Image Hosted by ImageShack.us

silvanaurbs. blog




Image Hosted by ImageShack.us

UN TEMPO

28.09.2006., četvrtak

GUNDULIĆEV SPOMENIK, OSMAN i GOLUBOVI

Image Hosted by ImageShack.us


da sam možda nastavila pisati povijesne crtice istine i legende, došla bi svakako i do ovog dijela. gundulićev spomenik na današnjem gundulićevoj poljani, do podne je zelena tržnica (zelena pjaca); u podne trpeza gradskim golubima; poslijepodne stol do stola s ovakvim i onakvim tanjurima, čašama, stolnjacima (pjatima, žmulima, napicama i tavajulima), a o šarenim i bijelim suncobranima i rosobranima (ombrelama), svijećama (čerožinama) do drugih ukrasa po gazdinom izboru, ne fali.
a gazda ima kol'ko hoćeš. raširilo se toliko trpeza naokolo pa uzgori, sa strana, naprijed i nase, u portunima, u bužama, na bužama - jednom riječju, nema ih đe ih nema.

a ko bi to sve nabrojio. na ovom mjestu su se raširili sve od početka pijace (place) pa do stepenica (skalina) od jezuita, iza jednog i drugog kantuna.


Image Hosted by ImageShack.us

lučarica

- 21:35 - Komentari (1) - Isprintaj - #

a u donjem dijelu trga, kako to i priliči, smještena je na velikom kamenom postolju s par skalina, isto tako dominantna skulptura pjesnika gjiva franova gundulića, vlastelina dubrovačkog (u literaturi se navodi kao ivan gundulić; u dubrovniku ga zovemo đivo gundulić), a na spomeniku mu piše: ćivo gundulić.




Image Hosted by ImageShack.us




- 21:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

spomenik je rad akademskog kipara ivana rendića.

podignut je prije nešto više od stotinu godina (1893.) u spomen na tristotu godišnjicu njegova rođenja.

inicijativu za podizanje spomenika potaknuli su pripadnici srpske manjine u dubrovniku predvođeni onodobnim serbokatolicima, koji su dobrovoljnim prilozima prikupili sredstva za njegovu izradu i postavljanje. najveći doprinos u financijskom smislu dao je srpski kralj aleksandar 1.

kako i ne bi kad je gundulić bio pravi srbin katoličke vjere i srpski pisac, kako je bilo napisano u svim promotivnim plakatima, u srbofilskom tisku, onda, pa do u današnju srpsku literaturu.

poradi svoga posla imala sam na uvid i korištenje dubrovačku zavičajnu zbirku knjiga, novina i časopisa, poznatu kao zbirka ragusina, već sam se upoznala s izvornim člancima autora prosrpske provenijencije, odnosno pobornika ujedinjenja svih slavena.

ovi potonji u zajednici sa pravim srbima počeli su najprije potiho, a onda sve grlatije svojatati dubrovačku kulturnu povijest. ovo o čemu pišem je razdoblje nakon 1848. i nakon ilirskog pokreta. taj trend, s manjim oscilacijama, osobito je bio naglašen nakon vukovog usvajanja dubrovačkog govornog jezika u slavenski standard. pisana riječ se nakon toga formalno i stvarno povampirila. to će potrajati i početkom 20. stoljeća, da bi utihnulo tek stvaranjem 1. jugoslavije.

da je na vidovdan 1893. u dubrovniku na gundulićevoj poljani došlo do skoro oružanog sukoba između pristalica navijačkih srpskih i hrvatskih skupina, govore svi onodobni pisani izvori.

dakako, svatko navija za svoj tim, ali ipak ostaje gorak okus da se je gundulićev spomenik podigao kao dokaz njegovog srpstva, o čemu svjedoči i spomenuti napis u kamenu.

ali onda su bila jedna vremena pa nije se čuditi priklanjanju opcijama koje su sugerirale drugačiju političku sudbinu dubrovniku i cijeloj hrvatskoj pod austrougarskom monarhijom i vlašću. ono što je tad bilo za očekivati, danas je to izvan pameti svakoj normalnoj osobi.

al' da to nije tako svjedoče mnoge srpske publikacije od kojih je i mitrovićeva knjiga srpstvo dubrovnika izdana u tijeku srbo-crnogorske agresije, 1992.


(vidi link)


- 21:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

koga zanima (ukratko) o čemu dotični piše, može se upoznati sa sadržajem preko linka koji ostavljam. porazna činjenica za mene, ali i sve one kojima je pobliže poznata dubrovačka povijest je recenzija i recenzent ove knjige.

to je srpski akademik miroslav pantić.

da nije došlo do agresije srbije i jugo vojske na hrvatsku i napada na dubrovnik, akademik pantić bio bi se preselio u dubrovnik. ionako je tu uglavnom stanovao po cijele dane rujući po našim knjižnicama i arhivu. e taj gospodin je imao jedno lice za dubrovčane, koji nisu shvatili da je to samo bila maska. njegovo pravo lice došlo je do izražaja u njegovim ratnim i poslijeratnim radovima.

slobodan prosperov novak u jednom razgovoru ovako govori:

