"TAJNA BIJELIH SNOVA"

05.05.2017.


https://www.magicus.info/sadrzaj/naslovnica/tajna-bijelih-snova-izasla-je-moja-11-zbirka-poezije

TAJNA BIJELIH SNOVA – RIJEČ AUTORICE

Dragi moji čitatelji,

ova 11. poetska zbirka, „Tajna bijelih snova“, nastala je u razdoblju od 11.2.2017. do 16.4.2017. kao posebna cjelina i tematski je neovisna od prve zbirke poezije „Sjena duše“, druge zbirke „Predvorje bijele tišine“ i davno napisane, a tek nedavno objavljene zbirke poezije iz moje mladosti „Gola žena“, kao i ostalih zbirki „Plesač na žici“, „Na trgu ptica“, „Duša anđela“, ''Izbrisano lice“, „Moj tajni svijet“, „Kamen nije sam“ i „Oči pune zvijezda“.

Oduvijek su me interesirale duhovne pjesme, duhovnost, ali sam nekako uvijek pisala ljubavnu poeziju, dok nije počelo pisanje knjige „Sjena duše“. U toj knjizi se preplitala ljubavna i refleksivna tematika, da bi se u zadnjim knjigama nekako sve kristaliziralo i počela sam pisati relfleksivnu (duhovnu) poeziju, ali opet s elementima mistike, duhovnosti i svega onog što nas navodi na dublje promišljanje, na osjećaj pripadnosti mistici vjere.

I zato sam odlučila u ovoj zbirci, uz nove napisane duhovne pjesme, skupiti najljepše pjesme iz do sada izdanih knjiga i objediniti ih zajedno, jer nikad nisam izdala knjigu čiste duhovne poezije, a ovdje se uz nove pjesme nalaze i druge pjesme duhovne tematike izdane u do sad izdanim mojim knjigama.

Ova zbirka čini period zapisivanja mojih razmišljanja o duhovnim temama, bolima, zaboravu sebe i ponovnom pronalasku. To su teme koje su me oduvijek zaokupljale i time sam potvrđivala sebi ono što sam oduvijek znala u duši: anđeli su oko nas, duša im svaki puta zadrhti kad se zabrinu za nas. Naslov ove knjige je „Tajna bijelih snova“, nešto što me zaokuplja od 17.2.1992. pa nadalje, poezija je „obojena“ mistikom i snovima pa neka poezija priča umjesto mene.

Recenzent i ove zbirke, dr. Zlatan Gavrilović Kovač, je opet kao i uvijek nepogrešivo dodirnuo samu bit onog što sam htjela poručiti i reći ovom zbirkom poezije, a to je „Tajna bijelih snova“. Kad sanjam bijelu boju, umre netko koga osobno poznam ili netko od nekog koga osobno poznam, “bijele snove” sanjam od 17.2.1992., bila sam taj dan pod strašnim stresom i tu noć sam sanjala sam “bijeli san”, da bi 2 dana nakon toga, 19.2.1992., moj tata izgorio u požaru u kući, umro je teškom brzom i nasilnom smrti, bili su i policija i hitna i vatrogasci. U toj kući se više nije moglo stanovati, uredila sam je nekako i prodala 1.8.1992. i preselila sa mamom u Gajnice.

Kad sanjam neki san kroz koji se proteže bijela boja i probudim se pa se sjetim bijele boje, nisam uznemirena, samo čekam, ništa se u meni ne događa - samo čekam, kad mi dođe vijest o nečijoj smrti, tad prorade emocije žalosti. Ne mogu na to utjecati, to me ne smeta, za divno čudo, jedino mi je tužan taj trenutak saznanja o identitetu osobe koja je opet otišla svojim putem.

Moja duša uopće ne želi sanjati te “bijele snove”, ali na to ne mogu utjecati, naravno, jer na snove ne možemo utjecati svjesno, nesvjesno možemo, ali ja još to ne znam i od tad je tako, mamin i tatin odlazak su pratili “bijeli snovi” i tako to traje do danas, svačiji odlazak u Nebo (nekog koga osobno poznam ili netko od nekog koga osobno poznam) predviđaju moji “bijeli snovi”.

Pisala sam o tome i na portalu Magicus:
http://www.magicus.info/hr/magicus/index.php

i na forumu portala Knjiga sjenki sam pisala članak “o bijelim snovima”:
http://magija.knjigasjenki.com/viewtopic.php?f=45&t=6
kao i na svom blogu.

“Bijeli snovi” su intenzivno trajali od 17.2.1992. do 15.7.2014., da bi lagano prestajali od tog 15.7.2014. i nisam sanjala nešto bijelo niti sam čula, da je neka duša otišla putem Neba. Nisam htjela te snove, sami su mi nametnuti tog dana, 17.2.1992., a sada evo opet sam ih počela sanjati i opet se duše javljaju kroz bijelu boju najavljujući svoj odlazak u Nebo.

