četvrtak, 27.02.2020.

Čarolija boja

"Boja može govoriti duši na tisuću različitih načina." Oscar Wilde
"Duša postaje obojena bojom svojih misli." Marcus Aurelius

Naišla sam na jednu istinitu rečenicu na stranicama Alternativa za vas: "U krutom svijetu u kojem živimo i koji od nas neprestano zahtijeva da ostanemo dobro uzemljeni, možda nam više od svega nedostaje čarolije." Slažem se. Sreća jest da je čarolija svuda oko nas, čarolija su, između ostalog i boje. Ima predivnih citata o bojama i misli o tome kako one utječu na nas. Odavno su ljudi prepoznali važnost boja. Još u drevnom Egiptu, Grčkoj, Perziji, Indiji, Kini koristila se kromoterapija - terapija bojom. Ona se sve više koristi i danas, posebno u psihoterapiji, ali i dermatologiji. Pokazalo se da terapija bojom pomaže u liječenju migrena, posljedica stresa, poremećaja rada srca, uklanjanja psihičkih blokada... Svaka boja ima svoje značenje - zelena umiruje i smanjuje posljedice stresa; crvena daje energiju i osjećaj topline; plava smiruje migrene, bolove u vratu i leđima; žuta povećava koncentraciju, podiže raspoloženje, ljubičasta pomaže kod migrena, čestih promjena raspoloženja, pomaže kod razvoja duhovnih spoznaja... Primijetila sam da crtajući mandale ili slikajući, koristim boje koje odražavaju moje trenutno stanje odn. pomažu mom trenutnom stanju (ako sam nemirna, automatski koristim plavu ili zelenu koje umiruju).

Da bismo vidjeli čaroliju zelene krošnje rasplesanog drveta ili zalaska sunca koji mijenja cijelu paletu boja, potrebno je samo podići pogled sa stopala dok užurbano jurimo na posao i s posla... Samo zastanite na trenutak, budite prisutni i čarolija je tu.



Ovu mandalu, za meni dragu osobu, nacrtala moja malenkost

- 10:40 -

Komentari (25) - Isprintaj - #

utorak, 25.02.2020.

Mandale

"Život svake osobe je poput mandale – ogromnog, neograničenog kruga. Stojimo u središtu vlastitog kruga, i sve što vidimo, čujemo i mislimo tvori mandalu našeg života." Dilgo Khyentse Rinpoche

Obzirom da sam još jednom na prekretnici u životu, a ta prekretnica znači duboko uranjanje u sebe (ako želim (pre)živjeti), počela sam crtati mandale. Jedno poslijepodne samo su mi došle na pamet i, nakon malo istraživanja, počela sam ih crtati. Mogu reći da crtanje mandala ima nevjerojatno opuštajući učinak. Kasnije sam saznala da se one koriste i u psihoterapiji, u meditacijama i slično. Sve što vam treba je papir, šestar, ravnalo, olovka, boje i mašta. Zapravo, ne točno mašta, nego prepuštanje unutarnjem vodstvu, intuiciji, osluškivanje sebe... Spontanim korištenjem boja i oblika dobijem mandalu koja predstavlja mene u tom trenutku (stvarnost koja se odvija unutar svetog kruga, unutar mene). Tako da preporučam.
Što su mandale? Mandala na sanskrtu znači - krug. Ona je sinonim za sveti prostor. Kao složeni simboli, mandale su nastale u budizmu, no nisu isključivo vezane uz budizam. Susreću se kroz povijest čovječanstva u arhitekturi i umjetnosti raznih kultura. Mandale povezuju ljudski i božanski svijet u harmoničnu cjelinu. One pokazuju put osobe prema unutra, prema sebi. Pokazuju unutarnju transformaciju.
Kako kaže Longchenpa: "Miris cvijeta nema oblik, ali prožima prostor. Isto tako, kroz spiralu mandale upoznajemo realnost bez oblika."



Mandalu nacrtala moja malenkost

- 12:45 -

Komentari (25) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.02.2020.

Crno-bijelo ili ne?

"Važno je dopustiti nekim stvarima da odu, da nestanu. Pustiti ih i riješiti ih se. Ne očekujte da vam se vrate, da vam priznaju napore, otkriju da ste genijalac i shvate vašu ljubav. Zatvarajte krugove, ne zbog ponosa ili oholosti, već zato što se to više ne uklapa u vaš život. Zatvorite vrata, promijenite ploču, pometite kuću, obrišite prašinu. Prestanite biti ono što ste bili i postanite ono što jeste." Paulo Coelho

Prije dosta godina shvatila sam da je život kao kazališna predstava u kojoj smo mi glumci. Od malena nas uče staviti masku na lice s ulogom po potrebi (i tako već generacijama). Maske su različitih boja i svih vrsta raspoloženja. Kada jedna predstava završi i imamo trenutak odmora, skidamo masku i uđemo u crno-bijeli film na trenutak. I u tom trenutku nismo sigurni tko smo... No ubrzo se opet nađemo u situaciji u kojoj nosimo drugu masku i tako redom. Prekratko smo u onom crno-bijelom trenutku bez maske... Crno-bijelo kažem zato jer mi to znači jasnoću. U kineskoj filozofiji crno i bijelo, Jin i Jang, čine cjelinu, jedinstvo - Tao. Jang (bijelo) i Jin (crno) se međusobno savršeno isprepliću - crno sadrži djelić bijeloga i obrnuto. I to smo mi, to je čovjek, njegova bit. Mislim da je u osnovi jednostavnije spoznati sebe nego nositi sve te silne maske. A opet, nositi maske nam je lakše jer nam je to poznato. Nepoznato nas plaši. Maska za maskom, sve ostavljaju svoj trag na nama dok ne postanu preteške za nositi.. Zato je važno osvijestiti maske, prihvatiti ih i tada počinje promjena. Tada možemo dopustiti nekim stvarima, ulogama, maskama, ljudima, situacijama da odu.. Postajemo ono što jesmo.



Sliku fotkala moja malenkost

- 15:30 -

Komentari (16) - Isprintaj - #

srijeda, 19.02.2020.

Oči su ogledalo duše

"Oči govore rječitije od usana."

Govorili su naši stari, a kaže se i danas: "Oči su ogledalo duše." Mudra i toliko istinita izreka. Najslađa su mi dječja lica nakon što izvedu neku glupost, stoje mirno dok ih mama špota, lice ozbiljno, a oči se smiju. Kroz te dječje oči izbija nevinost i sreća. Volim gledati ljude u oči. Ono što se danas često vidi su tužne ili zabrinute oči s nabačenim lažnim osmijehom na licu. I ne govorim to s osudom. Taj smiješak je jedan oblik zaštite, prvenstveno da zaštiti ili oraspoloži nas same, a onda i one oko nas. Nekako mi se čini da je i dan danas loše pokazati tugu ili ne daj bože ljutnju.. Ljutnja je snažan osjećaj, ispuni cijelo biće. I ako je ne pokažemo, ona se nakuplja i vrije u nama kao probuđeni vulkan pred erupciju. I na kraju ipak eruptira, na ovaj ili onaj način. Iza te ljutnje stoji tuga, predugo nepriznata i potiskivana. Svi, ali baš svi osjećaji su ok. Možemo ih samo pokušati sakriti i to ne zadugo. Treba ih osvijestiti. Zato volim gledati ljude u oči, bez ijedne riječi kažu mi kako su taj dan. Oči su vrata u našu nutrinu, dubok, neizrecivo divan svijet.



Sliku fotkala moja malenkost

- 13:20 -

Komentari (22) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.02.2020.

Slobodna u prirodi

"Što god se dogodi zemlji, dogodit će se i sinovima zemlje. Čovjek nije istkao mrežu života, on je samo jedna od njezinih niti. Što god učini mreži, čini i samome sebi… " Indijanska

Kao dijete, često sam se igrala vani. Najljepše mi je bilo bosonoga trčati po livadi. Ah taj osjećaj slobode... I sada najviše volim otići u prirodu, udahnuti mir i sigurnost koju tamo osjećam. Promatrajući stabla, uvijek osjećam divljenje. Osjećam da u sebi nose mudrost koju su stjecali godinama mirno promatrajući sve oko sebe. Od drveća dalo bi se puno naučiti, a jedno od toga je - kako ostati stajati uspravno i dostojanstveno, a ponajviše smireno i nakon najjačih vjetrova..





Slike fotkala moja malenkost

- 11:15 -

Komentari (19) - Isprintaj - #

subota, 15.02.2020.

Sjene

"Sva bića nose na leđima sjenku, i u rukama sunce; Spajajući dah svjetlosti i sjenke, ravnoteža se uspostavlja u svijetu." Lao -Tzu

Sjena... Tu je od jutra do mraka, pa i po mraku, ako je svjetlost uličnih lampi dovoljno jaka.. Mijenja oblik i veličinu, ponekad je lijepa i graciozna, a ponekad čudna i zastrašujuća. Moj stalni pratitelj, dio mene. Ponekad se pravim da je nema, jer me plaši. Ponekad je obujmim cijelim srcem jer je prekrasna i skladna. Sjena je moj negativ, a možda je ona pozitiv? Pogled na nju podsjeća me na dualnost u meni, na vidljivo i ono skriveno, na fizičko i duhovno, na mrak i svjetlost. Dobro je tako jer jednog bez drugog ne bi bilo..



Slike fotkala moja malenkost

- 13:00 -

Komentari (12) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.02.2020.

Svijet novih mogućnosti

"Kad se jedna vrata zatvore, druga se otvaraju. Ali mi toliko dugo gledamo za onim zatvorenim vratima da ne vidimo da su se druga otvorila." Aleksandar Graham Bel

Bila sam biće navika i kontrole.. Bila sam uljuljkana u poznate obrasce ponašanja, a iako su bili poznati, bili su štetni za mene. No, koliko god mi štetili, ipak su mi ulijevali sigurnost. A nama ljudima potrebna je sigurnost, potrebno nam je poznato, kakvo god to poznato bilo. Neki tihi unutarnji glas dugo me upozoravao na tu lažnu sigurnost, no nisam ga slušala.. I onda se dogodilo nešto neočekivano, šokantno, jer jedino takvo nešto moglo me probuditi iz sna. Vrata tog uljuljkanog svijeta tako su se glasno zatvorila da su me udarila po nosu. Prvo što sam pomislila je: Zašto? No ubrzo se pokazalo da je to bilo nešto najbolje što mi se moglo dogoditi u tom trenutku. Otvorila su se druga vrata, ona koja vode u svijet nepredvidivog, u svijet nepoznatog i uzbudljivog, u moj unutarnji svijet koji se probudio. Ta druga vrata skinula su okove kontrole, navika i uspavanosti. No, ne gledam predugo ni u ova, sada otvorena vrata, jer tko zna koja će se sljedeća otvoriti? Shvatila sam da je kontrola samo iscrpljujuća iluzija. Život se događa i u tome želim uživati. Udišem svaki trenutak punim plućima.



Sliku fotkala moja malenkost

- 09:51 -

Komentari (27) - Isprintaj - #

utorak, 11.02.2020.

Čežnja života

"Vaša djeca nisu vaša djeca.
Ona su sinovi i kćeri čežnje života za samim sobom.
Ona dolaze kroz vas, ali ne od vas,
I premda su s vama, ne pripadaju vama.
Možete im dati svoju ljubav, ali ne i svoje misli,
Jer, ona imaju vlastite misli.
Možete okućiti njihova tijela, ali ne njihove duše,
Jer, njihove duše borave u kući od sutra, koju vi ne možete posjetiti,
čak ni u svojim snima.
Možete se upinjati da budete kao oni, ali ne tražite od njih da budu poput vas.
Jer, život ne ide unatrag niti ostaje na prekjučer.
Vi ste lukovi s kojih su vaša djeca odapeta kao žive strijele.
Strijelac vidi metu na putu beskonačnosti,
i On vas napinje svojom snagom da bi njegove strijele poletjele brzo i daleko.
Neka vaša napetost u Strijelčevoj ruci bude za sreću; Jer, kao što On ljubi strijelu koja leti,
isto tako ljubi i luk koji miruje." Khalil Gibran


Gledala sam koji dio ove divne pjesme da izdvojim, no nisam mogla. Svaki stih toliko je moćan i istinit da svi zajedno čine jednu veliku istinu. Ovu pjesmu trebalo bi čitati svim roditeljima svijeta svaki dan. Mnogim roditeljima djeca su produženje pomoću kojeg će ispuniti neispunjene snove i ambicije. U današnjem društvu netko si samo ako imaš titulu iza sebe ili ako nešto značajno postigneš u materijalnom smislu. Ne krivim te roditelje, mnogi ne znaju bolje, jer mnogi od njih sami su ispunjenjenje neispunjenih ambicija svojih roditelja. Ne krivim ih, no to ne znači da se stvari ne mogu promijeniti. Početi gledati djecu kao zasebna, cjelovita bića od kojih itekako možemo učiti. Neopisiv je osjećaj gledati svoje dijete kako samo svladava životne situacije koje sam ja savladala mnogo kasnije, kako se ne zamara stvarima kojima sam se ja zamarala u toj dobi. Zato, pustimo djecu da budu svoji jer s njima i mi možemo rasti, samo ako to dopustimo.



Sliku fotkala moja malenkost

- 10:25 -

Komentari (21) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.02.2020.

Tragovi

"Ono što činimo za života odjekuje u vječnosti."

U ljudskoj je prirodi pitati se: Koji je moj smisao ovdje na Zemlji? Tko sam ja? Što trebam raditi? Hoću li ostaviti trag?... I tako, ganjamo posao, radimo od jutra do sutra, gradimo karijeru želeći izgraditi većeg Sebe kako bi ostavili jači trag... I nikada nije dovoljno jer trag blijedi nakon nekog vremena. Zato nastojimo radeći još više održati stari i utisnuti novi i jači trag zaboravljajući na ono što mi zapravo želimo. Često puta do samog kraja ne shvatimo da je trag ostavljen u obitelji, prijateljima, suosjećajnosti prema gladnom neznancu zapravo jedini trag koji odjekuje u vječnosti.





Slike fotkala moja malenkost

- 17:43 -

Komentari (16) - Isprintaj - #

petak, 07.02.2020.

Veliki svijet

"Živim u sasvim maloj kućici, ali njezini prozori gledaju na vrlo veliki svijet. Konfucije"

Često puta osjećam da je kuća u kojoj živim premala... Zidovi su satkani življenjem unutar društvenih normi koje zidove podebljavaju iz godine u godinu. Pa onda svakih nekoliko godina tanjim zidove novim spoznajama. Prozori kućice zaista gledaju u veliki svijet, onaj unutra, ali i onaj vani. Jer sve je u očima promatrača..



Slike fotkala moja malenkost

- 17:37 -

Komentari (19) - Isprintaj - #

srijeda, 05.02.2020.

U potrazi

"Traži sebe, kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj - drugi mogu ići s tobom, ali nitko ne može ići umjesto tebe."



Slike fotkala moja malenkost

- 15:51 -

Komentari (21) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

"Traži sebe, kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj - drugi mogu ići s tobom, ali nitko ne može ići umjesto tebe."

Vodeći se tom Indijanskom izrekom, okrenula sam se Sebi i pronašla mjesto u kojem vrijeme ne postoji, mjesto u kojem je sve jasno, mjesto u kojem sam Jedno s Trenutkom. Jer Trenutak je jedino što postoji.

Kratke misli

"Budi prvenstveno iskren prema sebi. Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima, ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš prvo sebi."

"Djeca su sjeme budućnosti. Sadi ljubav u njihova srca i zalijevaj ih sa mudrošću i učenjima života. Dok rastu, daj im mjesto da rastu."

"Iako se budim svako jutro ja još nisam prestao sanjati."

"Ljudi uvijek stižu u točno vrijeme na mjesta na kojima ih netko čeka."

"Ako šutiš - šuti iz ljubavi; ako govoriš - govori iz ljubavi; ako opominješ - opominji iz ljubavi; ako opraštaš - opraštaj iz ljubavi."

"Bolje je znati malo ali temeljito, nego mnogo i površno."