Pjesma o jednoj mladosti

17.06.2008., utorak

Konferencija za tisak

Jučer je održana konferencija za tisak festivala Zlatni lav.

Press konferencija Zlatni lav

Za ovogodišnji festival Damir Zlatar Frey izabrao je 12 predstava. Ove ću godine sigurno otići pogledati predstavu "Kos" Kristalne kocke vedrine, Gradskog kazališta iz Siska, u režiji Zijaha Sokolovića. Umjetnički direktor festivala s oduševljenjem je pričao i o kazalištu Scena Gorica iz Velike Gorice kao malom kazalištu koje je u zadnjih godinu dana steklo veliki ugled i postalo važna kulturna točka na rubu Zagreba. Scena Gorica nastupa s predstavom "Pir malograđana" u režiji Paola Magellija. I zagrebački Teatar Exit s predstavom "Zapadni kolodvor" čini mi se vrijednim odlaska u mali, zagušljivi prostor scene Pučkog učilišta.

Naime, još ove godine će se na pozornici Učilišta nalaziti i scena i gledalište sa stotinjak sjedala. Komorno kazalište smješteno na jednoj pozornici zgodno je i zanimljivo rješenje da u pitanju nije prostor bez ikakve ventilacije. Nema klima-uređaja, glumci se tope u teškim kostimima, isparavanja parfema ženske i muške populacije (koja dolazi gledati predstave iz iskrenih ili nekih drugih pobuda) nakon nekih sat vremena dosegnu kritičnu točku kad osjetljiviji nosevi i želuci počinju pobunu... Slijedeće godine je najavljena rekonstrukcija dvorane koja u posebnim prilikama ponese naziv Gradsko kazalište. Nekad je to bila kino-dvorana, znali smo pogledati i dosta dobre filmove relativno novijeg datuma (mislim, repertoar nije puno kasnio za ostalim dijelom Hrvatske). Nadam se da će nagodinu deseti, jubilarni Zlatni lav biti održan u boljim uvjetima.

Dvije predstave na ovogodišnjem Zlatnom lavu prikazat će se izvan konkurencije i to po prvi puta vani, na Trgu slobode – prilikom otvaranja («Grk Zorba» u izvođenju baleta Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora) i zatvaranja festivala («Nunsense», mjuzikl u izvedbi HNK «Ivan pl. Zajc» iz Rijeke). Za te predstave ulaz je besplatan, kao poklon građanima i njihovim gostima.

Ove su godine domaćini festivala prvakinja drame Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora Ksenija Mišič i zagrebački glumac pulskih korijena Borko Perić (filmovi: "Armin", "Živi i mrtvi", "Dva igrača s klupe", "Svjedoci", "Konjanik"; TV: "Bumerang", "Žuta kuća", "Žutokljunac". Kazalište: "Hasanaginica", "Romeo i Julija", "Očevi i sinovi" – HNK, ZeKaeMov "Veliki Gatsby"; Nagrada hrvatskog glumišta za ulogu Četvrte sestre u istoimenoj predstavi.) .

Radujem se festivalu, zbivanjima po gradu vezanim uz Zlatni lav i podnevnim druženjima uz kavu za Okruglim stolom.

- 18:23 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Dobrodošli!

Prirasli mi srcu