nedjelja, 11.11.2007.

jesu li internet-veze bez veze?


OGRANIČENOST

LAŽNOG

PREDSTAVLJANJA


Rašireno je mišljenje u blogerskoj zajednici da se u upoznavanje preko interneta ne može pouzdati. Opravdana je bojazan da se nepoznat netko može predstaviti kako god hoće, bez obzira tko je i kakav je. Od nebrojenih primjera iskazivanja takve bojazni ukazat ću samo na posljednji na koji sam naletio kod Uglavnom bezopasne (post "Virtualna ljubav").

Na sreću, ta bojazan je samo djelomično utemeljena. Ono, istina da se mnogo toga može krivo predstaviti. Umjesto svoje slike moguće je poslati fotografiju zgodne sestrične ili umjesto najsvježije neku staru dvadeset godina. S druge strane, postoje neke osobine koje nije moguće falsificirati.

Inteligentna osoba se uvijek može prikazati kao priglupa, ali glupan ne može glumiti inteligentnu osobu, osim pred nekim tko je jednako bedast.

Duhovita osoba može suspregnuti svoju duhovitost, ali netko neduhovit ne može slati duhovite poruke.

Obrazovana osoba može zanijekati svoju obrazovanost, ali netko neobrazovan ne može dugo tvrditi da jeste.

Teško je tvrditi da se zna neki strani jezik, ako ga se ne zna, da se živi u gradu u kojemu se nikada nije bilo, netko od petnaest godina može slagati da ima sedamnaest, ali ne može dugo lagati da ima četrdeset i pet… Onaj tko duže vremena ozbiljno vodi svoj blog trebao bi biti pažljivim posjetiteljima kao otvorena knjiga…

Općenito govoreći, nema toga što se ne može pokušati slagati ili odglumiti, ali koliko toga može proći zavisi o tome koliko je lakovjeran, neiskusan i neinteligentan onaj pred kim se laže. U tome je jedan od razloga zašto internet-pedofili sve užasavaju, jer iskusni perverznjaci, zaštićeni anonimnošću, love neiskusnu i naivnu djecu. Da nema naivnih, ne bi spamovi u tolikoj mjeri nudili čudotvorna sredstva za povećanje spolovila, bogatstva iz Nigerije, ekspresne pilule za prekonoćno smanjenje tjelesne težine i slično. Svakovrsne su laži i prevare i izlaganje nepriličnih sadržaja mogući preko interneta, te zbog toga nikada nije dovoljno nadzora nad djecom koja zalaze u cyber-prostor, ni upozorenja na što se ne smije nasjesti. S druge strane, internet ipak omogućuje da preko njega saznamo mnogo toga što ne bismo mogli na bilo koji drugi način, da lagano i brzo dođemo do podataka do kojih bismo inače došli mukotrpno, da uspostavimo kontakt s osobama do kojih nikako drugačije ne bismo mogli doći, te bi bilo šteta - makar i zbog opravdanih bojazni - sve to otpisati.


<< Arhiva >>

eXTReMe Tracker