JEZERO SAMOĆE

10.04.2022.



slika: digital art


Svi su me uzimali u tom jezeru samoće, čitali su iz nekih starih dubokih knjiga svoje besmislice i objesili kamen oko mog vrata potapajući me u plitkoj vodi, da bih se u ovim stihovima pronašla, ali neomiljena ovom životu, odlučila sam postati pjesnikinja tame koja će se uhvatiti baš za taj kamen kojim su me potapali u plitkoj vodi.


slika: digital art

Drhtala sam od nesreće bljeskanja zraka koji je izlazio iz očiju i prekrivao mi ukrase u kosi koje su mi stavili, da bih kao sjena završila u nekom svom drhtaju one samoće u kojoj sam i rođena.


slika: digital art

Završila sam laganim korakom taj udisaj pa iz otvorenog groba ovih stihova pustih prelomljeni dah nek' odleti do onih obala gdje mi još umorna duša spava.


slika: digital art

Ipak sam opijena tim besmislom koji moju strepnju dovodi u nekim čudnim naletima kiše koja se kao jato nemirnih ptica spušta oko mene i skuplja se želeći živjeti sa mnom u toj bolnoj tami kojoj ni traga ne znam.


slika: digital art

Ipak, nešto moje spava na ovom planetu, nešto moje još dugo će se kriti u najtajnijem dijelu srca samog Boga i otputovat će kad se umorim od ovog čudnog hlada gdje sam došla gledati taj život bez ijedne boje, jer one nisu moje, one su se samo meni dogodile, a kad se tijelo obuče u onu svoju blistavost – zadrhtat će svako jezero ovog planeta.



slika: digital art


napisano: 07.11.2021. u 20:35h iz 20. neobjavljene zbirke poezije u nastajanju

@Copyright Jadranka Varga Sva autorska prava pridržana. Nijedan dio ove knjige ne smije se reproducirati ni prenositi ni u kakvom obliku niti ikakvim sredstvima elektroničkim ili mehaničkim, fotokopiranjem, snimanjem ili umnažanjem u bilo kojem informatičkom sustavu za pohranjivanje i korištenje bez prethodne suglasnosti vlasnika prava.

Ova moja pjesma je uvrštena u "BPU: REZULTATI KONKURSA - OSMI CIKLUS"
http://www.kns.ba/.../531-bpu-rezultati-konkursa-osmi-ciklus

"BALKANSKA PJESNIČKA UNIJA / POEZIJA GODINE-2022: REZULTATI KONKURSA-OSMI CIKLUS

SAOPĆENJE ORGANIZACIONOG ODBORA

Na konkurs „BALKANSKA PJESNIČKA UNIJA / POEZIJA GODINE 2022/ OSMI CIKUS“ stiglo je 150 aplikacija iz 18 države. Formalne uslove konkursa je zadovoljilo 148 aplikacija, koje su ocjenjene od strane Stručknog žirija, koji je radio u sastavu: Ivan Gaćina (R.Hrvatska), Maja Ivković (Italija), Mela Demirović (BiH), Radmilo Mojović (Njemačka) i Ibrahim Osmanbašić (BiH).

32. Jadranka Varga / R. Hrvatska / JEZERO SAMOĆE / 23,17 - CEF BPU br.5"



napiši nešto, ako želiš: (28) * ispiši * #


@Copyright 2005. - 2023. Jadranka Varga - /shadow-of-soul / Blog je zaštićen zakonom o autorskom pravu. Svako kopiranje, prerada ili korištenje bloga u komercijalne svrhe je zabranjeno i zakonski kažnjivo.






<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.