Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

27.11.2022., nedjelja

Dan 277.

Placenici

Početkom tjedna vojska napokon otvara streljanu za lovce, pa idem isprobat ono novo streljivo. No iako su u optici nove baterije, ona se stalno gasi. Nema druge nego u servis. Lik traži da je skinem sa šine. Udovoljavam mu iako znam da to neće biti dobro. Problem rješavam s kupnjom novih punjivih NiMH baterija kapaciteta 2300 mAh. Međutim zbog skidanja optike treba je nanovo provjerit na streljani. Kad tamo katastrofa. Odustajem nakon šestog metka. Umjesto toga koristim slabljenje vjetra za povratak na aerodrom. Otvaram hangar, guram SILU van i u sam sumrak odrađujem šest skraćenih aerodromskih krugova s penjanjem do 400ft. Od zalaska sunca VFR uvjeti traju još 30 minuta. Iskorištavm to do kraja. Sletanje, taksiranje, parkiranje, gašenje, dokumentacija, guranje u hangar i zaključavanje. One man show...

Placenici

Sljedeći dan je idealan za letenje pa letim prema Đakovu. Tamo gdje je nekoć bio poljoprivredni aerodrom danas je oranica. Okrećem prema Vinkovačkom LDOV gdje radim dva touch'n'go. Ponavljam to na Vukovarskom aerodromu LDOB, pa nastavljam uz Dunav prema Aljmašu. Tu se koritom Dunava i Drave vraćam na LDOC i radim još dva kruga. Jučer sam planirao napravit oblet sjevernih letjelišta, ali magla i vidljivost ispod 5km traju sve do 15h. Tad se vidljivost diže na 5km što je uvjet za VFR letenje, pa jurim na aerodrom. Dok sam u zraku vidljivost opet pada ispod dozvoljenog, ali prošla baba s kolačima. Letim nisko u zoni aerodroma i vrtim krugove. Pilotska vještina se najbolje brusi u složenim uvjetima. Kad je idealno može letjeti svaka baba. Fora je letjeti kad i ptice idu pješke. Na kraju po mraku spremam "svoju" pticu na spavanje i zatvaram hangar.

Placenici

Danas odlazim i u prvi lov na ptice. Od domaćina zadužujem Bokericu i krećemo u lovište. Lovački psi ulaze u gustiše i od tamo istjeruju fazane i šljuke. Lovci se kreću u liniji. Dolaskom do kraja lovišta loži se vatra i peku kobasice, ražnjići, slanine. Slijedi povratak nazad uz istu proceduru. U jednom gustišu nailazim na srnu na svega par metara. Vraćamo se do auta, lovnik drži govor i zahvaljuje se sv. Hubertu na uspješnom lovu. Rezultat lova su dva fazana i ženka. Poklanjaju mi ženku kao gostujućem lovcu. Pozivaju me u lov ponovno kad budem u prigodi. Zahvaljujem se na svemu i s domaćinom idem na pivo. Konobarica nam je iz okolice Harkova, dok tamo traje dan 277.

Placenici

20.11.2022., nedjelja

Dan 270.

Protekli tjedan nam je napokon stigla prava kišna jesen s padom temperatura. Stigao nam je i tužni dio godine kad se prisjećamo pada Vukovara i kalvarije koju su preživjeli iskusili u zarobljeništvu. Unatoč tom traumatičnom iskustvu odgovorni 2008. ukidaju koncept naoružanog naroda. Oružane snage svode na šačicu vojnika, a koncept ONOiDSZ zamjenjuju sa članstvom u Nejtou. Istom onom Nejtou koji nam je tih 90-ih provodio embargo na uvoz naoružanja. Kako je kratka pamet i memorija odgovornih. Jer narod se ionako ništa ne pita. Pa referenduma za pristup toj neoimperijalnog organizaciji nije ni bilo. Kako god, zbog provedbe Dana sjećanja i uloge koje u tom obilježavanju ima vojska obustavljaju se sve redovne aktivnosti. To znači kako zbog tog angažmana Zapovjedništvo za potoporu prekida i rad streljane. Posljedično kroz tjedan nije bilo moguće provesti ispitivanje novog ručno punjenog lovačkog streljiva sa zrnima Speer 8mm (11g/170gr) Hot-Cor Semi Spitz SP. Ako im to radi provedba jednog praznika, zamislimo kakvi bi bili u ratu.

Placenici

Za to vrijeme bojišnice 3. sv. rata ne miruju. Stabilizacijom linije na Dnjepru glavnina djelovanja je prebačena u predgrađe Donjecka. Nakon teških borbi oslobođen je njegov aerodrom i naselje Opitno iza njega. Prvi je to ozbiljniji pomak linija kod Donjecka od početka operacije. Tome je prethodio drugi masovni napad na elektroenergetsku mrežu Ukrajine 15.11. sa preko 100 ispaljenih projektila. Posljedično Ukrajinska PZO raketa S-300 pada u Poljsku i ubija seljaka. Raste pritisak na Kijev sa ciljem izlaska na pregovore uoči zime koja je tamo upravo počela sa prvim snijegom. Pregovore je počeo spominjati čak i načelnik GS US armije. Za sada Kijev predlaže građanstvu da napusti državu tijekom zime. Počeo je izvlačiti i civilno stanovništvo koje ih je dočekalo u Hersonu, jer im ne mogu osigurati opskrbu. Ili zbog nastavka granatiranja NC Zaporožje? Turska je kao osvetu za teorističke napade u Istambulu jučer izvršila zrakoplovne napade po sjeveru Sirije i Iraka po 89 kurdskih ciljeva. Utakmica se nastavlja. Uskoro počinju i one u Kataru...

