pa i onom djelu koji ima problem.

Primjer:
Osjećao sam otpor prema tome da počnem pisati blog. I postavio sam pitanje - "kako se iskreno osjećaš?" Osjećam se loše zato jer što će reći ljudi, što ako to nitko ne bude čitao, ljudi će vidjeti da si još veći čudak nego što su mislili, koliko će ti to uzeti vremena, nećeš stići raditi korisnije stvari, šta ako ovo, šta ako ono itd.
Nisam se osjećao ništa bolje nakon tog zapisa. Zatim sam postavio pitanje - "Ima li neki dio mene koji ima nešto reći vezano za ovo?" I dobio sam:
Ajmo tome pristupiti kao eksperimentu pri čemu je jedino bitno vidjeti kako će se taj eksperiment razvijati i gdje uopće nije bitno da li će taj blog trajati dan ili deset godina, da li će to ljudima biti smiješno ili pohvalno.
I to je super funkcioniralo. Nakon toga ja više nisam imao nikakav otpor prema pisanju bloga. I nemam ga ni dalje. S obzirom da moj sistem eksperiment doživljava na način da se ne može ne uspjeti, jer sigurno ćemo dobiti povratnu informaciju, a to i je smisao eksperimenta to je značilo da idem raditi nešto što je zanimljivo i u čemu ću sigurno uspjeti.

Pisanje mi također pomaže kada trebam razbistriti misli i odrediti što je bitno, a što nije u nekim mojim ciljevima i planiranim aktivnostima. Ili ako imam više nejasnoća oko donošenja neke odluke, tada sam kroz pisanje u stanju razlučiti bitno od nebitnog i time lakše i kvalitetnije odlučiti.

Napomena: pisanje mi pomogne često, ali ipak ne uvijek. Unatoč svemu to mi je ipak najvjerniji alat od svega što sam isprobao i proučavao u zadnjih 10 godina - a toga je bilo poprilično...

Sutra pišem ponovo o duhovnim vodičima, u nedjelju neće biti posta, a u ponedjeljak o metodi samopomoći br.2.

prijavi hr.digg - 08:09 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 12.04.2007.

Kako izaći iz neželjenog mentalnog stanja?

Da li vam se je kada dogodilo da vaše mentalno stanje nije u skladu sa onim što bi vi htjeli da bude? Npr. totalno ste bez volje, a zapravo bi htjeli da sa radošću obavljate neki posao. Ili da ste neraspoloženi, a zapravo želite da budete sretni. Ako je odgovor "ne" tada znači ili da niste iskreni ili da ste jedan na milijardu ljudi. Pretpostavljam da je ipak odgovor "da". Konkretno, zadnjih skoro tjedan dana i ja sam dosta u konfliktu sam sa sobom što se onda vidi i na mojoj produktivnosti i rezultatima koje želim ostvariti. Već duži period mi nije bilo tako. Uzroci toga trenutno nisu toliko bitni, puno je bitnije što se može napraviti sada da stvari budu ipak malo bolje - i o tome ću pisati u (vjerojatno) nekoliko narednih postova. Svaki put kada pišem neki post, pišem imajući na umu druge ljude, ali i svojeg najvjernijeg čitatelja - sebe samog. I ovo pisanje je zapravo podsjetnik meni samome što da napravim kada mi se sljedeći put dogodi takvo neželjeno stanje, a ujedno možda i netko od vas prepozna nešto što bi moglo i njemu pomoći. Da se ne bi netko slučajno zabrinuo: nemam nekih ozbiljnih problema - život je lijep i sl., već samo trenutno stanje nije u skladu sa željenim. Gledajući neku širu sliku radi se o beznačajnim sitnicama bez nekih posljedica.
S obzirom da pišem svaki dan osim nedjelje, sebi sam nekako definirao da na ovoj razini posjećenosti bloga ne pišem postove duže od 30 minuta. Treba mi vremena za sastaviti naredne povezane postove, što znači da se i ovaj post pomalo bliži kraju tako da neki konkretni savjeti slijede u sutrašnjem postu...

prijavi hr.digg - 08:43 - Komentari (9) - Isprintaj - #

srijeda, 11.04.2007.

Duhovni vodiči

Onoga što sam se dotaknuo u jučerašnjem postu dublje mislim elaborirati u ovome...
Osobno vjerujem da postoje duhovni vodiči i pomagači. To vjerujem jer mi to ima najviše smisla.
U svakom slučaju mi ima puno više smisla, nego da oni ne postoje. Da ne kažem da postoje razni materijali koji su prilično dobar dokaz da postoje nekakvi duhovni vodiči. Tj. duhovni vodiči su nešto što je najlogičnije objašnenje za neke stvari i situacije. Sa dokazima ili bez, nije mi namjera nikoga uvjeravati da li su oni stvarni ili ne... Kao što sam već rekao - to je u velikoj mjeri stvar vjere, a kod manjeg broja ljudi i izravnog iskustva.
Postoje teorije da postoji cijela jedna hijerarhija tih duhovnih bića - anđeli, arhanđeli, uzašli majstori itd. Ja mogu teoretizirati i prepričavati razne teorije, no ne mogu doći i reći da imam nepobitni iskustveni dokaz da je to stvarno ovako ili onako. I zato je to kod mene stvar vjere i određenih iskustava.
Više puta sam u životu čuo jako smirujući glas u glavi "Imaš podršku duhovnih vodiča i ništa se ne moraš brinuti. Blagoslovljen si." Ponekad me je to znalo prilično ganuti da bi mi dolazile suze od sreće. Ako bih trebao reći što je iskustvo direktne ljubavi, onda bih rekao da je to to. Ili kada bi se brinuo oko nečega, smirujući glas bi rekao "Sve će biti u redu." - i u 100% (rječima sto) slučajeva je i bilo SVAKI PUT kada sam čuo taj glas. Da li su to moje halucinacije ili je to komunikacija jednog ili više duhovnih vodiča/pomagača? Ne znam. Zbog svoje prirode pragmatičnog skeptika sve to sam uzimao sa rezervom, no opet nisam ni zadrti skeptik pa da mogu tako nešto odbaciti.
Među raznim tečajevima koje sam završio, spadaju i Tečaj istine i Shamballa.
U Tečaju istine radili smo povezivanje sa svojim Višim Ja i dobio sam da je njegovo ime Merlin. U sklopu Shamballe radili smo vježbe koje su povezane sa komunikacijom sa uzašlim majstorima.
Pročitao sam i neke knjige/priručnike vezano za komunikaciju sa duhovnim vodičima, no nisam uspjevao ostvariti neku smislenu komunikaciju. Ako je i bilo direktne komunikacije, tada je to bilo svaki put gdje meni daju određenu poruku. I svaki put ta poruka je bila stvarno pozitivna.
Ovo je značajna tema i o tome bi mogao još puno pisati, a vjerojatno i hoću nekog drugom prilikom...

BTW, jučer je srušen rekord od prije tri dana po posjećenosti - prije 3 dana je bilo 23 posjetitelja, a jučer 35! Čini mi se da bi brojka od 50 dnevnih posjetitelja mogla doći prije nego što sam mislio da je realno. party

prijavi hr.digg - 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 10.04.2007.

Vodstvo i vjera

Svi mi imamo neki svoj način kako pristupamo pojmu duhovnosti. Netko je ateist, netko je fanatični vjernik, netko ne razmišlja o tome, mada vjeruje da ima nešto u cijeloj toj priči...
Osobno, vjerujem da postoje više duhovne razine i da nas one barem ponekad vode i usmjeravaju na našem putu. Kažem "barem ponekad", a možda je to zapravo i često. Iskreno ne znam pravu objektivnu istinu, nitko ne može reći sa 100% sigurnošću - i zato to i je prvenstveno pitanja vjere, a ne znanosti. O vjeri se vode silne rasprave, od čega su neke ispunjene izuzetno snažnim emocionalnim nabojem gdje jedna strana pokušava dokazati drugoj da je u pravu. Nerijetko, da li kao uzrok ili kao maska, vjera je bila nešto što je bila usko povezano sa ratovanjem. Uglavnom jako puno energije se u ime vjere troši na krivi (destruktivni) način. Jedan od načina trošenja je rasprava oko toga što je stvarno vjerska istina, a što nije - zato me takve rasprave ni ne zanimaju. Sasvim mi je svejedno da li netko vjeruje da je koncept Boga opijum za mase, nešto od čega je sve počelo i gdje će sve završiti, kozmička inteligencija, simpatični čika sa velikom bradom, crnac i sl. Bitno mi je ono što ja vjerujem jer ja sam taj koji ide svojim putem, a ne drugi.
E sad, ajmo malo razmisliti o ovakvoj hipotetskoj situaciji:
Postoji neka duhovna sila koja je u stanju djelovati na vanjske i unutarnje okolnosti ljudi. I ta duhovna sila je prilično moćna i sposobna - puno toga može napraviti, no treba joj netko tko će izvršiti njezine upute na fizičkoj razini. I ta duhovna sila je dobra, želi pomoći ljudima. I gledajući jednu širu sliku, odluči da bi bilo dobro da starta blog pozitivnog utjecaja. I izabere nekog tamo momka koji se odaziva na ime Berix. I došapne mu suptilno da bi on trebao startati blog. I on uopće se ne zapitkujući otkud mu sad ideja da mora startati blog počne ga pisati. U početku on nešto piše, i nakon par dana duhovna sila mu opet došapne nešto na uho, i on skuži da bi taj blog mogao imati i neku svrhu. I tako s vremena na vrijeme mu nešto došapne, Berix opet ne sumnjajući otkud mu sad odjednom tako dobra ideja napravi i to. I bi dobro. I onda duhovna sila zaključi da je Berix dobar(poslušan?) suradnik i odluči mu pomoći tako što će i nekim drugim ljudima došapnuti u uho da odu na njegov blog i da ga linkaju, preporuče, pomognu mu savjetom i sl. I s obzirom da je ta sila toliko sposobna, ljudi pomisle da je to njihova ideja, da se je dogodila slučajnost i sl. I dođe do daljnjeg napretka bloga kojeg službeno vodi Berix. I koliko god Berixu izgledalo da je nešto dobro ili nije, duhovna sila je ispunjena radošću i mirom jer zna da sve ide savršenim tokom i da za sve postoji pravo vrijeme, pa tako i za Berixov blog.

Eto, nakon ove pričice, moram priznati da osobno vjerujem u nešto slično. Da li je to samo moja halucinacija ili je to stvarno istina? Rekao bi da to uopće nije bitno pitanje. Bitno pitanje je who cares da li je ili nije istina? Personally, I don't care - dok god se osjećam dobro i imam osjećaj da djelujem ispravno, zadovoljan sam sa tim aspektom svoje vjere. To je ionako nešto što nije dokazivo, pa onda je bolje da vjerujem u nešto što će mi pomoći da se bolje osjećam. A ako je moja vjera stvarno istinita, ovaj blog će uspjeti bez obzira što god bilo tko od nas mislio o tome... I to smiruje. cool

prijavi hr.digg - 08:01 - Komentari (11) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.04.2007.

Blog pozitivnog utjecaja

Ovih zadnjih par dana najznačajnije što se je dogodilo vezano za ovaj blog je rasprava između mene i drugog blogera novac. Postoji određeno neslaganje oko nekih tema, a oni kojih zanima o čemu se radi mogu otići na ovaj post i pročitati komentare. Moje iskustvo (a od kada koristim nove brojače i brojevi) mi govori da sam ja u pravu, a njegovo da je on - no tko je u pravu uopće nije bitno za ovaj post.
Bitno je to da je iz te rasprave izašlo sljedeće dobro:
- počeo sam koristiti dva kvalitetna brojača preko kojih mogu bolje odrediti kolika je posjećenost bloga, na što čitatelji klikaju i sl. Po tim brojevima, ovaj blog trenutno ima između 10 i 20 dnevnih posjetitelja, pri čemu posjetitelj ne znači nužno i čitatelj. Neki ljudi dođu i odmah otiđu, neki čitaju samo komentare - eto, svakakvih nas ima rolleyes
- došlo je do povećanja prometa pri čemu je većina sa novac bloga wave Jučer je bilo čak 23 posjetitelja, što je prije mjesec dana bilo nezamislivo - da u nedjelju kada nemam novi post dođe više od 5 posjetitelja. Ostaje da se vidi da li je ovo tek takvih par dana ili je brojka od 15 - 20 postala mininum.
- na savjet novca došlo je do toga da sam odlučio promijeniti svoj potpis kod komentiranja, a to me je onda potaknulo da i promijenim ime bloga - više se ne zove Blogopisanje jednog Berixa, već je postao Blog pozitivnog utjecaja. I to je puno bolje zato jer potpis Berix ne govori ništa o samom blogu dok Blog pozitivnog utjecaja odmah zapravo daje do znanja o čemu se stvarno radi. Veća je vjerojatnost da će netko ići na Blog pozitivnog utjecaja, nego li na Berix

Osim te rasprave pozitivne stvari su:
- dva blogera (biti bolji-be better i 5@k XIII.) su dodali ovaj blog u svoje linkova blogova pa su trenutno četiri bloga (od onih koje znam) koji imaju link na berix.blog.hr - hvala vam na tome. Ako može četiri ljudi imati link na ovaj blog, kroz neko vrijeme može i 20. A kad bude 20, reći ću 50 thumbup
- kod blogera 5@k XIII. vidio sam opciju snap koja vam omogućava da kad dođete sa kursorom na neki link da vidite mali screenshot tog sitea
- kod blogera biti bolji-be better vidio sam da postoji mogućnost da date glas blogu za koji mislite da to zaslužuje - ako smatrate da to zaslužuje ovaj blog kliknite sa desne strane na button Crobloga
- dodao sam mogućnost da date glas za onaj post za koji smatrate da to zaslužuje - ideja prvi put viđena na novac blogu
- sprijateljio sam se sa svojom čitateljicom (pozdrav Splite!)
- dodani su neki novi linkovi u popis pa pogledajte

Linkao sam jedan blog dosta puta u ovom tekstu, no s obzirom na sve, mislim da je zasluženo pa se nadam da smo sada kvit. party Ako nismo kvit, onda kada ovaj blog bude imao 100 posjetitelja dnevno ću ga opet linkati ovoliko puta u nekom postu. yes

Znači, ukratko dogodilo se je dosta toga pozitivno. No opet, sve dok ne bude bilo min. 50 posjetitelja dnevno, smatrat ću da ovaj blog nije ozbiljno ni počeo. To mi se čini ujedno kao i najteži period - doći do te brojke. Ali sada vidim da je ta brojka realna kroz narednih nekoliko mjeseci. Ni brojka od 50 posjetitelja nije neka značajna brojka, ali je ipak nekakav početak.
Istina je da sam ja taj koji je trenutno glavni na ovom blog projektu, no volio bih kada bi to bio grupni rad, jer sam nešto značajno napraviti i nije tako lagano. A s obzirom da je glavna namjena ovog bloga ta da pomogne drugome, mislim da je sasvim ispravno tražiti vašu pomoć oko toga. Smatrate li i vi da ovaj blog ima ispravnu svrhu, i vi možete pomoći njegovom razvoju. Time i vi sudjelujete u pokretu pozitivnog utjecaja. Načini na koji možete pomoći su:
- možete ga preporučiti
- ako znate neki blog koji ima veze sa pozitivnim utjecajem (dobrotvorne aktivnosti, uspjeh, itd.), a ne nalazi se trenutno na popisu, možete mi to poslati na mail ili ostaviti komentar
- također, svi dobronamjerni prijedlozi i savjeti također su dobrodošli
- možete i pomoći tako što ćete predložiti neki bolji dizajn bloga: osobno nisam zadovoljan jer je to tek malo modificiran template, što znači da ovaj blog ima jednaki dizajn kao jako puno drugih blogova, što mi se baš i ne sviđa - volio bi da se Blog pozitivnog utjecaja razlikuje i dizajnom na jedan pozitivan način

prijavi hr.digg - 08:50 - Komentari (11) - Isprintaj - #

subota, 07.04.2007.

Self-help cynics

I danas ću se nadovezati na post istog imena od Steve Pavline jer se odlično nadopunjava na onaj jučerašnji. Kao što postoje i self-help junkiji, tako postoje i s druge strane, ono što Steve Pavlina zove self-help cynics. To su ljudi koji ismijavaju sve što je vezano za samorazvoj, a kada im spomeneš nešto toga tipa te gledaju kao nekog čudaka, budalu, filozofa ili što god već. No neću previše pričati o njima u ovom postu - ako nekoga zanima detaljnije o njihovim motivima i sl. može pročitati post od Stevea. Ja ću zapravo pričati o jednoj drugoj kategoriji koju isto Steve spominje - a to su skeptici. Osobno, za mene postoje dvije vrste skeptika: zadrti skeptici (ono što Steve zove cinik) i pragmatični skeptik (što Steve zove samo skeptik).

Osobno, kada je u pitanju područje samorazvoja, nastojim bit pragmatični skeptik - to je osoba koja ne uzima stvari zdravo za gotovo, ali ih ih i ne odbija a priori. Znači, čak i Steve, koliko god da ga cijenim, ako mi kaže nešto što mi nema smisla - neću to slijepo prihvatiti. Takav primjer je njegov model polarizacije - trenutno se ne slažem sa time. No opet, jednom možda odlučim da ću ga eksperimentalno isprobati i vidjeti da li stvarno tako funkcionira ili ne.

Pragmatični skeptik prvenstveno vjeruje svojem iskustvu, ali je i otvoren da istraži i nove staze i sam odredi imaju li oni smisla ili ne.
Ponekad se jako puno teorizira i pametuje, a zapravo jedino što treba je ići isprobati i vidjeti što je stvarna iskustvena istina za nekoga...

prijavi hr.digg - 08:37 - Komentari (13) - Isprintaj - #

petak, 06.04.2007.

Self-help junkies

Naslov ovog posta je ujedno i naslov zadnjeg posta od Steve Pavline. Ovim postom iznosim svoje viđenje i iskustvo o tome.
Self-help junkie je onaj koji se full fura na samorazvoj, kupuje/čita silne knjige te tematike, odlazi na silne seminare i uglavnom nema nikakve rezultate. Vrlo je rječit kada su u pitanju teme samorazvoja, ali prečesto umišlja da je nešto što nije. Osim nikakvih rezultata, njegova glavna karakteristika je ta da mu nedostaje iskrenosti prema samome sebi.

Osobno sam upoznao i više nego dovoljno ljudi koji spadaju u ovu kategoriju, a uz to sam i ja sam bio u toj kategoriji nekoliko godina. Promatrajući i pričajući sa nekim ljudima, ne mogu se oteti dojmu da ti ljudi haluciniraju na jedan suptilan način.
Ja i dalje kupujem knjige, otišao bih i na neki tečaj kada bi mi bio stvarno zanimljiv - ali nisam više self-help junkie. Iako nemam neke vrhunske rezultate (još), nisam junkie iz jednostavnog razloga jer sam iskren prema samom sebi, i ne zavaravam se da je nešto što nije. Ako sam u nekom periodu nesiguran, neraspoložen, neorganiziran - onda to sebi priznam. Ako ne znam o nečemu dovoljno, onda ne ponavljam kao papiga ono što su rekli drugi, već iskreno priznam da ne znam. Možda mi se dogodi ponekad da bude aktivan obrazac starog self-help junkija, ali ako da, to je rijetko.
Stvarima pristupam eksperimentalno/istraživački, a ne dogmatski.

Primjer: netko prakticira neku tehniku ili oblik meditacije - i nakon npr. dva mjeseca prakticiranja, stvari su i dalje jednako loše - i nema baš nikakvog rezultata. I onda umjesto da osoba iskreno kaže "za mene to u ovom trenutku ne funkcionira iz nekog razloga" sebe ide uvjeravati da to funkcionira i to sa argumentom "kako bi tek bilo kada ne bih meditirao" - taj argument sam čuo već od više ljudi junkie kategorije. Ja sam svojevremeno prestao meditirati (nakon što nisam imao rezultata) i gle čuda, nije bilo gore - već je bilo jednako loše... I ne samo to što ne istraže što bi to mogli promijeniti da profunkcionira ili da prestanu meditirati, oni krenu i na dodatne seminare, kupuju knjige i promoviraju sa fanatičnim žarom ono što zapravo za njih i ne funkcionira. Možda će netko tko nije bio dio ovoga imati problema povjerovati da je ovo stvarno moguće, ali sve što mogu reći "I have been there..." tj. pričam iz svog iskustva.
OK, prihvaćam i priznajem da ponekad treba određeni vremenski period da se dođe do razine gdje bi nešto moglo funkcionirati, ali stvar je u pristupu. Cijeli ovaj post zapravo služi da naglasim koliko smatram da je bitna iskrenost prema samom sebi - jer nije po meni loše čitati knjige i ići na tečajeve, već sam sebe lagati da je nešto što nije...

prijavi hr.digg - 08:13 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 05.04.2007.

Popis hr scene blogova pozitivnog utjecaja

Kako je došlo do izrade ove liste možete vidjeti ovdje.

Zdravi život
Opis bloga:Dobrodošli na moj blog na kojem cu se osvrnuti na teme vezane za makrobiotiku,veganstvo, vegetarijanstvo,ekologiju,gmo,odrzivi razvoj odnose prema zivotinjama i mnoge druge teme

Mito's blog
Opis bloga: Obzervacija iluzorne prirode stvarnosti.
Komentar: većinu početnih linkova ove liste preuzeo sam sa ovog bloga, pa mu ovom prilikom i zahvaljujem na tome...

Novac
Opis bloga:Show me the moneeey!
Komentar:najbolji hr blog na kojeg sam naišao vezan za financije

Nova vizija
Opis bloga:Ovaj blog je namijenjen svima, a posebno onima koji osjećaju da je ovom svijetu i društvu u kojem živimo potrebna promjena. Smisao bloga je podijeliti sa ostalima ideje i razmišljanja o drukčijem svijetu koji bi napustio stara nefunkcionalna uvjerenja i prihvatio nova.

Budan
Opis bloga: Alternativa, zen filozofija, duhovne teme, haiku, poezija, umjetnost, vizije, mudrosti, razmišljanja, priče
Komentar: blog riječkog terapeuta, haiki pjesnika,radijestezijste... Borivoja Bukve

Preko ruba znanosti
Opis bloga: blog Krešimira Mišaka, voditelja emisije Na rubu znanosti

Univerzum
Opis bloga:?
Komentar: ima postova vezanih za učenje C.W.Leadbeatera

Opstanak
Opis bloga: važne teme

S unutarnje strane...
Opis bloga: Stvarnost ima mnogo slojeva, a ono što um ne zna, oči ne vide.
Komentar: blog našeg najproduktivnijeg pisca duhovne tematike A.P. Kezelea

Razgovori s Bogom
Opis bloga:Želim da ovo bude mjesto susreta s ljudima koji su bili u dodiru s knjigom Razgovori s Bogom - Neale Donald Walsch.. s onima koji su bili dodirnuti... pa i s onima koji nisu bili... ali bi voljeli biti... ma... bitno je... SVI SU POZVANI... ukoliko žele biti pozvani...

MANAH
Opis bloga: Čuda ne postoje. Postoji samo ljudsko neznanje.

The way of Indigo, Warrior of the Light
Opis bloga: Od sada nadalje - i u budućim vjekovima - Nebo će pomagati Ratnicima Svjetlosti, a odmagati onima koji robuju predrasudama.Zemljina se energija mora obnoviti.Nove ideje trebaju prostora.Tijelo i duša vape za novim izazovima.Mi već živimo budućnost; svi snovi - osim onih satkanih od predrasuda - dobit će priliku da se ostvare.Ono što je bitno održat će se; ono što je suvišno nestat će. No ipak nije Ratnikovo da sudi o snovima svoga bližnjega, niti da gubi vrijeme procjenjujući tuđe odluke.Da bi vjerovao u svoj vlastiti put, nije mu potrebno dokazivati da su svi drugi pogrešni.Paulo Coelho (autor)

Radical element
Komentar: nisam stigao proučiti, čini se da je tematika održivog razvoja, GMO i sl.

Biti bolji
Opis bloga:Biti Bolji, cilj kojem trebate težiti!!

Investicijski fond
Opis bloga: Ovaj blog će sadržati informacije o INVESTICIJSKIM FONDOVIMA. Pobliže informacije kako oni funkcioniraju, koji su im prinosi (zarada). Na koje sve stvari moramo paziti kod takvog ulaganja. Te kakve su prednosti ulaganja u INVESTICIJSKE FONDOVE. Moj blog bi vam isto mogao poslužiti kao PREČAC ka NAJBOLJIM svjetskim stranicama o investicijskim fondovima.

Analiza dionica
Opis bloga:analiza dionica

Lupi glavom o zid
Opis bloga:Why, o why? Zašto činimo ono što činimo???
Komentar:ne piše često, ali piše zanimljivo o upravljanju vremenom, pregovaranju, situaciji na poslu i sl.

Udruga pozitivnih misli
Opis bloga:pozitivne misli

Uspjeh
Opis bloga:Blog o uspjehu i tajnama kako ga postići. Svatko može biti uspješan. Uspjeh je vještina i svatko tko je savlada može uživati u svim blagodatima koje uspjeh sa sobom nosi. Pritom je važno slijediti pravilo: BITI - RADITI - IMATI. Ovaj blog daje nadahnuće, motivaciju, iskustva i konkretne prijedloge za akciju, no ipak, za uspjeh je potrebno mnogo više - treba pametno raditi i ustrajati do kraja. NEVER GIVE UP!

EFT terapija
Opis bloga:EFT metoda

U potrazi za istinom
Opis bloga:Sve što mislimo da znamo, a ne znamo. Sve što nas privlači, a ne znamo zašto.
Sve što mislimo da ne možemo, a zapravo možemo.

Prijateljica svjetlosti
Opis bloga:O pozitivnim mislima i dobroj energiji.

Budnost
Opis bloga:Spiritualnost, budućnost ljudi i planete, matrix, iluminati, kontrola i manipulacija ljudi


prijavi hr.digg - 09:24 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Izrada liste srodnih hr blogova

U početku svojeg blogovanja bio sam isključivo fokusiran na svoje postove i nisam baš previše proučavao blogersku scenu slične tematike. Prije nekoliko dana igrom slučaja (ako slučaj uopće postoji) sam naišao na blog http://mito.blog.hr. Taj blog se djelomično poklapa sa tematikom berix bloga, a uz to nudi i vrlo zanimljivih linkova na druge blogove, forume i siteove. I tako je to krenulo - istraživanje drugih srodnih hr blogova i došao sam trenutno do sljedeće liste. Ova lista je tek početak, i s vremenom će se nadopunjavati. Naravno, ako imate blog koji je slične tematike ili imate neki za preporučiti, možete mi poslati mail ili komentar i vjerojatno ću ga staviti na ovu listu. Želja mi je imati na jednom mjestu što bolje pokriven popis hrvatske (za početak) scene ove tematike. Kad kažem "ove" to obuhvaća: duhovnost, religija, zdravlje, evolucija nas samih, samorazvoj, ekologija, dobrotovorne aktivnosti, alternativna medicina, itd.

Osobno me veseli da ima još dosta blogova slične tematike jer time se povećava vjerojatnost pozitivnog utjecaja, što i je osnovna ideja ovog bloga. Ne mora nužno taj pozitivan utjecaj direktno doći sa ovog bloga, ali ako nekome pomogne na neki način u životu neki link iz ovog posta, tada je i berix blog ipak dao mali obol tom pozitivnom utjecaju. A o tome se zapravo i radi. Reklamirajući i promovirajući druge, i berix blog ima više svrhe.
Drugi blogovi ni ne znaju, ali oni su dio pokreta pozitivnog utjecaja. I meni, eto skromnom malom blogeru, je stvarno drago da sam mali dio tog pokreta.

Ako vam iz bilo kojeg razloga nije zanimljiv berix blog, a zainteresirani ste za ovu tematiku tada postoji jako velika šansa da će vas neki od ovih blogova zadovoljiti.

Napomena:
proučio sam tek mali djelić ove liste, kriterij mi je bio da vidim da je to ta tematika, nisam ih stigao sve proučiti, ali namjeravam kroz naredni period - barem djelomično. To što se nalazi nešto u ovoj listi, ne znači nužno da to ja preporučam, npr. ako tu završi neki blog link koji se bavi duhovnošću, a ima totalno drukčiju perspektivu od moje, svejedno će biti tu jer nekome možda bude korisno. To što se ja ne slažem sa nečim, naravno ne znači nužno da za nekoga nije dobro.
Opis bloga sam nastojao preuzeti sa samog bloga, a komentar je moj.

Znači linkovi se nalaze ovdje.

prijavi hr.digg - 08:12 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 04.04.2007.

Blog ekipa

Osnovna namjena ovog bloga je jasno definirana - ostvariti pozitivan utjecaj. S obzirom da sam tek na početku, nema tu još nekog značajnog rezultata (ili ako ima, ja nisam obavješten o njemu). Iskreno, način na koji bih volio da se ovo razvije je ta da se stvori jedna ekipa od 5 do 10 kvalitetnih ljudi povezanih sa ovim blogom i koji zadovoljavaju sljedeće kriterije:
- da su iskreni sami sa sobom ili tome teže (ne privlači me rad sa ljudima koji umišljaju da su nešto što nisu)
- da su inteligentni (ovdje definitivno ne mislim na IQ, već više na način razmišljanja)
- da su aktivno zainteresirani za tematiku ovog bloga

I ta ekipa bi bila jedan temelj na kojeg bi se mogli nadovezivati drugi čitatelji.

Za sada je to ekipa od samog jednog člana - mene. Istina, ima i drugih čitatelja ovog bloga i inteligentni su to ljudi i neki i iskreni sami sa sobom, ali nisu aktivno zainteresirani za tematiku ovog bloga, već čitaju moj blog uglavnom zbog mene.

Za sada mi ne nedostaje motivacije da i dalje vodim ovaj blog - brojka od 50 postova govori da još nisam ni ozbiljno počeo. Nakon što se skupi dovoljan broj postova, moći ću vidjeti da li ovaj blog ima smisla za društvenu zajednicu ili ne. Ako se onda bude ispostavilo da ga skoro nitko ne čita, ili ako čita a nema neke koristi od njega, tada će ovaj blog doživjeti post Smrt, a ja ću pronaći neki novi projekt s kojim ću namjeravati ostvariti pozitivan utjecaj. No, nadam se da smo još daleko od toga. Da li će se ostvariti moja želja za jednom kvalitetnom ekipom? Stvarno ne znam, ne bi bilo čudno da bude, ako dovoljno dugo budem pisao. Do daljnjega, nastavljam (uglavnom) sam nemirnom blogerskom rijekom...

prijavi hr.digg - 08:00 - Komentari (8) - Isprintaj - #

utorak, 03.04.2007.

Sadašnji trenutak - nastavak

Ne znam kako mi je promaknuo članak od Steve Pavline vezan za sadašnji trenutak.
Kakogod, možete ga naći točno tu.

Sadašnji trenutak je jedino što sigurno imamo. Budućnost će možda biti, a prošlost je ionako prošla.
I s obzirom da imamo samo sadašnji trenutak, postavlja se logično pitanje: Da li smo sretni tu i sada,
ili ćemo biti sretni za 2 godine kada budu zadovoljeni uvjeti A, B, C, ...?

Ono što nastojim je da budem sretan tu i sada, da mi svaki trenutak bude jedan oblik meditacije. Ne vidim trenutno smisla u tome da sjednem i 20 minuta meditiram, ako mogu svaki trenutak meditirati - naravno, to nije klasična meditacija, već je to davanje velike pažnje ovom trenutku, kao da je sam sebi svrha, a ne samo jedan kotačić prema nekom budućem cilju. To je drukčiji pristup životu, nego što li ga ima većina ljudi, a eksperiment će pokazati koliki efekt ima na mene i moje rezultate.
A što se bolje osjećamo, po LOA modelu, više su nam frekvencije i to smo više u skladu sa kreativnom prirodom Svemira i lakše ostvarujemo željene rezultate u svom životu.
Istina, moguće je da se čovjek osjeća trenutno lošije zbog samopromatranja (događa mi se danas), ali o tom efektu nekom drugom prilikom.

prijavi hr.digg - 08:13 - Komentari (6) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 02.04.2007.

Sadašnji trenutak - update

Sve ovo vrijeme mojeg prakticiranja sadašnjeg trenutka imam osjećaj da mi nešto tu i nije baš skroz jasno, da mi je u konfliktu sa nečim - ali to je bilo onako pozadinski, teško mi je to bilo izraziti riječima. Ovaj vikend sam se više bavio otkrivanjem tih unutarnjih nejasnoća i usput sam se registrirao i na forumu koji je posvećen sadašnjem trenutku i zove se Now for you. Forum je otvoren za čitanje, a treba se registrirati ako želiimo i pisati. Tamo sam postavio neka pitanja (nickname mi je naravno Berix), pročitao neke stvari, imao jako puno razmišljanja i zapisivanja u svoj dnevnik i došao sam do toga da mi se je dosta toga raščistilo u glavi vezano za ono što ja želim postići sa sadašnjim trenutkom.

Treba uzeti u obzir sljedeće pojmove: pažnja, svjesnost, um, kontrola.
Pažnja nam može biti usmjerena na neki aspekt sadašnjeg trenutka ili može biti usmjerena na mentalne filmove (npr. razmišljanja o tome što ćemo sutra raditi, kako ćemo riješiti neki problem, što smo jučer gledali na TV i sl.).
Mentalne filmove bi mogli staviti u kategoriju kombinacija osjećaja i razmišljanja. Npr. osjećamo se loše zato jer smo se sjetili kako nam je netko rekao nešto što nas je povrijedilo, pa onda razmišljamo što smo mi mogli njemu reći, a nismo itd.
Mentalne filmove možemo podijeliti:
a) po ugodi: ugodni, neugodni, neutralni
b) po korisnosti: korisni, beskorisni, štetni
c) po svjesnosti: svjesni, nesvjesni

Skoro svi su ovisni o umu - naime, on kontrolira nama, a ne mi s njim. Ovisnost se vidi iz toga da ako nismo u stanju usmjeriti pažnju na ono što nam je bitno u nekom trenutku, već su automatski mentalni filmovi jači tada unatoč tome što bi mi htjeli nešto drugo, ne uspijevamo. Jednostavno, nemamo kontrolu ili imamo vrlo mali stupanj kontrole nad našim umom. Kada ne bi bilo te ovisnosti, bilo bi lako biti tu i sada.

Nakon razmišljanja, zaključio sam da nije moj glavni cilj biti tu i sada, već je moj glavni cilj postati slobodan od ovisnosti o umu, odnosno smanjiti njegov utjecaj što je moguće više.

Ako uđem u nesvjesne filmove, očito nisam tu i sada.
Ako nisam u stanju usmjeriti pažnju na ono što radim u tom trenutku jer mi automatski dolaze filmovi, tada sam tu i sada samo u onim trenucima kada uspijem zaustaviti film i nanovo se vratiti tu i sada. Dok traje film, nisam tu i sada.
Ako svjesno odlučim i izaberem da ću ovaj trenutak razmišljati o nekom budućem planu, tada to znači, da iako razmišljam o budućnosti, ja sam zapravo tu i sada.

Prije me je mučilo što to znači uopće biti tu i sada, koji su to kriteriji po kojem se određuje da li stvarno jesam ili nisam, ali sada me to više ne muči - jer ovdje je zapravo cilj smanjiti i eventualno se potpuno osloboditi utjecaja uma. A nuspojava je ta da što sam više slobodan, to je lakše stvarno kvalitetno biti tu i sada.
Moje akcije i dalje ostaje manje više iste, no ovaj put bez nekih unutarnjih sumnji oko toga što stvarno treba biti - sada mi je to prilično jasno.

Ovaj vikend mi je bio prilično važan, posvetio sam puno vremena ovome i zbog toga sam i morao žrtvovati predviđeno vrijeme za učenje ispita. No, kao što sam već prije zaključio - moj glavni cilj za ovu godinu je osloboditi se što je više moguće utjecaja uma; a faks mi je ipak manje bitan od toga tako da sam stvarno zadovoljan.

BTW, ovo je post broj 50, pa eto - čestitam samom sebi. thumbup

prijavi hr.digg - 08:10 - Komentari (7) - Isprintaj - #

My web office's WebRing
Ring Owner: Toni Anicic Site: My web office
Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet
Get Your Free Web Ring
by Bravenet.com