Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plasticno-je-fantasticno

Marketing

Britanci planiraju do 2017. udvostručiti recikliranje otpadne plastike


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 37



Velika Britanija planira unaprijediti sustav prikupljanja otpadne plastike uvođenjem veće odgovornosti proizvođača u poštivanju odredbi Packaging Recovery Notes (PRNs) (Odredbe za rekuperaciju ambalaže) i Packaging Export Recovery Notes (PERNs) (Odredbe za izvoz rekuperirane ambalaže) s ciljem da do 2017. udvostruče količine plastične ambalaže koje se recikliraju.

U Velikoj Britaniji se trenutno reciklira više od 40 % plastičnih boca, a upravo zahvaljujući stalnom unapređivanju sustava prikupljanja u posljednjih 10 godina. Ostala kućna otpadna plastika, uključujući i plastične vrećice i folije reciklira se ispod 5 %.

Prema Waste and Resource Action Programme (WRAP) (Akcijski plan za otpad i resurse), godišnje se na tržište Velike Britanije stavi oko 2,5 milijuna tona plastične ambalaže. 2012. godine 644 000 tona (25 %) je reciklirano. Do 2017. godine planira se udio recikliranja povećati na 42 %.

Da bi se to postiglo, i dalje treba unapređivati sustav odvojenog prikupljanja otpadne plastike i iz domaćinstava i iz industrije, ali također treba se unaprijediti i sustav recikliranja koji se do sada usmjeravao na kvantitetu, a ne na kvalitetu recikliranja, što je potrebno u narednom razdoblju promijeniti.

Također, zanimljiv podatak je da je Velika Britanija u 2010. godini u Kinu izvezla 736 000 t otpadne plastike.



Izvori:
Waste Managment World
WRAP
Animated Flags




Post je objavljen 15.07.2013. u 10:53 sati.