Jadranka Varga, 9.4.2017.
slika: Nenad Grbac

ISBN 978-953-354-036-8

http://www.digitalne-knjige.com/varga11.php

Nova knjiga na portalu

http://www.digitalne-knjige.com/naslovna.php

Zbirku poezije "Tajna bijelih snova", Jadranke Varge, predstaviti ćemo vam uz pomoć nekoliko isječaka iz recenzija knjige:

RECENZIJA ZBIRKE DUHOVNE POEZIJE ''TAJNA BIJELIH SNOVA'' HRVATSKE PJESNIKINJE JADRANKE VARGE

Pred hrvatskim čitateljstvom nalazi se jedanaesta zbirka poezije hrvatske pjesnikinje Jadranke Varga. Dakle, ona se prema svome sadržaju razlikuje od većine njenih zapisa koji su uglavnom reflesivno-ljubavni, a ova zbirka je, međutim, zbirka duhovne poezije.

Istina, teško je kod autorice razdvojiti ova dva sadržaja, jer su oba komplementarna i skladno se prožimaju kroz cjelokupno autoričino djelo. U tom smislu ova zbirka kao i cjelokupno djelo predstavljaju unekoliko novinu u suvremenoj hrvatskoj lirici koja je dugo vremena bila opterećena naslijeđem nihilizma i prisilne ovostranosti tako da su transcedentalna pitanja egzistirala na marginama naše literarne stvarnosti.

Dr. Zlatan Gavrilović Kovač, Adelaide, 09.04.2017."


OSVRT NA ZBIRKU DUHOVNE POEZIJE ''TAJNA BIJELIH SNOVA'' JADRANKE VARGA

"Tvoj stil je zadržan, uvjerljivo samosvojan, oblikovan i prepoznatljiv, tu nema pogovora. promjene mi se čine diskretne, no bitne, ima daleko više razigranosti, mnogo više motivi, misaonih struktura drugačijih od onih na koje smo naučeni u tvojoj ljubavnoj lirici.

Iako, kako god uzmeš, ni retrospekcije niti čisti sentiment ljubavničkog karaktera nije u nedostatku racionalnog sagledavanja, ma uranjala ti u beskonačno plavilo nečijih očiju ili u smaragdno zelenilo gdje borave vile jezerkinje ili ljubičaste oblake ushićenja gdje prebivaju razigrani amoretti, tvoja je poezija renesasnno dostojanstvena, usprkos razigranosti odlazaka i dolazaka, raskoši snova i prepleta dodira stvarnosti.

@stara teta, Zagreb, 14.04.2017."


OSVRT ZA 11. ZBIRKU "TAJNA BIJELIH SNOVA" JADRANKE VARGA

"Kad se ljudska duša probudi iz dubokog sna u kojem spava čovječanstvo, postane svjesna sebe i svoje veličanstvenosti u sveukupnoj kolektivnoj svijesti planeta. Duša počinje tada vibrirati najvišim vibracijama božanskog, onog praiskonskog u sebi i shvati da je nedjelivi dio njega.

Bog je prvi sa kojim počne komunicirati na otvoren, iskren i istinoljubiv način. Tu veličanstvenost nam predstavlja i jedanaesta knjiga naše hrvatske pjesnikinje Jadranka Varga.

Anđa Jotanović, pjesnikinja, Rijeka, 24.4.2017."


„Nepoznatoj prijateljici,

Periodično sam pratila tvoj rad. Ne zato što mi se ne dopadaju stihovi, nego što sam u njima osjetila dio sebe.

Stihovi nisu moj fah, često ih ne razumjem, ali tvoji su mi nekako bliski. Dočaravaš situacije u kojima je svatko nekad bio, vrijeme koje je prošlo i izaziva sjetu, a možda i obećanje da će se nešto ponovo nekome dogoditi.

Mnogi štancaju stihove kao da su to samo zvučne nabacane riječi koje pašu jedna uz drugu, osjećanja koja su nekome sveta bacaju pred noge svima gazeći ono najintimnije.

Po meni to nije pjesma, nego izljev trenutnog hira. Kod tebe toga nema. Uvijek osjetim da je bilo još nečega, nešto tajnovito skriveno što izaziva maštu.“

M.H.,
blogerica i Facebook-prijateljica (@mecabg)Onako usput ćemo spomenuti da je knjiga "Tajna bijelih snova", Jadranke Varge, dostupna i u Epub formatu (format namijenjen čitanju knjiga na tabletima i mobitelima).

Tu knjigu, baš kao i sve naše ostale dosad objavljene digitalne knjige, moći ćete preuzeti s našeg portala tako da svojim mišem kliknete na link:

http://www.digitalne-knjige.com/varga11.php

te pažljivo slijedite daljnje upute o uvjetima preuzimanja digitalnih knjiga.
Naslovna slika ........@Realengo, digital artist sa Facebook-a Colores de Otońo
https://www.facebook.com/Colores-de-Oto%C3%B1o-283777495166113/?hc_ref=NEWSFEED

Autori slika: slike nepoznatih autora sa interneta

Reci nešto, ako želiš (23) X ispiši X #

HVALA NA POSJETI

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.