nedjelja, 16.11.2008.

general Gotovina - slikar



Je li vam poznat ovaj lik koji vas tako prodorno gleda? Trebao bi biti...

Da, general Slobodan Praljak koji u zatvoru u Hagu čeka da ga oslobode optužbi i puste kući. No sada ne kanim ni o politici, ni o suvremenoj povijesti, ni ičemu srodnom, sličnom ili bliskom, pa vas molim da na tu stranu ne navrete ni vi.

Razlog zašto objavljujem ovaj portret je njegov autor. Naime, izradio ga je general Ante Gotovina, Praljkov sudrug u nevolji.

Što možemo reći o portretu? Iznenađujuće je dobro izveden. Dapače, ljudi koji znaju Praljka kažu da je ulovljen jedan njegov karakterističan izraz koji se javlja često, ali brzo, na kratko, pa ga nema mnogo na fotografijama premda je Praljak jedan od fotografiranijih suvremenika. Reklo bi se je Gotovina-slikar i dobar psiholog.

U svakom zlu i neko dobro. Bez imalo ironije, nevolja u kojoj se Gotovina našao omogućila mu je da se posveti nečemu što je oduvijek želio, ali nije imao vremena.

Pada mi na pamet neki paralelni svemir s neznatnim pomakom od našega, ali taj pomak je dovoljan da je u njemu Gotovina priznati slikar, a Praljak režiser dokumentarnih filmova i, recimo, snima film o suđenju Bushu u Hagu… Možda smo i mi u tom svemiru daleko zadovoljniji.





<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker