srijeda, 28.01.2009.

kršćanska država

Tek što sam postavio jučerašnji post kad je izbio slučaj s televizijskim komentarom Vedrane Rudan koji me podsjetio da sam zaboravio napomenuti jednu od tipičnih situacija u kojima je uvriježeno pretjerivanje - kada se ljudi naglo, ad hoc, polariziraju oko nečega. Nema te nebuloze i nakaradnosti koja nije prihvatljiva ili čak dobrodošla, samo ako si "na našoj strani".

Potaknut tim slučajem prihvatio sam se da nabrzinu iznova pročitam "PRILOG JEVREJSKOM PITANJU" Karla Marxa u knjizi "RANI RADOVI".

Nedavno je internet obletio odlomak koji je navodno Marxov citat kojim prorokuje aktualnu financijsku krizu u kapitalističkom sistemu. Prisjetio sam se toga naišavši na odlomak koji, doduše, govori o nečemu drugome, ali bi mogao djelovati poznato svima koji ponosno tvrde kako je Hrvatska kršćanska država:

"Tzv. kršćanska država je nesavršena država, a kršćanska religija je njena dopuna i posvećenje njene nesavršenosti. Stoga joj religija nužno postaje sredstvom, a ona je država licemjerja. Velika je razlika da li razvijena država ubraja religiju među svoje pretpostavke uslijed nedostatka koji leži u općoj suštini države, ili nerazvijena država proglašava religiju svojom osnovom uslijed nedostatka koji leži u njenoj posebnoj egzistenciji kao nesavršene države. U posljednjem slučaju religija postaje nesavršena politika. U prvom slučaju u religiji se pokazuje nesavršenost čak savršene politike. Tzv. kršćanska država treba kršćansku religiju da bi se upotpunila kao država. Demokratska država, zbiljska država, ne treba religiju kao svoje političko upotpunjavanje. Naprotiv, ona može apstrahirati od religije, jer je u njoj, na svjetovan način, izvedena ljudska osnova religije. Tzv. kršćanska država odnosi se, naprotiv, politički prema religiji i religiozno prema politici. Kad odlike države ponizuje do privida, onda upravo tako ponizuje do privida i religiju."

(naglašavanje autorovo, "Rani radovi", izdanje "Naprijed", Zagreb, str. 67, 1978, prevod Stanko Bošnjak)

Ne, Marx nije bio prorok. Bio je naprosto obrazovan i pametan čovjek. Utoliko ga oni koji nisu ni jedno ni drugo, ili oboje, ne mogu ni razumjeti, a kamoli prihvatiti. Ne mogu ga prihvatiti ni oni koji ga itekako dobro razumiju, ali njegova sagledavanja ne pružaju potporu njihovim interesima. U gornjem odlomku riječ "kršćanska" komotno možete zamijeniti riječju "islamska" i gle! Sve bi opet funkcioniralo. Ili umjesto navedenih možete spomenuti bilo koju religiju, tako mi Bog pomogao.

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker