subota, 18.10.2008.

ubi papu!

U jučerašnjem "Jutarnjem listu" (17. listopada 2008) objavljeno je da je još 1982. godine u Fatimi papu Ivana Pavla II bajunetom ozlijedio konzervativni svećenik Juan Fernandez y Krohn, pokušavši ga ubiti. (Ustvrdio je to doživotni papin osobni tajnik Stanislaw Dziwisz, sada kardinal i krakovski nadbiskup.) No taj je pokušaj atentata učinkovito zataškan, dok je drugi, u prethodnoj godini, 13. svibnja 1981., kada ga je pokušao ubiti turski desničarski terorist Mehmet Ali Agca, pretočen u vijest koja je obletjela svijet i danima nije napuštala novinske stranice.

Što nam jučerašnja vijest govori?

Govori se o papi, poglavaru katoličke crkve, ali moglo je isto tako biti riječi i o kompaniji "Coca-cola" ili bilo kojem ministarstvu bilo koje države. Ako je THE INSTITUCIJI u interesu da se nešto ne sazna, ili procijeni da joj je protiv interesa da javnost nešto sazna, moguće je to i sprovesti. (Da je papu napao turski desničarski terorist uklapa se u očekivanja prema kojima je sve na svijetu upravo onakvo kako je razglašeno, dok bi vijest da ga je napao katolički svećenik mogla unijeti konfuziju, a podatak da je pobornik otpadničkog fundamentalističkog nadbiskupa Marcela Lefebvrea pojačati zabunu i priskrbiti neželjeni publicitet otpadniku. Zbog toga je prva vijest korisno iskoristljiva, koliko god da nije poželjna, dok od druge može biti samo štete.)

Dakle, vijest nije ono što čitatelje zanima ili bi ih moglo zanimati, nego ono što THE INSTITUCIJA procjeni da bi bilo probitačno obavijestiti publiku.

Prema tome, vijest nije ono što se dogodilo, nego ono što se raščuje.

Ako se jedno dogodilo, pa zatajilo, da li se ono što se raščulo moralo zaista dogoditi? (A naročito - zar upravo takvo i tako?) Ako su objavili, znači da je papi išlo u prilog. Ako mu je išlo u prilog, zar se zaista morao gnjaviti time da podnosi ozljede koje mu je nanio atentator, ili bi to bilo jednostavnije objaviti bez takvih neugodnosti?

Kao da se pojavila Gospa…



<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker