nedjelja, 10.05.2015.

POVJESNIČAR OD JUČER


NEPROLAZNO

NEZNANJE


Uočio sam ga već ranije. Ne propušta priliku da se pojavi u javnosti, u medijima, i prilično blagoglagoljivo priča bedastoće. Pri tome nije ni išta posebno zanimljiv. Sve bedastoće su mu varijacije i izvedenice iz manjeg broja ordinarnih gluposti, ponavlja ono što su njemu slični u bezbroj navrata ponovili, nema ni zerice originalnosti – da smisli nešto novo ili barem staro kaže na neki novi način. Pompozna šuplja nula.

Ovaj znanstveni savjetnik Instituta za društvene znanosti „Ivo Pilar“ kaže da je "zapadni svijet osudio komunističke režime kao zločinačke". Nema sumnje da iz zapadnog svijeta u posljednjih pola stoljeća možemo citirati bezbrojne osude komunističkim režima, ali ovaj znanstveni savjetnik Instituta za društvene znanosti „Ivo Pilar“ je potpuno previdio da se kroz četrdeset godina u drugoj polovini prošlog stoljeća živjelo u Hladnom ratu, da je hladnoratovska propaganda krajnje nepouzdan izvor spoznaja i procjena, da je u zapadnom svijetu rasplamsala antikomunistička histerija koje je – tipično za pseudointelektualca njegove provenijencije – nekritički usrkao, te jeka tog hladnoratovskog talambasanja odjekuje njegovim rezoniranjem i riječima.

Ovaj znanstveni savjetnik savjetuje: „Naravno da ni na koji način ne bih obilježavao Dan pobjede nad fašizmom. Godine naše države su 1990./1991., kada je herojstvom branitelja stvarana Hrvatska…“ Njemu je to „naravno“. Naravno kad povijest računa od 1990/1991, a Hrvatska prije toga nije postojala. Znanstveni savjetnik je povjesničar. Za povjesničara bi četvrt stoljeća trebalo biti kao tren, maltene jučer. No to je povjesničar tek od jučer u svakom pogledu.

Veli on: „Komunizam je počinio toliko zločina, kao nijedan sustav do sada.“ Takav je to povjesničar. Ne loš, nego nikakav. Ako i ima nekakvu diplomu, tom izjavom ju je dezavuirao, anulirao. Zamislimo ga kako na bilo kojem ozbiljnom ispitu iz povijesti dobiva pitanje: „Mladi kolega, zanemarimo da komunizam nije sistem, sustav, nego ideologija, recite barem jedan sustav do sada (to jest, u sveukupnoj povijesti) koji je počinio više zločina od komunizma“, a mladi kolega skrušeno priznaje: „Ne znam.“ To neznanje nije za manju ocjenu, to je neprolazno neznanje.

S takvim povjesničarima ne trebamo se čuditi da je tisuću tutleka po osmi put demonstriralo tražeći da se Titu oduzme trg u Zagrebu. Prema njima je čak i Zoran Milanović vrelo mudrosti kad govoreći o Titu i Tuđmanu kaže: "Te ljude treba razumjeti, to su naši lideri i takvi su kakvi su – kom krivo, kom pravo, bolje od njih nemamo i s njima moramo živjeti. To je hrvatska povijest.“

Da se ne bih lažno predstavljao kao nekakav zadrti antifašista, ili da netko ne stekne pogrešan dojam, evo, izjavljujem da sam i ja spreman odreći se obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, ali samo ukoliko se umjesto njega ustanovi Dan borbe protiv gluposti, neznanja i zlonamjernosti, pa još da se taj dan ponavlja cijele godine.







<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker