Blog Sadašnjeg trenutka

subota, 07.04.2007.

Self-help cynics

I danas ću se nadovezati na post istog imena od Steve Pavline jer se odlično nadopunjava na onaj jučerašnji. Kao što postoje i self-help junkiji, tako postoje i s druge strane, ono što Steve Pavlina zove self-help cynics. To su ljudi koji ismijavaju sve što je vezano za samorazvoj, a kada im spomeneš nešto toga tipa te gledaju kao nekog čudaka, budalu, filozofa ili što god već. No neću previše pričati o njima u ovom postu - ako nekoga zanima detaljnije o njihovim motivima i sl. može pročitati post od Stevea. Ja ću zapravo pričati o jednoj drugoj kategoriji koju isto Steve spominje - a to su skeptici. Osobno, za mene postoje dvije vrste skeptika: zadrti skeptici (ono što Steve zove cinik) i pragmatični skeptik (što Steve zove samo skeptik).

Osobno, kada je u pitanju područje samorazvoja, nastojim bit pragmatični skeptik - to je osoba koja ne uzima stvari zdravo za gotovo, ali ih ih i ne odbija a priori. Znači, čak i Steve, koliko god da ga cijenim, ako mi kaže nešto što mi nema smisla - neću to slijepo prihvatiti. Takav primjer je njegov model polarizacije - trenutno se ne slažem sa time. No opet, jednom možda odlučim da ću ga eksperimentalno isprobati i vidjeti da li stvarno tako funkcionira ili ne.

Pragmatični skeptik prvenstveno vjeruje svojem iskustvu, ali je i otvoren da istraži i nove staze i sam odredi imaju li oni smisla ili ne.
Ponekad se jako puno teorizira i pametuje, a zapravo jedino što treba je ići isprobati i vidjeti što je stvarna iskustvena istina za nekoga...

prijavi hr.digg - 08:37 - Komentari (13) - Isprintaj - #

My web office's WebRing
Ring Owner: Toni Anicic Site: My web office
Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet Free Site Ring from Bravenet
Get Your Free Web Ring
by Bravenet.com