srijeda, 08.10.2008.

ubojstvo na stubištu



Jedino što sigurno znamo jest da je Ivana Hodak ubijena. Za nas, koji o tome znamo samo iz novina, mnogo je toga dvojbeno. Svaka novina ima svoju verziju, a svaka navodi i više svjedoka koji si međusobno proturiječe ili su nepouzdani. Je bi bio jedan metak ili četiri? Je li majka u vrijeme ubojstva pila kavu s prijateljicom ili je bila u svom stanu? Je li brava na ulaznim vratima u kuću bila upravo taj dan otključana, pokvarena, je li ubojica imao ključ ili je prevario nekoga od stanara da ga pusti? No zašto svi govore o ubojici kada je ubojica mogla biti i žena?

Iz svih napisa moguće je rekonstruirati otprilike ovakav slijed događaja: za sada nepoznata osoba presrela je Ivanu na prvom katu kada se spuštala iz svog stana na drugom. Jedan metak pogodio je žrtvu u leđa, jedan u vrat, jedan u glavu, a četvrti se zabio u zid. Ubojica je nestala/o.

Navodno je jedna susjeda čula svađu na stubištu. Ako je riječ o mafijaškoj likvidaciji, to je neuvjerljivo. Profesionalni ubojica teško da bi rekao Ivani "Sad ću te ubiti!", pa da ona njemu odgovori "Ma nemoj!", pa se da se oko toga posvađaju prije nego se on ipak odluči da to i izvede. Ako su se zaista svađali, onda nije bio posrijedi mafijaški naručeni ubojica.

Navodno je jedna susjeda čula jedan pucanj. Da je bilo četiri pucnja, nemoguće da ih ne bi čula. No kako je ipak bilo četiri pucnja, ubojica je morao imati prigušivač na oružju ili je susjeda gluha. Ako nije gluha, onda je ubojica bio profesionalac s prigušivačem, a ono što je čula bilo je nešto drugo, recimo pad tijela, ili su sva četiri pucnja uslijedila tako brzo da su se osobi neiskusnoj oružju učinili kao jedan. U prilog tezi da je posrijedi bilo automatsko oružje govori upravo to što je jedan metak promašio.

No naintrigantnija spekulacija izvire iz pitanja kako je ubojica s ceste mogao znati da je Ivana izašla iz stana, pa da u istom trenu on uđe u kuću i krene joj u susret, kako bi se susreli na pola puta?

Zamislite da ste plaćeni ubojica koji šeće ispred kuće i treba pogoditi trenutak kada će žrtva izaći iz stana… Kako pogoditi upravo taj trenutak? Znate kako? Nikako.

Da bi se ubojica našao uz Ivanu upravo na sredini puta, moguć je mali broj objašnjenja.

Prvo, on se mogao znatno ranije uvući na stubište i čekati, recimo, skriven pred podrumom. To je nezgodno jer kad čuje da bilo tko izađe iz bilo kojeg stana mora izviriti da provjeri tko je.

Drugo, mogao se uvući znatno ranije, pa kada tko o ukućana naiđe glumiti da ide gore ili dolje, ali to je malo vjerojatno jer što duže traje veća je vjerojatnost da će ga veći broj ljudi vidjeti i zapamtiti.

Treće, ubojica je mogao biti skriven u jednom od stanova na stubištu i viriti kroz špijunku

Četvrto, netko iz stana možda mu je javio da je žrtva krenula.

Peto, žrtva i ubojica mogli su zajedno izaći iz stana, putem se svađati, dok njemu kat niže nije toliko prekipilo da je izvukao oružje i ubio je.

Šesto, Ivana je svakog dan izlazila iz stana u isto vrijeme, točno na minutu, što bi novine valjda spomenule.

Sedmo, možda je iz stana preko puta promatrao kako se sprema izaći ili mu je netko iz tog stana javio da je izašla.

Ni iz jednog novinskog izvještaja ne vidi se da li je sirota Ivana bježala prema gore, nazad u stan, ili prema dolje, van iz kuće. Ako je bježala prema gore, ubojica ju je presreo. Ako je išla prema dolje, uopće nije bježala, nego je samo požurila, a ubojica je pucao da je zaustavi ne mogavši je stići.

Zapravo, kad razmislim, možda bih trebao pisati kriminalističke romane. Uopće ne bi trebali biti istiniti, ali bi bili zabavni. Recimo, da sam Agatha Christie, u romanu bi policija prvo upitala oca ima li alibi, a u najuži krug sumnjivaca ušle bi i sve njezine najbliže prijateljice.



P.S. Upravo čitam da je smijenjeni ministar Rončević "ovo ljeto kupio luksuzan stan za 350.000 eura kojeg bi u idućih trideset godina trebao otplaćivati 11.500 kuna mjesečno tako da će mu ministarska plaća od dvadesetak tisuća kuna sigurno nedostajati". Mislim da neće. Ne vjerujem da je računao da će narednih trideset godina biti ministar, pa da otplaćuje kredit od plaće. Vjerojatno se oslonio na neki drugi izvor prihoda ili je već priskrbio toliko da mu otplata kredita neće predstavljati problem.

<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker