Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Metoda samopomoći br. 2 - pametna pitanja

Ovu metodu sam prvi put susreo u knjizi od Anthony Robbinsa - Awaken the giant within. Tony Robbins je postao moderni guru samorazvoja i uspio je u kratko vrijeme napraviti ogromno carstvo temeljeno na samorazvoju. Imam dvije njegove knjige - uz Awaken... imam i Unlimited Power. Ne znam da li su prevedene na hrvatski, ako budete imali prilike svakako pročitajte te knjige - pogotovo mi se je svidio Awaken. Više od jedanput, metoda pitanja me izvukla iz negativnog mentalnog raspoloženja i dovela u pozitvno.
OK, pa da objasnim metodu pitanja...
Teorija kaže: kada postavimo neko pitanje, naša pažnja i fokus automatski ide tamo gdje je bilo usmjereno pitanje. Konkretno: ako si postavimo pitanje "Zašto on/ona mene toliko mrzi", očito će naša pažnja biti usmjerena na razmišljanje o mogućim razlozima zašto on/ona mene toliko mrzi. Ako si postavimo pitanje "zašto sam tako nesposoban", pažnja je usmjerena na razmišljanje o mogućim razlozima nesposobnosti. Naravno, pitanja mogu biti usmjerena i u pozitivnom smjeru - "što je potrebno da napravim da moj biznis poveća zaradu za 200%?", " kako da iskoristim ovaj problematičnu situaciju da mi bude bolje nego što mi je bilo ikad prije" i sl.
Sve se svodi na to da je ova metoda vrlo jednostavna i lako primjenjiva - dovoljno je kada smo u negativnom raspoloženju, ili ako smo u OK raspoloženju, a želimo biti u super OK raspoloženju da si postavimo prava pitanja.

Konkretno na primjerima:
problem: mali broj čitatelja nekog bloga može blogera dovesti do negativnog raspoloženja u kojem on razmišlja : "moj blog je totalno nezanimljiv ljudima, nisam sposoban imati neki kvalitetan blog " i sav ostali mentalni bullshit koji je posljedica takvog negativnog raspoloženja.
rješenje: postaviti si pitanje "Koja su tri načina da učinim svoj blog toliko kvalitetnim da privuče na tisuće čitatelja dnevno?"
Ne kažem da će ovo funkcionirati za svakoga, ali mene kada si postavim takvo pitanje to ispuni jednom izuzetnom pozitivnom energijom, mozak automatski usmjeri svoju energiju u traženju odgovora na to jako zanimljivo pitanje i počinju mi dolaziti na pamet neke ideje.

problem: finacijski problemi, minus na banci, mjesečni troškovi veći od prihoda
rješenje: postaviti si pitanje "Na koji način bi unutar naredna 3 mjeseca mogao doći do trajnog povećanja svojih prihoda tako da je svaki mjesec prihod veći za 10% od troškova?" greedy
Ne znam koji je odgovor za vas, ali ja eto imam tu situaciju - da imam veći prihod od troškova. wink

problem: u jednom trenutku mi se je na 2 .godini faksa učinilo da ima previše ispita i da s obzirom se da u toj godini ženim i da me firma šalje u Italiju na nekoliko mjeseci da neću uspjeti dati uvjet na faksu
rješenje: pitanje "Što bih mogao napraviti da ne samo da položim uvjet nego da imam najbolji prosjek ocjena u svojoj generaciji tako da budem oslobođen plaćanja 3. godine?"
I počele su mi na pamet dolaziti neke ideje, no puno bitnije je to što sam postavivši si takvo pitanje na neki način jednostavno prihvatio da ja to mogu i da je to ostvarivo. I na kraju sam stvarno imao najbolji prosjek od ne tako malog broja studenata iako dobar dio njih ne radi full time kao ja. Nisam ja nešto posebno pametan, ali sama vjera da to mogu mi je zapravo pomogla da pronađem u sebi mogućnosti da to i ostvarim. A ta vjera je došla iz gore navedenog pitanja.

Ne tvrdim da će vam pametno postavljanje pitanja pomoći svaki put, ali vjerujem da često hoće. Meni definitivno je.

Cijeli taj koncept pitanja želim i sam dalje istraživati - i odvesti ga na jednu višu razinu. Osim upotrebe pitanja koju sam objasnio u ovom postu, postoje i drugi načini - vezani za samoanalizu, rješavanje ograničavajućih beliefova i sl. No o tome ne znam još puno, naručio sam sa Amazona neke knjige. Drago mi je da si mogu financijski priuštiti da mogu istraživati nove tehnike/metode koje mogu pomoći meni i drugima u evoluciji i poboljšanju kvalitete života. Naravno, ako dođem do nečeg značajnog, čitatelji ovog bloga biti će obavješteni.

*************************************
Povezano sa postom od prije nekoliko dana u kojem pišem o duhovnim vodičima, svakako bih vam preporučio da pročitate post u kojem bloger biti bolji objašnjava kako mu je neka sila spasila život. Inače, za onog tko već ne zna o njemu, to vam je jedan pozitivac, uspješan poslovan čovjek i osim zanimljivog teksta ima i jako simpatične slike (pogotovo neke cerek) - pa ga eto i ovom prilikom preporučam.

Post je objavljen 16.04.2007. u 08:02 sati.