Placenici

13.11.2022., nedjelja

Dan 263.

Placenici

Sukladno planiranom kroz tjedan je izvršen odlazak na streljanu za dugo s primarnim lovačkim alatom. Kontrolnim gađanjem utvrđen je prebačaj S&B HPC zrna od cca 30 cm, što je dovoljno za promašaj divljači. Sa sljedeća četiri zrna optika je dobijena u crno. Nakon toga izvršeno je kontrolno gađanje s JNA FMJ streljivom iz 1950. godine koje je išlo u podbačaj otprilike isto toliko. S korekcijom po končanici već drugi metak sjeda u crno. Treći je za potvrdu. Par dana nakon toga imam prigodu isto isprobati na lovištu. Izlazimo još za vidjela, sjedamo na čeke, ali svinje ne izlaze. Razlog je nečiji odlutali lovački pas sa zvoncem koji tumara lovištem i rastjeruje divljač. Nisu nam izašli čak ni čagljevi. Vraćamo se već oko 20h neobavljena posla. No napravljeno je ono najvažnije tj. zbog čega se i došlo. Postavljena je paropropusna folija na katu i postavljene su grede kao nosači OSB ploča. Unutar toga će se povući elektro-instalacije i postaviti vuna kao toplinski izolator. Potresom pogođena Banija gradi se u skladu s privatnim financijskim mogućnostima. Države tu nema nigdje.

Placenici

Što se glavne bojišnice 3.sv.rata tiče, 9.11.2022. na 259. dan specijalne vojne operacije izdana je zapovjed o povlačenju sa zapadne obale Dnjepra sa čime su Rusi napustili grad Herson kao središte istoimene pokrajine. Je li u pitanju navlakuša, maskirovka ili stvarni manevar otkrit ćemo u danima koji dolaze. Za sada izgleda kako su Rusi s prepuštanjem Hersona odustali od bubućeg zauzimanja Nikolajeva i Odese. Nakon povlačenja 155 tisuća civila, povukli su 30 tisuća vojnika i 5000 primjeraka vojne tehnike. Uništili su većinu mostova na pravcu povlačenja i sve preko južnog sliva Dnjepra. Paralelno s time ostvaren je napredak u Donjecku s zauzimanjem Opitnoe i Majorska čime je na tim linijama ostvaren prvi pomak nakon 260 dana operacije. Logika govori da je dogovoreno nešto. Kao što logika govori da je današnji teroristički napad u Istambulu povezan sa jučerašnjom Erdoganovom izjavom "kako se Rusija u biti brani od Zapadnog nadiranja". Izvršitelj je bio bombaš samoubojica tj. ISIL preko kojeg konce i dalje vuče Cija-snajka. Treći svjetski se nastavlja...

Placenici
slika Dodo

07.11.2022., ponedjeljak

Dan 257.

Placenici

Nakon prošlotjedne letačke, ovaj tjedan je obnovljena streljačka obuka za kratko. Zbog ostalih sudionika na paljbenoj liniji gađanje je izvršeno s 20m na kružne mete. Daj šta daš, iako više preferiram siluete. Odrađena su četiri spremnika u modu brze paljbe. U nekoliko navrata između, ruku i oko je uvježbavao Mališa. Iako mu je to tek treći trening uspio je čak smjestiti pokoji metak u crno. Nije loše za jednog početnika. Sljedeći tjedan odradit će se streljana za dugo. Stigli su neki novi spremnici koje treba isprobati. Uz to treba poraditi i na nabavi streljiva. U zadnje vrijeme na uobičajenim oglasnicima potpuno su nestali oglasi za streljivo. Ne vjerujem kako su iscrpljene zalihe iz Domovinskog rata, nego su se jednostavno prestali prodavati "viškovi". Može se reći kako je i to znakovit pokazatelj nadolazećih zbivanja tj. očekivanja.

Placenici

Sukladno prošlotjednoj najavi u međuvremenu nije bilo znatnijih pokreta na Ukrajinskim bojišnicama. Nastavljena je dosadašnja topničko-raketna razmjena i daljinsko udaranje s bespilotnim sustavima. Rusi su izvršili prebacivanje civilnog pučanstva sa desne obale rijeke Dnjepar i sada čekaju gubitak vegetacije, dolazak pojačanja i smrzavanje zemljišta. Nakon toga je za očekivati kako će rat u Ukrajini ući u svoju treću (zimsku) fazu. Za to vrijeme Bajdenova administracija koristi zadnju priliku prije gubitka izbora za Kongres upumpati još novaca i tehnike u taj sukob. Zadnja 400 milijuna U$D teška tranša vojne pomoći među ostalim uljučuje 45 Čeških tenkova T-72B, 250 oklopnjaka M1117, 1100 bespilotnih Phoenix Ghost, prastari PZO sustav Hawk itd. Ništa što će donijeti odlučujuću prevagu u tom sukobu, ali koji će povećati broj mrtvih s obje strane. SAD nastavljaju svoju borbu protiv Rusa do posljednjeg Ukrajinca.

Placenici
slika https://www.voanews.com/a/uk-defense-ministry-mercenary-group-fighting-for-russia-in-ukraine/6789629.html

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.