srijeda, 08.04.2009.

kako navesti blogere na išta?




Na dnu naslovnice Bloga.hr, ako ikada siđete toliko daleko, možete naći poveznicu "Gdje nastaje blog". Ondje je postavljena kao uspomena na događaj iz povijesti domaćih blogova koji je i danas poučan.

Pregledavajući druge blogove, otvorio sam Translator wannabe i svidjela mi se fotografija njezinog radnog stola. To me je potaklo da i ja usnimim svoj radni stol u tadašnjoj radnoj sobi, ali tako da se vidi i ostatak prostora oko njega. Na taj post nadovezalo se trideset i pet komentara, ali je začuđujuća posljedica nastupila dva-tri dana kasnije. Tada, usred 2006. godine, bilo je nešto više od 100.000 blogova, a na svakom trećem, četvrtom ili petom kojeg sam otvorio da pogledam vidio sam svježe postavljene fotografije radnih stolova i kompjutora. Po gruboj procjeni bilo ih je najmanje deset tisuća, a da su tada mobiteli koji mogu fotografirati i digitalni fotoaparati bili rašireni kao danas, bilo bi ih i više.

Bilo je zapanjujuće koliko se ideja proširila, kao i brzina kojom se širila. Uredništvo Bloga.hr je na to izdvojilo dvjestotinjak takvih fotografija i postavilo ih ondje gdje ih i danas možete vidjeti.

Taj dan je na moj blog, prema brojaču, svratilo dvjestotinjak posjetitelja. Kod Translator wannabe ih vjerojatno nije bilo više, pri čemu su neki vjerojatno bili na oba bloga, te broj onih koji su vidjeli originalne poticaje da i sami tako nešto naprave vjerojatno nije bilo više od tri stotine. Kako je ta ideja tako brzo preplavila blogosferu?

Odgovor mora da je u "kapilarnom širenju". Kad je prvi sljedeći prihvatio ideju, od njega ju je preuzelo desetak drugih, od svakog od njih se proširila na desetak sljedećih, i tako dalje.

Da bi odgovorili na pitanje kako je moguće natjerati blogere da prihvate takvu, ili bilo kakvu ideju, trebamo se prisjetiti epizode iz "Malog princa" kada on sreće Kralja. Kralj je bio vrlo ponosan da vlada nad svima i svime, uključujući zvijezdama, suncem i ostalim planetima. Mali princ je zaželio vidjeti zalazak sunca i zamolio Kralja neka naredi suncu da zađe. Kralj je pogledao kalendar i sat i rekao Malom princu na će imati željeni zalazak sunca u toliko i toliko sati jer je to bio mudar kralj koji nije tražio od svojih podanika ono što ne mogu ispuniti, već samo što mogu. I kada je Kralj napokon, gledajući sat, zapovjedio "Sunce, zađi!", sunce je zaista zašlo.

Naravoučenije, primijenjeno na blogere, slijedi. Ako znate nekog pojedinog blogera, ako ste prijatelji ili u nekim drugim odnosima zbog kojih ste u kontaktu, još ga i možete nagovoriti, umoliti ili nekako navesti da objavi ono što želite, ali blogere kolektivno ne možete natjerati na išta. Nema načina. Ako blogeri nešto neće, onda neće.

No blogere je ipak moguće navesti da vas slijede. Naime, ako je riječ o nečemu što oni ionako hoće, o nečemu što bi i bez vas napravili prije ili kasnije, ako ste prvi koji se tog dosjeti i lansira to, potaknuti ćete i ostale da se odmah na to odluče. Dapače, kad krene nešto što im se ionako sviđa, požuriti će se pridružiti. Uostalom, i cijela blog-esplozija nastala je na tom principu.

Blogeri nemaju ni šefa ni urednika koji bi im išta mogao naložiti. Ne dobivaju plaću da bi ih se moglo potkupiti. Jedino čime ih je moguće pokrenuti je ako im se ukaže put prema onome što ionako žele.

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker