Sudjelovanje na Okruglom stolu "Europske integracije: sumnje, strahovi, nepoznanice i nade"

petak , 27.05.2011.

Članovi Udruge "Pozitiva" jučer su u prostoru Gradske knjižnice Nova Gradiška sudjelovali na okruglom stolu o europskim integracijama koji je organizirala Udruga za demokratsko društvo u suradnji s Centrom za održivi razvoj i Centrom za europsku dokumentaciju i istraživanje, a uz potporu Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj.
Moderator ovog okruglog stola koji je održan u okviru projekta "Mogućnosti i izazovi europskih integracija" bio je Antun Brađašević ispred "Gradskog radija" Nova Gradiška, a predavač je bio dr. Neven Šimac - predsjednik Savjetodavnog odbora Udruge za demokratsko društvo i potpredsjednik Centra za europsku dokumentaciju i istraživanja.



Udruga "Pozitiva" sudjelovala na Regionalnoj radionici o programima prevencije ovisnosti u Osijeku

četvrtak , 26.05.2011.

Udruga "Pozitiva" sudjelovala je 26. svibnja 2011. u Regionalnoj radionici o programima prevencije ovisnosti održanoj u organizaciji Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH u Hotelu "Osijek".
Polaznicima je portal najboljih praksi predstavio mr.sc. Gregor Burkhart, dr. med. iz Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, a o Nacionalnom informacijskom sustavu za droge te Bazi programa prevencije ovisnosti govorile su Lidija Vugrinec i Dijana Jerković iz Odjela Nacionalne informacijske jedinice za droge i poslove međunarodne suradnje pri Vladinom Uredu za suzbijanje zlouporabe droga. O značaju evaluacije programa prevencije ovisnosti, uz mr.sc. Gregora Burkharta, govorila je i doc.dr.sc. Valentina Kranželić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nacionalni program prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu te djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi za razdoblje 2010.-2014.g. predstavile su Sanja Mikulić i dr.sc. Jadranka Ivandić-Zimić iz Odjela za opće programe i strategije prri Uredu za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH.
Radionica je okupila predstavnike javnog i civilnog sektora.

Najava projekta "Maloljetničke trudnoće - iz školske klupe u školu za odgovorno roditeljstvo"

utorak , 24.05.2011.

Udruga za promicanje kvalitete života i održanje mentalnog zdravlja "Pozitiva" Nova Gradiška će u razdoblju lipanj-rujan 2011.g. provoditi projekt zdravstvene i psihološko-pedagoške pomoći i podrške maloljetnim trudnicama dobi 15-18 g. i članovima njihovih obitelji u vrijeme trudnoće, poroda i nakon poroda, sa svrhom povećanja informiranosti o zdravstvenim i psihološkim stanjima i promjenama u vrijeme trudnoće, poroda i nakon poroda te pedagoškog osnaživanja za aktivno i odgovorno preuzimanje roditeljske uloge.
Projekt će se provoditi uz financijsku podršku Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a nastao je na temelju potreba ciljne populacije s novogradiškog područja uočenih u njihovu javljanju na on-line savjetovanje za probleme mladih te na temelju saznanja iz školskog i zdravstvenog sustava o desetak maloljetničkih trudnoća na našem području u posljednjih nekoliko mjeseci.
Projekt "Iz školske klupe u školu za odgovorno roditeljstvo" provodit će se u ciklusu od sedam seminara koje će voditi stručni multidisciplinarni tim: Mira Linjaković - prof. mentor, Igor Ferenčina - dr.med. psihijatar, Ksenija Ivošević - dipl. ing. prehrambene tehnologije i Ljiljana lukačević - mr. spec. kliničke psihologije.
Teme seminara:
1. Psihološki aspekti maloljetničke trudnoće i poroda - stres zbog neplanirane trudnoće, nepovoljni i zaštitni faktori, strah od poroda, stresnost boravka u bolnici
2. Medicinski aspekti maloljetničke trudnoće i poroda - rizici maloljetničkih trudnoća s obzirom na psihološku i biološku nezrelost
3. Važnost zdravog života i prehrane u trudnoći i dojenju - štetnost uzimanja psihoaktivnih tvari, zdrava ishrana, recepti za trudnice i dojilje
4. Majčinstvo - instinkt ili učenje privrženosti? - važnost rane privrženosti u odnosu majka-dijete te značaja podražaja i dodira/kontakta, emocionalne stabilnosti i usmjerenosti na djetetove potrebe
5. Sazrijevanje u partnerskom odnosu - gubitak slobode, rješavanje konflikata među partnerima oko podjele uloga i novih obveza, postavljanje partnera prema svojim roditeljima
6. Odgovorno roditeljstvo - kako odgajati i osigurati svom djetetu zdravo i sretno odrastanje
7. Iskustvena radionica - prikaz slučaja maloljetne trudnice

Pozivaju se sve zainteresirane maloljetne trudnice, njihovi partneri i roditelji da se za sudjelovanje na seminarima prijave na e-mail adresu Udruge: ngpozitiva@gmail.com ili tel. 217-920 (svakim radnim danom 10.00-12.00 sati) zaključno do 10. lipnja 2011.
O točnim terminima održavanja seminara polaznici će biti informirani telefonom.
Sudjelovanje u seminarima je za polaznike besplatno.






<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>