Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

31.10.2022., ponedjeljak

Dan 250.

Placenici
slika RIA Novosti

Unatoč početnim lošim najavama, kroz tjedan se izbistrio izostanak većih kopnenih operacija u sljedeća dva tjedna do mjesec dana. Čeka se gubitak vegetacije, minusi (smrzavanje zemlje) i završetak Ruske mobilizacije. Ruske snage su već narasle na nekih 250.000 vojnika, dok bi ostatak do 470.000 trebao pristići u postrojbe najkasnije do kraja studenog. S tim brojem čizama na terenu operacija bi se trebala privesti kraju. Do tada ćemo svjedočiti nastavku samoubilačkih napada Ukrajinaca na Ruske linije i nastavku daljinskog udaranja po ciljevima. Jedan od njih se dogodio u rano jutro 29.10. pri čemu je luku Sevastopolj napalo 9 UCAV-a i 7 podvodnih dronova opremljenih s Kanadskom elektronikom, dok je pritom USAF-ov RQ-4 Global Hawk "slučajno" vrtio pred obalom Krima. Ruska reakcija na napad na luku biva istupanje iz dogovora o izvozu Ukrajinskog žita s morskim putem. Drugi dio odgovora uslijedio je rano jutros s novim raketnim napadom na elektroenergetsku infrastrukturu Kijeva. Nestanci struje, vode i komunikacija bilježe se diljem zemlje.

Placenici
foto Stallion

Za to vrijeme nastavljen je izostanak airsoft aktivnosti u Plaćenicima. Navedeno kompeziram s obukom na streljani i s nastavkom ulaganja u sebe i opremu. Spoznavši da još imamo vremena naručeni su još neki korisni dodaci iz inozemstva koji bi trebali stići poštom kroz sljedeći tjedan. Isto tako nakon prošlotjedne streljačke, ovaj je na red došla letačka izobrazba. Nastavljeno je samostalno letenje i upoznavanje s letnim osobinama glavnog šleperskog aviona aerokluba Osijek. Iako je zbog temperaturne inverzije u ravnici počela sezona cijelodnevnih gustih magluština s popodnevnim podizanjem temperature može se uloviti poneka rupa u naoblaci. Uostalom treba iskoristiti svaku priliku za letenje u smislu ovladavanja tom najnovijom letjelicom uoči početka šlepanja jedrilica. Pa je u skladu s tim SILA 450C u pilotažnoj zoni testirana s prevlačenjima i oštrim zaokretima, dok se u aerodromskim krugovima letjelo s različitim profilima i visinama. Opremanje i obuka se nastavljaju...

Placenici
foto Stallion

24.10.2022., ponedjeljak

Dan 243.

Placenici

U protekli tjedan nastavljeni su Ruski napadi na elektroenergetsku mrežu sa čime je oko 40% Ukrajine ostalo bez struje. Osim toga nije bilo većih pokreta na linijama. Razlog su obostrane pripreme za predstojeću "Hersonsku bitku" u sklopu čega Rusi cijeli tjedan izvlače civilno stanovništvo sa zapadne obale Dnjepra. Istodobno s druge strane Kijev je zapovjedio evakuaciju civila iz Mikolajeva. Kao da se priprema pozornica za nešto veliko što slijedi uskoro. Na tragu toga jučer je Ruski MO Šojgu telefonski razgovarao sa svojim kolegama u Turskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u. Iako ne znamo što su bili zaključci tih razgovora, znamo da je povod bila obavještajna spoznaja Moskve da Kijev priprema prljavu bombu. Ne ulazeći u pozadinu svega toga izgleda kako se s ulaskom u zimski dio kampanje na istom području razmatra uporaba taktičkih nuklearnih udara. Sa čime bi rat bio završen uspostavom novih "Černobilskih zona", dok bi svijet ušao u drugu fazu eksperimenta hlađenja planete. Pošto prvi dio kroz Kovid-19 očito nije dao očekivane rezultate, sazrijelo je vrijeme za nekoliko nuklearnih eksplozija koje će u atmosferu podići tone prašine. Radeći slično kao i erupcije vulkana, samo što za razliku od njih s ovim alatom raspolažemo. Posljedično planet bi se trebao ohladiti. Posljedice i utjecaj slijeganja radioaktivnih čestica na populaciju tek će se doznati. Kao što će se doznati i posljedice cijepljenja protiv kovida.

Placenici

Naravno sve su to stvari i događanja na koje mi mali ne možemo utjecati. Jedino što možemo je biti informirani i pratiti tekući razvoj događanja. Paralelno s tim možemo raditi na usvajanju znanja i razvoju vlastitih vještina. Stoga je na tom tragu nastavljena priča iz prethodnog posta. Na streljani su isprobani novi adapter i kompezator koji znaju nazivati i plinskom kočnicom. Već na prvu puška je imala osjetno manji trzaj, a samim time i preciznost. Usput je nastavljen proces upucavanja crvene točke. Prvi korak je bila njena korekcija na 50m, a zatim je paljba prenešena na metu udaljenu 100m. Iako je sunce toliko blještalo od bijelog papira da su se crvena točka i crno središte mete jedva uočavali, stvar je uz pomoć sunčanih naočala utjerana u papir dimenzija A4. To je sasvim dovoljno budući papovka za sada nije snajper, nego ima ulogu "jurišne puške" za pogon i možebitnu blisku borbu s divljim svinjama. Pritom je na streljani isproban i novi spremnik s kojim je taj poluautomat vraćen na svoje originalne tehničke postavke. Naravno to je samo za streljanu, dok će se u lovištu sukladno lovačkoj etici i pozitivnim zakonskim propisima koristiti spremnik za dva metka. Zaključimo, planeta se i dalje okreće. Sunce svakog jutra izlazi i navečer zalazi. S nama ili bez nas, to će se nastaviti.