"... a ja pišem “Povjest hrvatske književnosti” u tuđini. Akademik Pantić, koji zna sve o dubrovačkom arhivu i bibliotekama, teško da ima odvažnosti da dođe u Dubrovnik. A lijepo sam mu rekao 1988: “Pustite nas na miru da volimo i da imenujemo svoju baštinu, pustite nas da to i vama pustimo”.
Da li je to pitanje sad skinuto s dnevnog reda?
- Akademik Miroslav Pantić nedavno je ponovno govorio o ovim temama. Pitali su ga u “Vremenu” za komentar povodom epistola Mandićevih i Lasićevih, onih zanimljivih pisama objavljenih u “Vijencu”, a koja su tretirala problem odnosa hrvatske i srpske književnosti. Ponovo je akademik tvrdio da kad se govori o Dubrovniku između hrvatstva i srpstva treba da stoji veznik “i”. Kako ponovo griješi taj profesor! On nikako da shvati da nije moguće da ja ili on napišemo knjigu “Dubrovnik i Hrvatska”, ali je moguće da se napiše knjiga s naslovom “Dubrovnik i Srbija”. Knjiga “Dubrovnik i Hrvatska” bila bi besmislena. Ta dva pojma formiraju metonimiju. Tu je dio cjelina, a cjelina dio i to je sva tajna toga nesporazuma. ..."


no neću više davit' s poviješću. onaj koga zanima više, pitat će. onaj tko želi pročitati uljepšani tijek zbivanja ima link, odnosno oprečna stajališta u novinama iz tog razdoblja u zbirci ragusina.


- 21:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

intermezzo:
gundulić i golubovi


podne je. svaki dan isti prizor. svi gradski golubovi su na gundulićevoj poljani. malo sam zakasnila na prvi otkucaj bara i mara, ali isto sam stigla


Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us





Image Hosted by ImageShack.us

nije mi ni jedan htio na ruku, jer nisam imala ništa osim žvake no



- 21:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

zaboravila sam samo napomenuti da je 1888. godine u crkvi sv. ignacija (jezuitima) bila o obljetnici gundulićeva rođenja postavljena spomen ploča.

nisam još stigla do jezuita pa je ne mogu postirati.
uglavnom, postavljanje ploče u toj crkvi bio je gaf hrvatske stranke (pravaši), koja se rukovodila pogrešnim tvrdnjama kako je ivan gundulić - mačica (1589-1638), bio sahranjen u jezuitskoj crkvi. kasnije se utvrdilo da je njegov grob u crkvi franjevaca 'male braće' u dubrovniku.

ovaj je uvod bio potreban i radi samog spomenika, ali i radi pjesnika dramskog epa osman koji mu je uz druga njegova djela osigurao besmrtnost.



Image Hosted by ImageShack.us
jezuiti
ispred crkve sv. ignacija i samostana je poljana drugog velikog srbina (pišu srpski pisci), ruđera, josipa boškovića



Image Hosted by ImageShack.us
skalini uz jezuitu




- 19:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

u četiri strane postolja spomenika ugrađena su četiri reljefa, koji u kraćem sižeu pričaju sadržaj djela.
riječ je o osmanu.

osman, pa ni turci na reljefima nisu prikazani, oni su mrtvi.


Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



autor rendić ili naručitelji ovim reljefima glorificiraju slavensku pobjedu kod hoćima (u poljskoj).

rendićeva interpretacija osmana ne odgovara gundulićevoj ideji u djelu.
iako je s takvom preciznošću dao opis hoćimske bitke i životni put osmana, gundulić je pokazao podjednake simpatije za taj tragični turski lik ("zamršenu priču o caru dječaku kojega su podanici htjeli oženiti, ali su ga na kraju zadavili, o sultanu koji je ratovao protiv poljaka pa im onda nudio mir…"), koliko i za lik vladislava poljskog kraljevića.

zato se i vjeruje da je i sadržaj reljefa bio izrađen po preciznom naputku.



- 18:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #




Image Hosted by ImageShack.us



ono što osman nije dobio na spomeniku dobio je do spomenika.
turski hotel (raniji naziv hotel della ville, patrizani ga nazvaše dubravkom), mogao bi (sve se čini) biti i hotel osman, jer gundulićevom poljanom na drugi način danas vladaju turci.



- 18:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ZMAJEVA TAMNICA (u šetnji po gradu)

u šetnji po gradu željela sam malo obići mjesta u koje zalaze vodiči sa svojim grupama.
prvi je na tom putu knežev dvor. slijedim jednu grupu i jednog vodiča. zadržali su se pored sponze ne ulazeći u njezinu unutrašnjost, ispred orlanda i luže.

znam da će u dvor, ali imam vremena.


Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us




- 08:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

penjem se uz skaline od crkve sv. vlaha i odatle snimam malu onofrijevu




Image Hosted by ImageShack.us




- 08:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

u crkvi je polutama. dum toma se sprema održati misu. mene zanimaju orgulje. upravo je u prošlu srijedu bila održana jedna tematska izložba o povijesti orgulja u dubrovniku. priređivač je bio zavod za zaštitu spomenika kulture. izložba je podijeljana u četiri tematske cjeline. računa se kako su prve orgulje bile baš u ovoj crkvi. naravno ona je srušena, a i orgulja više nema, jer to je bilo u 14. stoljeću, istina kraje, 1398.

da napomenem da je koncert na orguljama u sklopu ove manifestacije istog dana održan u katedrali. koncert majstor bio je pavao mašić.



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us

misa je na njemačkom jeziku.
snimanje bez dopuštenja. kradem snimku sakrivena iza jednog četvrtastog stupa. pokušala sam snimiti i prekrasne dulčićeve vitraje, ali nažalost to nije bilo uspješno. sunce je baš udaralo u stakla i boja se je razlila.











- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

slijedim ih put dvora, odnosno ja idem ispred njih da ulovim dobru fotku. nikako.
prvo, šuica se vratila iz amerike. i da ne znam senjalo bi mi to što su između teatra i dvora dva parkirana auta.
ovaj što je parkirao kolica (na slici) mislim da nema dozvolu, al' eto. bio je u tom momentu tu


Image Hosted by ImageShack.us



- 08:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

na sjevernoj strani pročelja glavne lodže je velika ploča





Image Hosted by ImageShack.us


pokušavam ući u atrij. na vratima stoji jedan gospar. pita me gdje ću. kažem mu da idem nešto snimit. dragi gospar čim je čuo dubrovački govor puštio me i rek'o slobodno uđite i snimajte.

- 08:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

mene zanima miho pracat. imala sam neke fotografije koje sam pokupila s neta onda kad sam o njemu pisala. e sad su autentične i moje.
drago mi je da mi je gospar miho lijepo ostao na fotografiji




Image Hosted by ImageShack.us




- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us

ma gle đe se popeo golub! drugi (karonja) sjeo je na vrh glave od anđela




Image Hosted by ImageShack.us

ovaj prizor više zna sva'k' toliko je eksploatiran. naime, ispred ovog vanjskog ukrašenog pila je obično za 'igara' smješten orkestar ili solisti.

- 08:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us

i pogled gori:

grb od republike
ura (sat, orlođijo)
zvono u jednostrukoj, ali lijepo ukrašenoj kamenim picejom, preslici.

ako se ne sjećate u dvoru je, prije nego što je sagrađen gradski zvonik, bio smješten njegov prvi sat






- 08:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

i svakako, ono radi čega sam i došla, tamnice.

o tamnicama sam pisala u više navrata. o ovima u dvoru posebno, jer su bile jedno od dva najjezovitija zatvorska mjesta u doba republike (drugo je mjesto bio sv. andrija i izgon na otok).

priije restauracije, jer restauracija i nije slijedila originalni izgled, makar ne na podu, dno tamnica je bilo zemljano i mokro od mora. nekad više, nekad manje. to je, dakako, ovisilo o vremenu. taj prvi izgled nije se mogao vratiti, jer se restauriralo sve i more bi moglo naudit današnjim građevinskim materijalima.
s druge strane opet, tamnice ne bi bile dostupne. svakako, sad je pod popločan. ulaz u tamnicu je nepravilan i jako nizak. prolazi se kroz prva lijepo obrađena isto jako niska vrata i ulazi u malo predsoblje. iz njega se ulazi u uski tamnički prostor. primjetno je po ostacima ulaza da su se ta vrata za uzničarima svaki put zazidala zazidala.
o tome će više reći fotografije.


Image Hosted by ImageShack.us

ovo je unutrašnji dio i ulaz u tamnicu



Image Hosted by ImageShack.us


vanjska vrata iz atrija imaju dvostruke ravne kamene pragove. na onome s desne strane, malo uvučenom je urezan lik zmaja. teško ga je zamijetiti, ako ne znate da postoji


Image Hosted by ImageShack.us


na legendi koja stoji uz vrata piše da se ova tamnica zove zmajevom, baš radi tog repatog stvora.
ali ja slušam vodiča koji tumači grupi ovaj naziv i pokazuje im jedan drugi urezani lik u kamenu. ovaj je na gornjem dovratku. on predstavlja lava.



Image Hosted by ImageShack.us


zato netko iz grupe primjećuje: - nije to zmaj, to je lav ili tigar - ali vodič ostaje pri svome. odvučem ga sa strane i pokažem mu zmaja.
a što će više? škola za drugi put.


unutra je tijesno. sa stropa treperi umjetno svijetlo i daje pregled građevine. nadam se da je i bez moga opisa jasno kako je zidana.



Image Hosted by ImageShack.us


kroz gornji otvor dodavala se hrana i voda. željezne duple rešetke su na križ. tako je malašan bio taj tamnički otvor.




- 08:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

kroz drugi ulaz prizemlja u restauriranim prostorima je malena arheološka zbirka kamene plastike sa starog dvora. meni je, obzirom na umjetnu svjetlost inače mračnih odaja, uspjelo snimiti dva lica velikog kapitela:




Image Hosted by ImageShack.us






Image Hosted by ImageShack.us




- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

a u prostoriji do ili uz je izbor iz pinakoteke: portreti poznatih dubrovčana. gospođa koja dežura govori mi da ne snimam, jer, eto, nije dopušteno. pa dobro, slike, gundulića, kaboge, basiljevića ionako imam. nije važno.

zato sam snimila u ponudi nekoliko različitih primjeraka državnih tezora (državna blagajna. onda nije bilo žiro računa, a ni banaka), dva lijepa željezna, okovana, postavljena, očuvana sanduka. bit će da je tu bilo pohranjen i čuvan zlatni i srebreni novac, što za harač, što za druge potrebe države.



Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us



- 08:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

27.09.2006., srijeda

Image Hosted by ImageShack.us


gledala sam je na večer, ni po danu nije loša




- 10:14 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us


iz mravlje, dio franjevačke crkve sa zvonikom



- 10:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us





Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us


stradun po danu, ponedjeljak, 25. rujna 2006.



- 10:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us


ulica prijeko
današnji izgled ulice. nemaš se gdje okrenut. jedva se pasava između trpeza. sve u službi turizma i profita, sve.


- 09:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us

crkva sv. nikole
prijeko (ili ulica malih restorana, danas)
ovo je najstarija crkvica (uz crkvu 'sigurate') sagrađena na ovom dijelu dubrovnika, nakon nasipanja rukavca (straduna)

- 09:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.09.2006., ponedjeljak

Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us


- 00:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us




- 00:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.09.2006., nedjelja

Image Hosted by ImageShack.us




- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us



- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us





Image Hosted by ImageShack.us



- 23:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us



- 23:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us



- 23:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us



- 23:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us




- 23:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us




- 23:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us



- 23:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us



- 23:50 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us



agava

- 23:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us


- 23:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us


alepski bor

- 23:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


šipak



- 23:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us


pitosphora

- 23:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us


drača

- 23:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us


čičimak

- 23:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us





Image Hosted by ImageShack.us



- 23:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us

juka

- 23:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us

cvijet juke (jucca)

- 23:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.09.2006., petak

Image Hosted by ImageShack.us

palma

dubrovnik kao mediteranski grad obilovao je visokim stablima palme. ima je još dosta iako sve manje, jer su nove gradnje i drugačiji sadržaji u gradu uklonili veliki dio ovih stabala. ova je snimljena u isto tako skoro neprohodnom raznovrsnom zelenilu. drača nije glavna kultura, ali u vijenac grmlja povezuje ostatke kultiviranog i samoniklog bilja. (snimljeno u biskupiji)



Image Hosted by ImageShack.us

ova istorodna palma je na već kultiviranom području, nešto dalje prema zapadu. prepuna je plodova. ovi plodovi nisu jestivi za ljude, ali su izvrsna hrana glodavcima. tko god ima palmu u blizini kuće upoznat je njihovim marom u ješi palminih plodova. o smeću koje ostaje ispod stabla, ne treba ni govoriti.









- 08:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us

ovo je, dakako, drača.
dobro, nje ima posvuda i ne bi je slikavala. osim iznimno (kupna, koje više nema u plodu), nezanimljiva je. ovo sam slikala kao ilustraciju za jednu drugu temu. živom i suhom dračom zatvorena su vrata jednog, nekad najljepšeg, ljetnikovca sa semiramidinim vrtovima.

- 08:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us



smokva


e ima ih svugdje, svih vrsta. meni su najdraže šaraguje. to je smokva s zeleno smeđim plodom. do dugo u jesen rađati će ona imenom zimica. u ovo doba osim šaraguje, može se naći i sušelica ili smokva koja se suši i konzumira svježa i osušena. nekad nadjevena u vijenčić naizmjenice s lovorovim listom.

konkretno ova je 'divjaka' (divlja smokva), raste u jednoj međi.


Image Hosted by ImageShack.us

ovu 'vodenjaču'
snimila sam je u napuštenoj biskupiji na konalu. da tog i prethodnih dana nije padala kiša pa su se rascvjetale (raspukle), mogla sam se najesti plodova. pune su ih grane. iako je već bio sumrak čula se orkestralna svirka pčela, osa i drugih ljubitelja smokvinog nektara.


- 08:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us

nespola
već je načinila nove vijence mladog lišća i zametla cvijet.
spada među najranije voće u dubrovniku. plod joj je žut i
veličine oraha, ali obrnuto košćat. tek mali dio ili omotač je jestiv,
ostatak su pice (košpice).
međutim, kao stablo nespola je ukras vrtova s široko duguljastim
rebrastim listovima i bogatom krošnjom.

- 07:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us

bonđorno (bongiorno), po naravi cvjeta samo jutrom. ovaj, cvjeta dva puta: jutrom je tamno ljubičast, poslijepodne (a tad je snimljen, skoro u sumrak) je ove boje. čini gustu živicu malo prije petlje na konalu.

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us


ružmarin


- 07:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.09.2006., ponedjeljak

U PODNOŽJU BONINOVA PO JUGU


razmišljala sam bi li - ne bi li. tako je bilo natmureno nebo, baš prijeteće.
željela sam ić' slikavat valove. porporela je već tradicionalno i razglednički oslikana u svim varijacijama juga. dobro, prepoznatljiv je ambijent i sve to lijepo, ali mene više privlači opasnost pa još kad je i dobra slika zadovoljstvo je upotpunjeno.
ovakav prizor obećava samo nevolje, jel' tako?


Image Hosted by ImageShack.us


ali kad sam malo iza toga vidjela da se raskjarava ....

Image Hosted by ImageShack.us

paralo mi se da bi komodno mogla 'put pod noge', bursu na rame i sve moje druge rekvizite u njoj


Image Hosted by ImageShack.us

uzela sam najlon saket za na glavu, ako ga zalije


Image Hosted by ImageShack.us

jer ombrela ionako samo smeta. odnijet će mi je vjetar ili barem slomit


Image Hosted by ImageShack.us

i tako sam se zaputila ....



- 10:56 - Komentari (0) - Isprintaj - #



vila diana


i zaputila sam se ulicom anice bošković na boninovo. na samom kraju puta vidim palac. ovo je renovirana vila diana.

Image Hosted by ImageShack.us


lijepo su je uredili, baš me gusta.


Image Hosted by ImageShack.us



dobro, raštio nije pituran. nadam se samo da ga neće promijeniti.

Image Hosted by ImageShack.us


- 10:52 - Komentari (0) - Isprintaj - #




silazim niz skaline (kala ucovića i marojice bijelića), u daljini je samo jedan vapor, para da se nikako ne moviva.


Image Hosted by ImageShack.us


a ni nebo ni more ništa dobro ne obećavaju, ostat ću ja na putu sve mi se para


Image Hosted by ImageShack.us



ovu namjeravam snimiti već odavno. uvjek prolazim autom, a nemam se đe fermat. ali evo je sad tu.


Image Hosted by ImageShack.us

- 10:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

kad sam prešla cestu, vidjela sam ove prizore:

ambis
more je na mjestima zastrašujuće uzavrelo. ali pogledajte i sami.


Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us

bilo mi je nedovoljno opasno i nedovoljno blizu. to nije to.




- 10:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #














ipak sam se okorađala. spuštila sam se na prvi travnati plato niz skalinatu. lijevo i desno su drvene klupe. na onoj istočnoj strani jedna je klupa krcata torbama, robom. ima je i naokolo.
iza platoa prema provaliji je još jedna metalna ograda. vlasnici tih raspremljenih rekvizita sjede s vanjsku stranu ograde. dva mala tubašića. prolazim kraj njih, mislila sam da me neće ni obadat koliko su bili duboko u 'igri'. vjerujte mi, nisu se nimalo dali omesti. još su mi se i javili, bome i ja njima. jedan se pokušao našaliti i doviknuo mi nešto što je sličilo na 'dooobo večer' odgovorila sam mu 'dobar dan', jer još je bio dan. nisam sigurna da me je čuo.
odmakla sam se tražeći dobru poziciju, ali ko zavraga baš su oni bili na takvoj jednoj. zato sam i učinila samo jedan snimak da ih (ma to ja mislim) ne ometam. cerek
i morala sam poći dalje, dole, nizdoli ...



Image Hosted by ImageShack.us


- 10:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #



e da, ostavila sam ih u ljubici i pošla na drugu bandu pa niz skaliniće do ovoga znaka.
paralo mi se da će se odovle sve lijepo viđet, a i ovaj 'stop' nije zaludu tu napisan.
ma svijesna sam ja toga, ali opet neda mi vrag mira. za umirit savjest snimila sam nešto i s vrha skalina. a onda korak po korak ...


Image Hosted by ImageShack.us


o ugođaju slike govore najbolje.
ove dvije ispod snimljene su sa znaka 'stop'. nisu loše, ali bolje je prići bliže.


Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us


opasno riskiram.


Image Hosted by ImageShack.us



još malo bliže, samo malo. prilično je opasno. ako se popuzem, nafrkala sam definitivno.


Image Hosted by ImageShack.us



došla sam skoro do cime stijene. poprskala me pjena.


Image Hosted by ImageShack.us



e radi ovih slika poviše sam učinila cijeli put. ne samo niz boninovo do mora, nego i od kuće. reklo bi se da sam izabrala dan. točno. ovo je pravi dan, jer su fotografije prekrasne i samo se u ovak'e dane one mogu napraviti. valja nešto i riskirati.


Image Hosted by ImageShack.us




- 10:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #



dubrovačka zečina, tako se zove ova sivo zelena biljka je endem. uspijeva samo na dubrovačkom području. nije mi se dalo odstranjivati drugu travu koja je okružuje pa izgleda kao da je u travnatom aranžmanu. i jest, samo prirodnom.



Image Hosted by ImageShack.us



i indijska smokva mi se našla na putu. kad sam silazila gledala sam samo more, sad primjećujem i drugo. sramota mi je priznat da se prije nisam nikad ovuda spuštala. indijska smokva nije rijetkost u dubrovniku. ima je (što ja znam) u ulici pera budmani i to veliki grm, ali i u botaničkom vrtu na lokrumu. ova četiri ploda, poredana skoro u ravnini, podsjećaju me na policajce kod prijavke.

trebala bi reći zašto baš pomišljam na policajce. imala sam neki dan priliku provozati se policijskim autom po gradu. ne, nisam ništa zgriješila, ali sam isto dugo bila u vila palmi, recimo mojim poslom. i tako me drugovi policajci povezoše do kuće. jedan od njih je imao veliku trbušinu, a i lice mu je bojom bilo poput boje ove smokve. eto, samo slučajna asocijacija.



Image Hosted by ImageShack.us



ne znam kako se zove ovaj grm. bobice su mu prekrasne koraljno crvene boje na mesnatoj lisnatoj podlozi. list uzan i elegantan.



Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us




- 09:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #




ako bi tko pomislio da je ovo jedno oboreno stablo, prevario bi se. ne. ono, a to je jedan alepski bor (malo je manji i nekako kržljaviji) upravo tako raste 'ko zna od'kad. skroz je prostrt po tlu. krošnja mu prelazi malu nisku kamenu ogradu i tamo ispod pomješana je s makijom. iz zemlje vire već okorjele dvije odeblje žile. po svoj prilici ga je iskrčilo nevrijeme još dok je bio maleno stablo. ali se taj nije dao tako lako odstraniti. nastavio je živjeti duboko usadivši preostali dio korijena u škrti kamenjar.


Image Hosted by ImageShack.us


našla sam mjesto da je mogu snimiti samu. nije li lijepa ovako gordo uspravna? čini se ko da dotiče samo nebo.
nikad ne mogu odoljeti agavama. ne znam ni koliko živi ovaj cvijet. jer ovo je samo agavin cvijet, a ona (agava, kažu) cvijeta jednom u sto godina. čudesno.


Image Hosted by ImageShack.us


na jednom proplanku, na jednoj čistini: agava i bor, čini se k'o da su jedno. u pozadini se modri uzburkano more.


Image Hosted by ImageShack.us

- 09:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #


još samo petnaestak skalina i na putu sam. zelena ograda je samo zakamuflirano zatvorena. nikad se ne zaključava, jer je ispod duga zaravan s klupama (vidi se djelomično na drugoj slici). malo ljudi zna kako je tu lijepo sjedat za ljetnih večeri dok s mora pirka povjetarac. znam da tu turisti-avanturisti oni s 'kućom' na leđima slobodno prenoće na punini i mekoći suhih borovih iglica. ni'ko im ne smeta.


Image Hosted by ImageShack.us



bujno zelenilo podno puta, uistinu je lijepo za viđet. samo dokad će tako i ostat.

Image Hosted by ImageShack.us


ovo je drugi čudni alepski bor. nije on čudan, ali čudno raste skroz položeno. ovo je samo primjer kako zna biti jaka bura na ovom brisanom prostoru. ona i drugi vjetri oblikuju raslinje. deblo ovoga bora je skoro trideset metara dugo i do same krošnje golo. raste negdje tamo iz kamenjara.
alepski bor raste na cijelom području dubrovnika. razmnožio se još davno, prije više od stotinu godina, od kad je nekadašnja borova glavica, danas poznata kao park gradac, zasađena njegovim sadnicama.
moglo bi se i za ovoga kao i za one na gradcu slobodno rijet da su već duboko u trećoj životnoj dobi, tj. oni su starci stogodišnjaci. njihov je životni vijek pri samom kraju.


Image Hosted by ImageShack.us



ođe mu finiva krošnja.
ovo je i kraj moga današnjega puta i slikavanja prirode. možda će 'ko pomisliti da sam ekolog. nisam. osim u srcu
gle, ni primijetila nisam da je tijekom moga puta doli gori, sunce izvirilo iza oblaka.

Image Hosted by ImageShack.us



- 09:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17. rujna 2006.

jutro je. negdje oko 8 ili samo minut dva iza. nebo je natmureno i sivo. teški oblaci svalili su se na grad.

Image Hosted by ImageShack.us

ovaj izgleda kao da se objesio na velikoj palmi ili da će je progutati. toliko je nizak i težak, čini se da je dodirnuo zemlju. ali to je naravno varka, jer ja gledam ispod puta. palma je naviše, iznad velikog kamenog zida. velika je i raskošna krošnja joj pleše na vjetru, dok grane mašući rastjeruju prijeteću oblačinu.


Image Hosted by ImageShack.us

samo čas poslije oblak je učinio vizualnu, skoro jednoličnu sivu kulisu iza nje. na njoj je palma samo dominantna, ali ne i usamljena figura. to sivilo neba svu je pozadinu obojalo sivim, ukralo je na tren boje ljeta.


Image Hosted by ImageShack.us

na drugoj, južnoj strani isto tako sivilo. more se stopilo s nebom ili obrnuto. približavam objektivom konture gradca i lovrijenca. puštam grančici rute, koja se vjetrom primiče i odmiče da mi ostane u kadru i nekako razbije tu sivu monotoniju.

uru kasnije ili još manje, kad sam se istim putom vraćala

Image Hosted by ImageShack.us

malo se je raskijeralo.
sad su boje već vidljive. iznad zida još uvijek cvijeta leandra (olender), i prekrasni čemin azurne boje. do jučer zelena povijuša počela je već mijenjati kolur. istina, još sramežljivoi tek tu i tamo naziru se listovi boje rđe. uskoro ili u idućih desetak dana crvenkasta mrlja koju sam slikala, povećavat će se dok posve ne ovlada u svim nijansama boje crvene zemlje.

sve već miriše na jesen. a jesen, još rana jesen, je ipak najljepše godišnje doba. još kad je lijepo vrijeme i kad nam pođu gosti, divota. rujan je moj mjesec.


- 07:58 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.09.2006., subota

PRED KIŠU

subota, 16. rujna 2006.


Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us


- 21:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #




Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us





Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us



- 21:44 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.09.2006., petak

SKITAM I SNIMAM

podno boninova, 15. rujna 2006.


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


- 23:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

malo cvijeća usput, 15.09. 2006.


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us





- 23:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

s maloga depozita, 14. rujna 2006.

Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us

- 22:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12. rujna 2006. s boninova

Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us


- 22:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

snimci iz stare bolnice



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



- 22:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #





Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us


- 22:34 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.09.2006., četvrtak

DRUGO LICE DUBROVNIKA

i za mene novo, a skoro u samom srcu grada. predio stare dubrovačke bolnice, aktivne zdravstvene ustanove koja je bila u funkciji sve do srpsko-crnogorskog, tj. jugoslavenskog napada na grad 1991. krajem 1980. (ne sjećam se točno godine), proslavila je 100. rođendan.
i danas, u neposrednoj blizini ovog ogavnog slikovnog priloga, smeća i prašume, još uvijek djeluje odjel patologije.

užas!

kad će se više početi s uređenjem ovog prostora za sveleučilišni kampus?


Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us


- 00:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #




Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us


- 00:35 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.09.2006., utorak

KAD DUMNE S DANAČA ZVONE


valja trčat za uhitit brod pri prolazu uz lovrijenac, a isplati se.




Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us





Image Hosted by ImageShack.us


- 00:21 - Komentari (0) - Isprintaj - #






Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us



Image Hosted by ImageShack.us

sve u isto vrijeme

- 00:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.09.2006., nedjelja

DOBRO JUTRO GRADE

vrijeme divno. ni prevruće ni hladno. samo pirka blagi vjetrić. na nebu su se ponegdje rastegli cirrusi, osobito s istoka.
sunce se već diglo, ali još nije previsoko pa mi ne lupa u oči.
more je tek zeru namreškano. rano je, tek je 7.30.
pokušavam snimiti galebove, ali mi uvijek pobjegnu.
ma divno je i nema gužve na cesti, osim taksista i putničkih autobusa.
pet je brodova danas u gradu.
moram stići u gruž do 8.00 ura. ipak imam vremena za zabilježiti jutro u mom gradu.

dobro jutro Grade!wave


Image Hosted by ImageShack.us
čista modrina


Image Hosted by ImageShack.us
cirrusi


- 16:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Image Hosted by ImageShack.us

ova prva dva defora porta nisu moji

Image Hosted by ImageShack.us
ispred dakse

Image Hosted by ImageShack.us

ovo su već četiri

Image Hosted by ImageShack.us
evo i petoga

Image Hosted by ImageShack.us

treći, četvrti i peti


Image Hosted by ImageShack.us

mu*'ja ne da iza ograde


Image Hosted by ImageShack.us

8.08 sati, autobusni kolodvor, 11.09.06.



- 16:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Image Hosted by ImageShack.us

ovo bi trebao biti galeb

Image Hosted by ImageShack.us

ištem agavu. ona cvjeta jednom u 100 godina. trebam ići niže niz boninovo.


Image Hosted by ImageShack.us
prozirno je da se vide 'stijene smrti' (brrrrrr)


Image Hosted by ImageShack.us

ali samo još jedan pogled na danče


a kad sam je našla, ne jednu nego tri, crkla baterija. namcor

- 15:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

GRAD ŽIVI, A BRODOVI ...



i tako krenem ja jutros iza 9 ura ... najprije svratim na kapelicu, jer me dva mjesta u gradu fasciniraju.

Image Hosted by ImageShack.us

dva broda jutros ispred starog porta (d)


Image Hosted by ImageShack.us




Image Hosted by ImageShack.us
a bura na boninovu čini čudne oblike na otvorenoj pučini ...



Image Hosted by ImageShack.us
napose su ove male krijeste na otvorenom



Image Hosted by ImageShack.us
prolazim kroz park i ne mogu odoljeti boji različka


- 00:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.09.2006., subota

u gružu tiska od brodova


Image Hosted by ImageShack.us
karaka


Image Hosted by ImageShack.us
i mali lav




- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NA 'TIRENI'

Image Hosted by ImageShack.us

malo dalje na mulu od 'petke' galijun tirena

Image Hosted by ImageShack.us

slikavam ga od prove

Image Hosted by ImageShack.us


do boka

Image Hosted by ImageShack.us

pa kuc, kuc!
primate li vizite?



Image Hosted by ImageShack.us

dakako, primaju i to rado.
evo nezobilazne sjene snimateljice među konopima na provi


Image Hosted by ImageShack.us

ma lijep je galijun, ali mi je preblizu za širi rakurs



Image Hosted by ImageShack.us



kapetanu bogu ne dopuštam da se počešlja.
posada se ljuti, ali on se smije, jer sam mu rekla da je baš takav simpa.
jesi simpa kaapetane, zaboravi ono drugo što sam rekla o pravom kapetanu, mome kapetanu (please)

bogu,

kapetane, kapetane, tako su ga one zvale ... (buco&srđan)


Image Hosted by ImageShack.us

opraštam se od tirene, snimam joj gu**, ovaj, krmu, jer brod mora otplovit.


- 23:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.09.06.

a href="http://imageshack.us">Image Hosted by ImageShack.us






Image Hosted by ImageShack.us

(d)
ovaj drugi se tek nazire.
nabusiti policaci mi traže dozvolu za prijeći žičanu ogradu
pa ipak se vidi.



- 23:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

NA BLAGDAN MALE GOSPE

NA PUTU DO GOSPE OD MILOSRĐA, 8. rujna 2006.

Image Hosted by ImageShack.us

i moja sjena


Image Hosted by ImageShack.us

veliki vapor hita u grušku luku


Image Hosted by ImageShack.us

putem, pogled s boninova dole u ambis.
mala barčica

- 00:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #






Image Hosted by ImageShack.us


obred paljenja svijeća (promijenjeno mjesto, velika tiska)


Image Hosted by ImageShack.us

portal



Image Hosted by ImageShack.us


dio portala, rozeta i zvona u preslici





- 00:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #


Image Hosted by ImageShack.us

đir (1,2,3) oko oltara


Image Hosted by ImageShack.us

1760.


Image Hosted by ImageShack.us
ispovijed na stolicama. pušeš ili ti pušu u lice


Image Hosted by ImageShack.us
ne sviđa mi se nekako k'o da je ovim preuređenjem gospa od milosrđa izgubila 'dušu'



Image Hosted by ImageShack.us
s druge strane (sjever)



- 00:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.09.2006., petak

usput dok sam čekala mamu

Image Hosted by ImageShack.us
na kamenu


Image Hosted by ImageShack.us

gladiola


Image Hosted by ImageShack.us
koralji


Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us
begonija

vrt časnih sestara


Image Hosted by ImageShack.us

vrt kapucina (d)

- 23:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< rujan, 2006 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Ožujak 2014 (12)
Veljača 2014 (60)
Siječanj 2014 (270)
Lipanj 2013 (1)
Veljača 2007 (128)
Listopad 2006 (60)
Rujan 2006 (85)
Kolovoz 2006 (169)
Srpanj 2006 (287)
Lipanj 2006 (383)
Svibanj 2006 (4)
Travanj 2006 (93)
Studeni 2005 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
teme iz dubrovačke prošlosti i sadašnjosti; istine i legende u riječi i slici; detalji bez nepotrebnog detaljiziranja, ali s uporištem u dokumentaciji; iverci...

potpisane fotografije su osobne i ne prenositi ih bez autorstva

- Ombla, najmanja rijeka Hrvatske
- Urote i urotnici - velika zavjera ili raskol plemstva
- Predbračni ugovori ili zalog sigurnosti
- Zločin i Kazna: trovačice i trovači
- Anica Bošković, pjesnikinja
- Šipan i Beccadelli
- Grijesi i kazne u Dubrovačkoj Republici
- Samostan Puncjela
- Najstariji grafit Mediterana
- Otok Mljet - Odisejev otok
- Tvrđava Lovrijanac kroz povijest i sadašnjost
- Laus
- Puljiška pjaca
- Brdo Srđ, naziv
- Pustjerna, legenda
- Masoni i Dubrovnik, dokumenti
- Duh Tarakanove u Skočibuhi, legenda (podnaslov)
- Tarakanova i Dubrovnik, povijest (podnaslov)
- Istine i legende - Skočibuha, podnaslov
- Gundulići/Bone, Skočibuha, podnaslov
- Ljetnikovac Skočibuha u Dubrovniku
- Dubrovački ljetnikovci
- Srpska pravoslavna crkva usred Dubrovnika
- Serbokatolik: pojam i značenje
- Homoseksualizam (Dubrovačka Republika)
- Lokrum istine i legende - Otok ljubavi
- Cvijeta Zuzorić, dubrovkinja iz jakina
- Dubrovačka karaka
- Šeherezada u Dubrovniku
- Miho Pracat
- Crkva Sv. Spasa
- Dubrovački zlatari
- Austrijski brod TRITON u podmorju Lokruma
- Vlaho Paljetak, posljednji trubadur
- Nepobjediva Armada i Dubrovnik
- Park Gradac
- Danče
Ruđer Bošković
- Dubrovnik i Srbija : aspiracije i halucinacije
- Maro i Baro, dubrovački zvonik
- Maskeron, legenda o maskeronu na Maloj braći
- Samostan i Franjevačka crkva u Dubrovniku
- Maškarata nekad i danas
- Dubrovnik na starim razglednicama
- STRADUN, Luko Paljetak
- Neki likovi Držićevih komedija
- Dubrovački oriđinali
- Mokošica, toponim
- Pinakoteka
- Pelenica - relikvije Dubrovnika
- Otočić Sveti Andrija
- Lopudska sirotica, istina ili legenda
- Ivo Dulčić
- Dubrovačka književna kronika
- Potres 1667. i broj stanovništva nekad i danas
- Dubrovačka Republikai ratovi
- Srđ u slikama
- Stradun, rat, 1991.
- Bili su tamo umjeto vas, za vas, za nas
- Turizam Republike i nešto kasnije
- Nužnik, zahod, imena mjesta za nuždu
- Dubrovačka katedrala, promjena dubrovačke povijesti
- Dominikanski samostan u riječi i slici
- Židovi (Žudjeli~ Sefardi): Sinagoga i Dubrovnik
- Konologija Dubrovnika s posebnim osvrtom na Knežev dvor
- 57. Dubrovački ljetni festival
- Orlando~Rolando
- Sponza~ Divona
- Petilovrijenci, odakle ime ulici?
- Eskulap (Asklapije), podnaslov
- Eskulap i Dubrovnik, podnaslov
- Ljekarne – Aromatoriji, podnaslov
- Karantene, lazareti, ubožnica, nahodišta, ljekarne
- Izolacijski lazareti, podnaslov
- Domus Christi, podnaslov
- Nahodište
- Lorko, legenda
- Čedomorstvo
- Mandragora
- Otrov u službi diplomacije (i domovine)







GROBLJE BONINOVO