Pjesma o jednoj mladosti

12.05.2014., ponedjeljak

Ostavština

Nakon dugih osam godina čekanja, mama je napokon dobila sobu u domu za starije i nemoćne. Nije nemoćna ali je stekla osamdesetgodišnje životno iskustvo. Čist´ pristojna starija dob. Kaže da si daje još bar dvije godine života kako bi uživala u prednostima smještaja u domu. Malo je to. Neka proživi u domu bar toliko koliko je čekala na mjesto.

A mjesto je krasno. Prostrana jednokrevetna soba (ne znam zašto sam zamišljala sobe u domu poput onih kakve su nudili najmodavci studentima prije trideset godina i kakve nude i dan-danas) s balkonom, pored lifta. Zgrada u kojoj je mama živjela nema ni lift a ni balkone. Oporavit će se izmoreno staričino tijelo nakon tolikih godina spuštanja i pentranja na četvrti kat, često s teretom u rukama. Neće se više mama morati psihički i fizički pripremati za izlazak. Ako joj se sprdne prošetati parkovima i ulicama grada, napravit će par koraka do lifta i začas će biti vani. Ako se zaželi svježeg zraka a vani pada kiša ili puše vjetar, izaći će na balkon.

Nosili smo par dana sestra, muž i ja stvari iz stana koje je mama odabrala kako bi prenijela dio svog života u novu sredinu. Nije nimalo jednostavno osamdesetgodišnjoj starici sažeti sve te godine života i skoro pedeset godina braka i skoro četrdeset i pet godina stanovanja u tom stanu utrpati u slike, tanjure, čaše, figurice iz vitrine, cvijeće, knjige i ine materijalne stvari. Vjerujem da smo nas troje, slažući sve te uporabne i emotivne dragocjenosti po domskim ormarima, policama i zidovima, postigli da se osjeća bar donekle ugodno u tom novom prostoru.

Mama je odselila, sudeći po telefonskim razgovorima dobro se snašla i uživa. Ovaj vikend napunih police u svom stanu knjigama koje sam donijela iz roditeljskog stana. Uzela sam i par ploča, longplejki i singlica. Mlađa se Potočnica oduševila blagom, njoj su ploče čudo. Želi mlada dama da nabavimo gramofon. Pa baš bismo i mogli. Nema do zvuka ploče s gramofona! Donesoh iz rodnog grada i avan i mlinac za kavu koje je koristila moja baka. I pisaću mašinu na kojoj sam vježbala daktilografiju u srednoj školi. Egzotičnih li predmeta za moje kćeri… U svom stanu sad imam malu izložbu ostavštine.


- 00:54 - Komentari (16) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Dobrodošli!

Prirasli mi srcu