Placenici

17.10.2022., ponedjeljak

Dan 236.

Placenici

Tijekom proteklih 7 dana uz već uobičajene vojne ciljeve redovno je gađana i elektroenergetska infrastruktura Ukrajine. Taj mod rada je već viđen 1999. godine prilikom US/NATO bombardiranja Srbije. Za napade na njihovu elektro-mrežu tada su premijerno upotrebljenje takozvane "grafitne bombe", koje nakon početnog uspjeha odjednom prestaju davati rezultate. Naime komšije su počele premazivati vodove dalekovoda s lakovima, pa grafitne niti više nisu izazivale kratke spojeve. Pa su na taj način u vjetar bačeni milijuni U$D utrošeni na razvoj bombe BLU-114B. Rusi nisu učinili tu grešku, te im mrežu uništavaju po starinski s raketama i dronovima. Tako su i jutros s dronovima udarili po UKRENERGO-voj središnjici za upravljanje u Kijevu. Daljnji nastavak kopnenih operacija vjerojatno čeka završetak obuke 322 tisuća Ruskih pričuvnika. Njihovo uvođenje poklopit će se sa gubitkom bjelogorične vegetacije koja im trenutno ometa osmatranje bojišnice.

Placenici

Što se osobne obuke i opremanja tiče, odlučio sam na svoju papovku postaviti kompezator trzaja. Naravno onaj koji sam dobio na poklon od Pobija nema isti navoj kao i skinuti tromblonski nastavak. Stoga sam se umjesto nabave nove plinske kočnice odlučio za izradu adaptera. Za početak bio je pravi mali podvig u gradu pronaći tokara. Od tridesetak obrta koje sam pronašao na jednoj stranici veći dio ih je u međuvremenu ugasio obrte na naznačenim adresama. Rijetke koje sam uspio dobiti telefonski su odbili imati bilo što s oružjem. Stoga nije bilo druge nego krenuti "pješke" od adrese do adrese. Lutajući tako na principu "kartu čitaj, seljaka pitaj" danas konačno pronalazim jednog skoro pod nosom. Čovjek mi hoće napraviti taj adapter s ženskim 14x1 mm desnostranim navojem na muški lijevostrani navoj. Iako je cijena ponešto viša od ponude na internetu (bez poštarine) utjeha mi je što će ga urezati u inoksu. Priliku za njegovo testiranje nadam se imati već u četvrtak. Nastavlja se...

Placenici

10.10.2022., ponedjeljak

Dan 229.

Placenici

Od posljednjeg javljanja i uništenja Sjevernih tokova stvari su se ubrzale. Rusi su izgleda onesposobili satelitski sustav Starlink koji je Ukrajinska vojska koristila tijekog zadnjih operacija. Samim time postao je legitiman vojni cilj. Znači nakon morskog dna WW3 je prenesen i u svemir. Nakon što je u popodnevnim satima 7.10. na Krimskom mostu detoniran kamion-bomba u režiji cija-snajke, današnji dan je počeo s udaranjem po elektroenergetskoj infrastrukturi Ukrajine. Navodno su cijele regije bez interneta, struje i vode. Tako je rat u Ukrajini ušao u novu fazu paralelno s postavljanjem generala Suvorikina za zapovjednika svih snaga u SVO. Čime je de facto nGS Gerasimov razriješen dosadašnjeg upravljanja operacijom. Zadnja vijest je i da su Wagnerovci ušli u Bahmut/Artemovsk.

Placenici

Dok se sve to odvijalo kod nas je nastavljena obuka na krajnjem istoku Bivše naše. Lijepo vrijeme tijekom vikenda iskorišteno je za posjet aeroklubu Osijek koji je upravo obilježio 31. obljetnicu ustrojavanja Samostalnog zrakoplovnog voda koji je dao nemjerljiv obol tijekom bitke za Vukovar. U sklopu toga otkriven je i spomenik četvorici Slavonskih zrakoplovaca koje je u vječnost poslao posebno modificirani PZO raketni sustav KUB (SA-6). Na tom zadnjem letu Osječkog SZO-a poginuli su pilot MiG-29 Živković, pilot MiG-21 i An-26 Vukušić, te dva padobranca i izbacivača tereta iz An-2 - Plazibat i Griva. Zahvaljujući zalaganju pojedinaca, udruga i sponzorstvu lokalnih poduzetnika napokon su im imena uklesana u kamen kao najdugovječniji zapis na ovoj planeti. Onaj drugi živi kroz gene potomaka. Dok se to odvijalo padobranci su imali natjecanje u skokovima na cilj u sklopu memorijala "Crne vrane".

Placenici

Za uzvanike je poslužen domjenak, padobranci su sebi skuhali grah, a pilote je sutradan na natjecanju u preciznom slijetanju dočekala kotlovina. Kao i obično Slavonci su se pokazali vrhunskim domaćinima. Osobno ta četiri letačka dana ću pamtiti po prvom samostalnom letu od davne 1996. kad smo imali navigacijske letove na Utvi-75. Nakon toga sam ušao u program obuke za posadno letenje, pa je u kokpitu uvijek bilo društva. Dan kasnije sam s kumom Stenčijem u Cessni 172N odradio oblet šireg područja do Vukovara, pa uz Dunav do Baranje i nazad preko Drave do LDOC. Posljednji dan uz granični bočni vjetar za aviončić SILA-450C sudjelovao sam čak na natjecanju. Iako je konačni rezultat bio u skladu s tim, najvažnije nisam se osramotio na svom drugom samostalnom letu. Jedan gostujući natjecatelj je čak bio lagano u šoku kad je čuo podatak o mom sudjelovanju na drugom letu. Utakmica se nastavlja...

Placenici

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.