Plastično je fantastično

ponedjeljak, 15.07.2013.

Britanci planiraju do 2017. udvostručiti recikliranje otpadne plastike


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 37



Velika Britanija planira unaprijediti sustav prikupljanja otpadne plastike uvođenjem veće odgovornosti proizvođača u poštivanju odredbi Packaging Recovery Notes (PRNs) (Odredbe za rekuperaciju ambalaže) i Packaging Export Recovery Notes (PERNs) (Odredbe za izvoz rekuperirane ambalaže) s ciljem da do 2017. udvostruče količine plastične ambalaže koje se recikliraju.

U Velikoj Britaniji se trenutno reciklira više od 40 % plastičnih boca, a upravo zahvaljujući stalnom unapređivanju sustava prikupljanja u posljednjih 10 godina. Ostala kućna otpadna plastika, uključujući i plastične vrećice i folije reciklira se ispod 5 %.

Prema Waste and Resource Action Programme (WRAP) (Akcijski plan za otpad i resurse), godišnje se na tržište Velike Britanije stavi oko 2,5 milijuna tona plastične ambalaže. 2012. godine 644 000 tona (25 %) je reciklirano. Do 2017. godine planira se udio recikliranja povećati na 42 %.

Da bi se to postiglo, i dalje treba unapređivati sustav odvojenog prikupljanja otpadne plastike i iz domaćinstava i iz industrije, ali također treba se unaprijediti i sustav recikliranja koji se do sada usmjeravao na kvantitetu, a ne na kvalitetu recikliranja, što je potrebno u narednom razdoblju promijeniti.

Također, zanimljiv podatak je da je Velika Britanija u 2010. godini u Kinu izvezla 736 000 t otpadne plastike.



Izvori:
Waste Managment World
WRAP
Animated Flags


- 10:53 - Komentari (1) - Isprintaj - #