Pjesma o jednoj mladosti

21.07.2009., utorak

Rabac; ušće Mirne

U Rapcu nismo nikad bili. Pa je sad bila prilika. Od Plomina petnaestak minuta. Nakon spusta niz strmu ulicu, dočekala nas prekrasna uvala.

Rabac


Platili komunalnom stričeku parkiranje 10 kn za sat vremena, sparkali se na obali. S rive, pogled ulijevo, prema hotelima i plaži

Rabac

i udesno, uvis.

Rabac


U dvorištima kuća prevladava bugenvilija. Oduševljeni smo tim prekrasnim cvijećem. Fakat izgleda raskošno.

Image Hosted by ImageShack.us

I obzirom da nam se magnolija nije lani primila u dvorištu, slijedeći cvijet-drvo kojeg ćemo pokušati uzgojiti je - bugenvilija.

Popismo kavu na obali, ispod tende. Cijene kao u Tondu, kava sa šlagom 7, kava s mlijekom 6 kn. Pored nas sjedio Hoyka, intervjuirali ga povodom izlaska njegova romana. Kad smo pogledali brod-knjižaru usidren u luci, bilo nam je jasno otkud on ovdje. “Ovogodišnja turneja kulturno-turističkog projekta Brod knjižara kreće u subotu, 18. srpnja, iz Krka. Brod knjižara će ove sezone ugostiti 50-ak pisaca, književnika i pjesnika te će oploviti 14 otoka i gradova duž jadranske obale. Plovit će s gotovo 7 tona knjiga, više od 2 tisuće naslova i 13 izdavača. Svi ljubitelji pisane riječi imat će priliku kupovati knjige po povoljnim cijenama. Neki od poznatih hrvatskih autora koji će ploviti brodom i promovirati svoje knjige su Julijana Matanović, Enes Kišević, Zlatko Gall, Ana Ugarković, Lino Červar, Robert Valdec, Damir Hoyka, Davor Rostuhar, Stella Jelinčić i Ivan Dimosk, najavljuju organizatori. Gradovi domaćini turneje 2009. su Krk, Rabac, Cres, Mali Lošinj, Rab, Pag, Povljana, Sali, Sv. Filip I Jakov, Zlarin, Šibenik, Jelsa, Makarska I Supetar.” (www.korzo.net)


Na povratku prošli kroz Žminj, prošli dio ipsilona pa se kod Poreča spustili prema morju. Stali na ušću Mirne, pred zeleno-plavim vodenim prostranstvom.

Ušće Mirne

Ušće Mirne

Ušće Mirne


Ušće Mirne je zaštićeni dio prirode, posebni ornitološki rezervat. "Radi se o području od 466 ha. Ovaj je dio prirode izuzetno važan kao vlažno stanište i jedno od rijetkih preostalih močvarnih područja na Mediteranu, po svojoj bioraznolikosti i ekološkim karakteristikama. Osobito je značajna ornitofauna, to jest fauna ptica. Dosad je tu zabilježeno DVJESTOTINJAK VRSTA ptica od kojih je polovica na crvenoj listi, što znači da su ugrožene, a još dvadeset posto je potencijalno ugroženih koje vrlo lako mogu prijeću na tu listu. O vrijednosti ovog područja govori i činjenica da je od desetka biljnih vrsta koje su u posljednjih stotinu godina nestale u Istri čak šest imalo stanište u močvarama donje Mirne. Tu su i 34 vrste sisavaca, kao što su rovke, šišmiši, vjeverica i tvor, od kojih je 12 zakonom zaštićeno, a jedna – vidra, područno je izumrla, zatim devet vrsta vodozemaca (osam zakonom zaštićenih), poput velikog vodenjaka, žutog mukača, šumske žabe i zelene krastače, te 15 vrsta gmazova (14 zakonom zaštićenih) među kojima barska kornjača, glavata žetva, različite gušterice, zelembać i gad." (Elvis Zahtila, ravnatelj javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije, u intervjuu Glasu Istre)

U zvizdan, dok smo prolazili tim područjem, nije bilo na vidiku nijedne životinje osim ponekog galeba. Uhvatila ih fjaka.
- 17:48 - Komentari (3) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Dobrodošli!

Prirasli mi srcu