petak, 17.04.2015.

jutro je pametnije od večeri

- revitalizirani post od 21.12. 2007.




Navečer tulumariš do kasnih jutarnjih sati sati… Čak i nije ni dobro, ali nikako da odeš jer se sve nadaš da će za koji čas postati dobro, da će se dogoditi neko čudo koje će opravdati sve uludo utrošene sate, i – iako ujutro moraš rano ustati – neprestalno se uvjeravaš: "K vragu i spavanje! Mogu još sat…još pola sata… još malo…"

Ujutro ustaješ, glava kao bundeva, mućka se u njoj, tijelo kao pregaženo valjkom i zdvajaš: "Ma što mi je ono noćas trebalo?! Koji me vrag tjerao?!"

Nije uzalud narod izmislio uzrečicu "Jutro je pametnije od večeri".

Primijeniti se može i na sve prilike u kojima unaprijed ne želimo vidjeti što će nas kasnije snaći. Recimo – jedeš papreno, kenjaš vatreno!

Tako i s kreditnom karticom: ma platit ću već nekako kada dođe vrijeme, a kada dođe vrijeme – jao i pomagaj! Kuku i lele!

Prcaš veselo i misliš si – ma što misliš? Ništa ne misliš! Kakvi picajzli?! Što će gumica, kako je moguće da bude ovako slatko pa da poslije bude nešto nezgodno?! Neće se valjda zalomiti da od jedanput odmah zatrudni?! A kasnije – gdje mi je pamet bila?! Na što si mislio? Nisi mislio, nisi.

Naknadna pamet uvijek stigne prekasno, kad tutnje posljedice koje više ne možemo otkloniti. Naknadna pamet nas uči jedino da smo ranije bili bedasti.

Pa ono, sakupi se narod. Svi ćemo biti jednaki, neće više biti nepravdi, svi ćemo imati jednake mogućnosti da se obogatimo, svima će nam poteći med i mlijeko… Aha! Kad ono – da ne pričam!

Narod na gomili, svi popaljeni. Biti ćemo slobodni, samosvojni, samostalni, odavde dovde, svoji na svome… Sve jedno ljepše od drugoga! Jeeeeee! – svi su za. Idemo! Idemo dalje! A ono, nikada nam i pozvani i nepozvani nisu više radili što im pada na pamet, razvlače nas kako im se prohtije, prešetavaju se uzduž i poprijeko i osjećaju se kao doma.

Na sreću ili nesreću, od strašne pouke naknadne pameti da smo bedaci bili i bedaci ostali, čuva nas upravo moćna vlastita bedastoća sposobna izvrgnuti i najjasniju poruku ili pouku u svoju suprotnost, pa smo u vlastitim očima i dalje najpametniji, a svi ostali nam krivi za sve nedaće. Ako je jutro pametnije od večeri, mamurni polurazbuđeni koji pati od glavobolje i mamurluka samo je još bedastiji.




<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker