Plaćenici - BEZ STIJEGA, BEZ GOSPODARA!


Plaćenički forum 

Plaćenički fejs

vijesti iz svijeta 

Plaćenici

'
Dedo +385 (0)95 5342 508 
e-mail

Bez stijega, bez gospodara!
Airsoft pokret Plaćenici

28.10.2012., nedjelja

Nova šuma


Nedjelju ranije smo se kupali na moru, a ovu su nas dočekale snježne pahulje. Naravno takvo naglo zahlađenje po modelu iz kratkih rukava u kapute, izazvalo je među većinom populacije reakciju - zavucimo se u toplo i poradimo na skladištenju masnog tkiva. Naravno nije im za zamjerit, pošto je to uobičajeni model ponašanja ljudske vrste u zadnjih 100.000 godina. Stoga smo današnji dan iskoristili za izviđanje novog terena i nepregledne šumetine koja se nalazi tako reći uz sami grad. Naravno izviđanje ne bi bilo valjano da tu šumu nismo testirali i u praksi. Ukratko odrađene su četiri borbe tijekom nekih dva sata. Malo smo se namočili provlačeći se kroz mokru vegetaciju, ali zato smo se nadisali vrhunski čistog zraka i nagledali prekrasne prirode. Borbe su bile na ispadanje i relativno brzo su završavane. U principu nakon prve razmjene paljbe, najviše vremena je odlazilo na taktiziranje, posebice ako bi se na terenu ostalo jedan na jedan.

Placenici
Foto Jojja.

Jer nitko u toj situaciji nije htio istrčati i zato izgubiti borbu. Naravno konačni rezultat je tu najmanje bitan, koliko je bitan upravo proces učenja i izvlačenja pravilnih poučaka. U principu ekipa koja bi prije uočila kretnju protivnika kroz gustu šumu ostvarivala bi prednost ranijeg otvaranja paljbe. Stoga se osim koordinacije djelovanja unutar binoma, presudnim pokazala i primjena odgovarajućeg kamuflažnog uzorka. Na današnjem terenu odlično se pokazala Sovjetska odora maskirnog uzorka Flora, kao i Portugalska Tigerstripe šara. Naravno što će tko ponijeti na pojedini teren, je isključivo stvar osobnog odabira i procjene svakog Plaćenika. Jer odabir pravilne kamuflaže je u konačnici direktno povezan sa preživljavanjem svakog od nas. Baš zato svaki Plaćenik sam bira svoj loadout. Nakon odrađenog treninga, uslijedilo je druženje u lokalnom kafiću, te izbor terena za sljedeći vikend.

21.10.2012., nedjelja

Multitasking


Plaćenička koncepcija djelovanja na višestrukim bojišnicama ovu nedjelju je opet isprobana u praksi. Dok se glavnina snaga tek spremala okupit na domaćem kontinentalnom treningu, trojka Plaćenika odrađuje trening pod borovinom na kamenjaru. Specifikum kretanja po takvom terenu gotovo da nema ništa zajedničko sa onim na kontinentu. Pažljivo skakutanje s kamena na kamen uz pažnju stalno usmjerenu na proklizavanje po istom ili mogući odron podloge u višemetarsku dubinu, zahtijeva vrhunsku ravnotežu i obazrivost. Kao rezultat naš najmlađi Plaćenik zaključuje - kako je današnji trening bio puno zahtjevniji i naporniji od svih dosadašnjih kontinentalnih - unatoč višestruko kraćem trajanju tog treninga. Naravno u cilju cjelovite obuke Plaćenika, potrebno je upoznati različite terene i bojišnice.

Placenici

Za to vrijeme na kontinentu nam se okuplja 20-ak Plaćenika i nakon dulje pauze odrađuje se CQC trening. Kako im je bilo i što su radili ne znam, budući sam zaboravio ponijet kristalnu kuglu. Nadam se kako će do sutra netko dobacit nekakav izvještaj o provedbi tog treninga. A ako i ne dostave, nikom ništa. Anarhija jel'te...

Placenici

Šumi izvještava:
Oko 13:15 okupili smo se, spremnili, poslikali, i podijelili u dvije skupine po 10-ak igrača (ukupno 20). Prva skupina, mahom stari Plaćenici svrstala se u jednu grupu dok su ostali činili drugu grupu (također međusobni poznanici). Odigralo se 5-6 sukoba. Svi sukobi su odrađeni sa istim postavkama timova. Timovi su naizmjenice iz "fajta" u "fajt" mijenjali ekstremne dužne točke prizemlja u objektu kao svoje "respawn" baze. Velika brojnost ljudi na terenu i igra tko zauzme tuđu bazu -podbjeđuje značila je vrlo intenzivne fajtove ne razvučene beskrajnim novim životima, pokrivenost svog terena prizemlja, te bar dva uska područja vrlo intenzivog sukoba (jedan na svijetlu, drugi u mraku, paralelno).
Popodnevno jesenje sunce je svojom niskom putanjom pružalo sasvim druge uvjete nego ljeti dok je sunce visoko (pokreti južnijih pozicija jasno su se ocrtavala na sjenama sjevernih vertikala). Čak je toplije sada dok sunce udara u vertikalne zidove nego ljeti dok je sve u sjeni. Većina igrača je bila nepotrebno obilato odjenuta u pretoplu odjeću (i šumske šare) za razliku od iskusnijih među kojima su tek rijetki pogodili dovoljno tanku robu za ovako sparno poslijepodne i sivu boju za betonski okoliš.
Prvi "fajtovi" su bili duži i promišljeniji, ali sa daljnjim fajtovima litre znoja u odorama i po zaštitnim naočalama učinile su da padanje koncentracije i volje sve više skraćuje svaki naredni fajt, pa smo se oko 16:15 čoporativno povukli s terena.
Iskusniji tim je, uključujući prvenstveno redovitije igrače bio glavni čimbenik rasturanja linije suprotnog tima, u svim okršajima za redom. Upotreba svjetiljki u mračnim dijelovima objekta, taktičko stiskanje pojedinih protivničkih položaja (sa više strana) i ofenzivni pristup na uštrb defanzivnog (hrv.: napadni na uštrb obrambenog) učinili su da je tim koji je koristio više toga, s lakoćom pobjeđivao tim koji je imao samo lampe ali ne i taktičko snažan napad. Ovom prilikom preporučam minimalnu jačinu lampi 500 lumena za mračni dio terena jer se na par različitih primjera jasno vidjela prednost dovoljno snažnog i obilato rasutog snopa svjetlosti u odnosu na previše fokusirane lampe ili one kojima fali dometa (ili najčešće oboje). Fore iz američkih filmova sa lampama uskog snopa svjetlosti, izgleda u praksi donose premalo koristi. Jedan igrač je koristio i svjetleće metke (fosforoscentni BB + UV dioda u mehanizmu replike). Svjetleći projektili su bili super doživljaj i vjerujem da su jako učinkoviti, ali zbog cijene (navodno 180 kuna bočica) smatram ih nepraktičnima za šire korištenje.

07.10.2012., nedjelja

Iščekujući kišu


Zbog najave kiše, danas se okupljamo nešto ranije od uobičajenog, pa do popodne odrađujemo skoro petosatni trening. Sa "slučajnim" odabirom dijelimo se 10:10, a u tom sastavu odrađujemo tri borbe uz standardna dva oživljavanja tj. tri života. Prve dvije borbe uz zamjenu strana tražila se šipka plutonija (ili svjetlosni mač Jedaj viteza, pošto se nismo uspjeli potpuno usuglasiti oko namjene tog predmeta). Prvu borbu navedeni predmet osvaja Toni kao posljednji preživjeli s naše strane. Tako iako su "mrski neprijatelji" bili moralni pobjednici nanijevši nam veće gubitke, prva borba je naša. No već sljedeću borbu "neprijatelji" ne ponavljaju istu grešku. Šalju trojku svojih u široki obuhvat, pa dok im glavnina snaga zabavlja naše raspoređene oko bitnog predmeta... oni im dolaze s leđa i vrlo brzo čiste cijelu obranu. Interesantno je što je i jedan naš binom krenuo u obuhvat sa iste strane terena, ali nismo se potrefili. Tu borbu su doslovce minute odlučivale. Tako dok se naš binom približavao njihovoj glavnini s leđa, oni su već počistili čuku i došli do predmeta.

Placenici

Kako bi izbjegli nastavak takvog taktiziranja i digli intezitet borbe na malo višu razinu, za sljedeću borbu dogovaramo klasični linijski sraz. Pošto nam je jedan zgibao, "mrski neprijatelji" nam šalju Slatkog kao pojačanje. Ovu borbu naša strana uvjerljivo gubi. Potiskuju nas čitavo vrijeme i guraju unazad. Pritom bilježimo i određeni pad morala s naše strane. No bez obzira na razloge (opravdane ili neopravdane), među nama ne bi smjelo biti mjesta tome. Jer ono zbog čega smo opstali stoljećima na ovoj vjetrometini je onaj prkosni stav - nema predaje. Naravno takav stav treba zadržati upravo kad je najteže. Konačno zadnju borbu odrađujemo na putu prema vozilima. Sedmoro dragovoljaca kreće prema izlazu iz šume, te ostatku društva priprema zasjedu uz put. Iako je ta borba odrađena na ispadanje, još jednom smo se dobrano oznojili prije odlaska. Budući najavljena kiša u međuvremenu nije pala, uspjeli smo odraditi i postfajtovsku pivu, te naravno pritom dogovorit lokaciju sljedećeg treninga. Znači nema predaje...

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.