Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Sadašnji trenutak - update

Sve ovo vrijeme mojeg prakticiranja sadašnjeg trenutka imam osjećaj da mi nešto tu i nije baš skroz jasno, da mi je u konfliktu sa nečim - ali to je bilo onako pozadinski, teško mi je to bilo izraziti riječima. Ovaj vikend sam se više bavio otkrivanjem tih unutarnjih nejasnoća i usput sam se registrirao i na forumu koji je posvećen sadašnjem trenutku i zove se Now for you. Forum je otvoren za čitanje, a treba se registrirati ako želiimo i pisati. Tamo sam postavio neka pitanja (nickname mi je naravno Berix), pročitao neke stvari, imao jako puno razmišljanja i zapisivanja u svoj dnevnik i došao sam do toga da mi se je dosta toga raščistilo u glavi vezano za ono što ja želim postići sa sadašnjim trenutkom.

Treba uzeti u obzir sljedeće pojmove: pažnja, svjesnost, um, kontrola.
Pažnja nam može biti usmjerena na neki aspekt sadašnjeg trenutka ili može biti usmjerena na mentalne filmove (npr. razmišljanja o tome što ćemo sutra raditi, kako ćemo riješiti neki problem, što smo jučer gledali na TV i sl.).
Mentalne filmove bi mogli staviti u kategoriju kombinacija osjećaja i razmišljanja. Npr. osjećamo se loše zato jer smo se sjetili kako nam je netko rekao nešto što nas je povrijedilo, pa onda razmišljamo što smo mi mogli njemu reći, a nismo itd.
Mentalne filmove možemo podijeliti:
a) po ugodi: ugodni, neugodni, neutralni
b) po korisnosti: korisni, beskorisni, štetni
c) po svjesnosti: svjesni, nesvjesni

Skoro svi su ovisni o umu - naime, on kontrolira nama, a ne mi s njim. Ovisnost se vidi iz toga da ako nismo u stanju usmjeriti pažnju na ono što nam je bitno u nekom trenutku, već su automatski mentalni filmovi jači tada unatoč tome što bi mi htjeli nešto drugo, ne uspijevamo. Jednostavno, nemamo kontrolu ili imamo vrlo mali stupanj kontrole nad našim umom. Kada ne bi bilo te ovisnosti, bilo bi lako biti tu i sada.

Nakon razmišljanja, zaključio sam da nije moj glavni cilj biti tu i sada, već je moj glavni cilj postati slobodan od ovisnosti o umu, odnosno smanjiti njegov utjecaj što je moguće više.

Ako uđem u nesvjesne filmove, očito nisam tu i sada.
Ako nisam u stanju usmjeriti pažnju na ono što radim u tom trenutku jer mi automatski dolaze filmovi, tada sam tu i sada samo u onim trenucima kada uspijem zaustaviti film i nanovo se vratiti tu i sada. Dok traje film, nisam tu i sada.
Ako svjesno odlučim i izaberem da ću ovaj trenutak razmišljati o nekom budućem planu, tada to znači, da iako razmišljam o budućnosti, ja sam zapravo tu i sada.

Prije me je mučilo što to znači uopće biti tu i sada, koji su to kriteriji po kojem se određuje da li stvarno jesam ili nisam, ali sada me to više ne muči - jer ovdje je zapravo cilj smanjiti i eventualno se potpuno osloboditi utjecaja uma. A nuspojava je ta da što sam više slobodan, to je lakše stvarno kvalitetno biti tu i sada.
Moje akcije i dalje ostaje manje više iste, no ovaj put bez nekih unutarnjih sumnji oko toga što stvarno treba biti - sada mi je to prilično jasno.

Ovaj vikend mi je bio prilično važan, posvetio sam puno vremena ovome i zbog toga sam i morao žrtvovati predviđeno vrijeme za učenje ispita. No, kao što sam već prije zaključio - moj glavni cilj za ovu godinu je osloboditi se što je više moguće utjecaja uma; a faks mi je ipak manje bitan od toga tako da sam stvarno zadovoljan.

BTW, ovo je post broj 50, pa eto - čestitam samom sebi. thumbup

Post je objavljen 02.04.2007. u 08:10 sati.