subota, 08.08.2015.

pravi sadržaj izvitoperenih pojmova

- revitalizirani post od 8.5.2008.
Jedni su tek otprilike zapamtili, drugi loše razumjeli, nestručni prevoditelji pogrešno preveli, nemarni prepisivači iskrivili, i eto ti ga na! Ne postoje ni raj ni pakao kao dva odvojena, a kamoli udaljena mjesta, niti se oni nude kao alternativni izbor, jedno ili drugo.

Jednom, kad mrtvi uskrsnu, koliko će biti stari? Hoće li biti u godinama kao kada su umrli? Zašto ne bi bili svi kao tek rođeni, kada smo svi bili jednaki, nevini i neopterećeni ikojim grijehom?

Svaki umrli biti će istovremeno u svim svojim mjenama, biti će sve ono što je bio kroz život, pa čak i sve ono što je mogao biti, ali mu je onemogućeno ili je propustio. I nevino dijete će pitati zločestog starca zašto mu je napravio sve ono što je napravio, mladić-sanjar će patiti zbog svega što je bezobzirni mužjak počinio, cinični odrasli će drhtati od ganuća kako je bio drago dijete, zločinac će se bezuspješno pokušavati pomiriti sam sa sobom, a mudri starac uživati u svim svojim prethodnim fazama. I znat će se nedvojbeno tko je u pravu, a tko je što skrivio, jer će ono što je moglo biti biti sudac kojega je nemoguće prevariti.

Raj i pakao biti će u svakome od uskrsnulih, svatko od njih biti će svoj anđeo i vrag. Pakao i raj bit će svagdje gdje će biti bilo tko od njih. Blaženi će uživati, a prokleti dovijeka ispaštati, a nagrada ili kazna biti će u tome da se ništa više nikada neće moći promijeniti.



<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker