srijeda, 22.04.2015.

seks ili Nova godina?

- revitalizirani post od 17.4. 2009.




Najbliži kafić koji mi je bio dostupan nalazio se u prizemlju staračkog doma, svega nekoliko stolova, ali vrlo prijatan. Umjesto starčića, unutra je sjedila mlađarija, vjerojatno zato jer je piće bilo jeftino. Jedan stol okružila su četiri mladića i šutjela, za drugim je sjedila neka sama djevojka, za preostala dva stola sjedili su neki sredovječni ljudi, vjerojatno posjetitelji stanovnicima staračkog doma, a ja se spustio u ugao tako da su mi svi bili dobro na oku. Mladići i djevojka nisu imali više od dvadeset i pet godina i izgledali su kao i sva ostala mladež na ulicama. Pronađem novine i krenem ih pregledavati…

Iznenada djevojka dobaci mladićima tako da se odmah vidjelo da se odranije znaju:

– Znam jedan vic!

NJih četvorica je pogledaju, a ona nastavi:

– Odličan vic! Vrlo smiješan! A-ha-ha-ha-ha…

Mladići su bez riječi čekali da se ona pribere nakon smijeha i nastavi:

– Pitali Crnogorca da li više voli Novu godinu ili seks…

Začudim se. Znam taj vic barem dvadesetak godina i nikada se u njemu ne priča o Crnogorcu, nego o penzionerima ili nekim ostarjelim likovima. Pomislim da je to možda mladež koja ovamo češće zalazi, pa da bi izbjegli neugodne situacije ako netko od stanovnika doma čuje njihov razgovor, umjesto "penzioner" ili nekog sličnog pojma, upotrebljavaju naziv "Crnogorac", što im omogućuje da bez zazora komentiraju i one oko sebe. To me zainteresiralo, pa sam podigao pogled s novina i promatrao ih. Mladići su pažljivo slušali:

–… Crnogorac kaže – Novu godinu! Zašto? Zato što je Nova godina češće! A-ha-ha-ha-ha! – iznova se ona prepusti glasnom grohotu.

Mladići su je gledali nepromijenjena izraza lica i već sam pomislio da će je podsjetiti zašto je Kain ubio Abela, no kad se ona utišala, iznenada se jedan od njih oglasi:

Nova godina! Nova godina mu je češće…! Češće! Ha-ha-ha-ha-ha! Nova godina mu je češće! Ha-ha-ha-ha-ha!

Tri njegova drugara su ga promatrala dok se nije umirio, neko vrijeme je vladala tišina, a onda se javi drugi mladić:

Nova godina je samo jednom godišnje, a Crnogorac se seksa rjeđe od toga?!

Djevojka i prvi mladić razdragano potvrdiše:

– Da, da!

Drugi mladić shvati da je dobro razumio i počne se smijati, djevojka i prvi mu se pridružiše, dok su ih preostala dvojica samo bijelo gledali. Kada je ovo troje olakšalo duše, iznova zavlada minuta tišine. Prekine je treći mladić:

Veli da mu je Nova godina draža jer je češće! Ha! Znači, seks mu nije tako često! Seksa ima manje nego proslava Novih godina! Ha-ha-ha-ha-ha! – Njegov smijeh podsjeti i ostale koji su već shvatili koliko je vic smiješan, pa se i oni pridružiše smijuckanjem, dok je četvrti mladić zbunjeno okretao glavu pokušavajući dokučiti zašto se svi smiju. Kad sam već pomislio da je epizoda gotova i zaboravljena, četvrti mladić se protrese, ozari i oduševljeno objavi:

Pa on se uopće ne tuca kad mu je Nova godina češće! Ha-ha-ha! To znači da seksa nema više ni malo… Ha-ha-ha-ha-ha… Dobra šala! Dobra šala! – smijao se gotovo do suza udarajući se rukom po koljenu.

Zapanjeno sam buljio u njih. Izgledaju potpuno kao i sva ostala mladež koji viđam, na ulicama, u tramvajima, bilo gdje. Da su šutjeli ostao bih u uvjerenju da su kao i svi drugi. S druge strane, kako većina onih koje viđam nema priliku išta reći, tko zna koliko ih je kao oni, s takvim osjećajem za humor? Rade na šalterima, voze aute, izlaze na glasanje, kupuju u dućanima, čitaju novine, žene se, prave djecu, ostavljaju stause na Facebooku i komentare na blogovima… Zadubivši se u svoje misli promaklo mi je da su svi ustali i otišli.

Sredovječna konobarica je došla pokupiti šalice ostale nakon njih i prenula me mrljajući sa sebe, ali dovoljno glasno da je čujem:

Ne znam što im je to toliko smiješno? Nova godina je zaista bolja!






<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker