Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/utrenutku

Marketing

Mandale

"Život svake osobe je poput mandale – ogromnog, neograničenog kruga. Stojimo u središtu vlastitog kruga, i sve što vidimo, čujemo i mislimo tvori mandalu našeg života." Dilgo Khyentse Rinpoche

Obzirom da sam još jednom na prekretnici u životu, a ta prekretnica znači duboko uranjanje u sebe (ako želim (pre)živjeti), počela sam crtati mandale. Jedno poslijepodne samo su mi došle na pamet i, nakon malo istraživanja, počela sam ih crtati. Mogu reći da crtanje mandala ima nevjerojatno opuštajući učinak. Kasnije sam saznala da se one koriste i u psihoterapiji, u meditacijama i slično. Sve što vam treba je papir, šestar, ravnalo, olovka, boje i mašta. Zapravo, ne točno mašta, nego prepuštanje unutarnjem vodstvu, intuiciji, osluškivanje sebe... Spontanim korištenjem boja i oblika dobijem mandalu koja predstavlja mene u tom trenutku (stvarnost koja se odvija unutar svetog kruga, unutar mene). Tako da preporučam.
Što su mandale? Mandala na sanskrtu znači - krug. Ona je sinonim za sveti prostor. Kao složeni simboli, mandale su nastale u budizmu, no nisu isključivo vezane uz budizam. Susreću se kroz povijest čovječanstva u arhitekturi i umjetnosti raznih kultura. Mandale povezuju ljudski i božanski svijet u harmoničnu cjelinu. One pokazuju put osobe prema unutra, prema sebi. Pokazuju unutarnju transformaciju.
Kako kaže Longchenpa: "Miris cvijeta nema oblik, ali prožima prostor. Isto tako, kroz spiralu mandale upoznajemo realnost bez oblika."



Mandalu nacrtala moja malenkost

Post je objavljen 25.02.2020. u 12:45 sati.