Ljubo Ruben Weiss

23.11.2010., utorak

Predsjednik dr. Ivo Josipović i rasplitanje hrvatskog klupka


Kako izgleda ovih dana Hrvatska i politika u njoj i oko nje?
Podsjeća na zamršeno klupko iz kojeg viri nekoliko niti, ali samo povlačenjem jedne, klupko će se početi rasplitati. Malo je onih koji ne zamjećuju dramatičan autizam vladajuće koalicije - ona su se zatvorili u kulu bjelokosnu i izmišlja spin do spina dok krava tj. narod ne krepa. Odnos političkih snaga i pozicija Ive Sanadera analiziraju se bez preciznog uočavanja konzekvencija djelovanja političkih stranaka pa i dr. Sanadera i njegovih spavača. Stoga i ovaj pokušaj otvaranja nekih dimenzija aktualne politike koje nukaju na ozbiljna premišljanja, ali i političke poteze. Naime, do izbora u studenom iduće godine nikom živom od vlasti ne pada napamet pokušati realizirati planove reformi jer HDZ, jašući na valu KLIJENTELIZMA ni u bunilu prije izbora ne može povući nijedan radikalni rez odnosno reformu jer njima gubi sigurne birače. I vladajuća koalicija, predviđajući deficit proračuna zapravo ne shvaća bitno – nedostaje nam ekonomsko-politički ustroj koji će se temeljiti na trošenju onoga što je novostvorena vrijednost, a ne novo zaduživanje. Narod odavno ima mudru uzrečicu za takvu situaciju: prostri se onoliko koliko ti je pokrivač dug.
KRAJNJE NESTABILAN POLITIČKI SUSTAVZalažem se da se ukupna politička situacija motri kroz temeljno zapažanje a to je da je politički sustav krajnje nestabilan, a kako je dužnost predsjednika RH brinuti o stabilnosti političkog sustava, na njemu je da donese neke od najtežih političkih odluka otkako je preuzeo dužnost predsjednika RH u veljači 2009. Ustav izričito kaže da se predsjednik brine i za redovito i usklađeno djelovanje te za stabilnost državne vlasti(član 93 Ustava RH).
Dakle, da li vlast djeluje usklađeno i koliko je stabilna??
Vlada J. Kosor na vlasti je godinu i 4 mjeseca, predsjednik RH na čelu države blizu 9 mjeseci. Kako nema NIJEDNOG NEGATIVNOG TRENDA (od nezaposlenosti, do zaduženosti) KOJI JE ZAUSTAVLJEN, kako se u zadnjih l2 mjeseci do izbora ne može provesti radikalne reforme, kako zapravo borba protiv korupcije nije finalizirana zamalo NIJEDNOM pravomoćnom sudskom presudom, predsjednik dr. Josipović trebao bi pozvati J. Kosor na Pantovčak i reći: "Ne možemo više brojati samo ruke koje su podignute za proračun, ili prilikom glasovanja o povjerenju vladi - vrijeme je da vidimo DO KADA ĆE TRAJATI AGONIJA DRŽAVE I DRUŠTVA??? Ovo je tko zna koji proračun gdje se nonšalantno predlaže DEFICIT. Isto tako ne zna se što je slijedeći potez Sanadera i nestabilnost unutar HDZ-a prenosi se na cjelokupan sustav. E, ne može više tako...Ili ćete pokazati rezultate, normalizirati stanje u HDZ-u, usmjeriti dragocjeno vrijeme ka ključnim pitanjima opstanka ove zemlje, ili odlazite…»
Dakle, ako proračun prođe, dati rok vladi do Nove godine 20l0/20ll. a onda, izostanu li vidljivi i mjerljivi rezultati oporavka, bez obzira na stanje «s rukama» u Saboru, predsjednik bi, uz rizik da ga se tereti za proboj ustavnih ovlaštenja, trebao zatražiti ostavku vlade. Vjerojatno to i ne bi bilo izlaženje iz okvira ustavnih ovlaštenja jer je njegova dužnost brinuti se o redovitom i usklađenom djelovanju te stabilnosti državne vlasti.
Nikakve ucjene, nikakve obranaške priče vlade i HDZ-a o opasnostima "rušenju vlasti", nikakve bajke o beneficijama koje dobivamo ulaskom u EU, nikakvo mahanje podrškom iz Bruxellesa i USA, nikakve priče da će biti zaustavljena borba protiv korupcije... Samo nova vlada, bilo ekspertna, tehnička, bilo stranačka, ali nakon provjere težine stranaka u biračkom tijelu, može pokrenuti stvari s mrtve točke. Predugo se oklijeva, predugo se bavimo Sanaderom i njegovim spavačima, svakim novim tjednom može se očekivati novi marifetluk HDZ-a, te Sanaderovih frakcionaša. Stoga valja Sanaderove nakane realno ocjenjivati - njime se ne fascinirati, ali ga ni podcijeniti.
Valja i vrlo intenzivno objašnjavati REALNE dosege ulaska u Europsku zajednicu -upravo je grčki primjer ilustrativan primjer kako članstvo u EU ne znači neki automatizam u rješavanju domaćih, unutardržavnih problema.
Ili, neka konačno Sanader i «frakcionaši» učine ono što ne može oporba - sustegnu glasove proračunu koji nudi vlada J. Kosor i prisile je na odstup. I zar je uistinu takva vojnička disciplina da pored pet-šest spavača ne može se naći među saborskim zastupnicima HDZ-a, HSS-a ili SDSS-a, ili manjinaca, nekoliko trezvenih i hrabrih ljudi koji će se otrgnuti sa uzda Kosorice, Šeksa, Milinovića i Hebranga, Friščića, Pupovca…? I što Kosorica više viče da imaju sigurne ruke, mišljenja sam da je broj ruku itekako upitan i da bi već glasovanje o proračunu za 20ll. bio kraj ove nesposobne i korumpirane vlade.
KOČNIČARI: PUPOVAC, FRIŠČIĆ, MANJINCI...Da bi se počelo izlaziti iz krize, potrebno je objaviti hrvatski Kallikratis plan (novi teritorijalni ustroj Hrvatske s ciljem – smanjiti broj administrativaca), početi s drugim «bolnim rezovima», ali i napraviti prvu ozbiljnu inventuru provođenja programa ekonomskog oporavka koji su donijeli Vlada i Sabor u travnju ove godine. Oporba bi trebala opet pokazati zube, ali ne toliko prema HDZ-u (zna se kakav je i što možemo od njega očekivati - nastavak agonije) nego kritikom Pupovčeve stranke koja koristi najtežu krizu od osnutka države za sitne i krupne probitke svoje nacionalne odnosno etničke grupe. Isto tako, treba energično kritizirati HSS koji godinama lobira (nepošteno odvaja iz sve teže ispečenog kolača ) za jednu interesnu skupinu u državi - za seljake. Ne treba zaustavljati projekte vezane za povratak Srba u Hrvatsku te projekte pomoći poljoprivredi, ali i ta politička trgovina ima cijenu i ima granice, a govori i o tome da se tim insistiranjima gubi iz vida cjelina stanja u državi, da partikularni interesi nadilaze opće.
U takvom okviru predugo nereagiranje predsjednika dr. Josipovića može biti kontraproduktivno i za njegovu poziciju i rejting. Predsjednik dr. Josipović trebao bi početi preuzimati i dio odgovornosti za sadašnju agoniju, ali i onu koja nas čeka do izbora za novi saziv Sabora RH. Mogu pretpostaviti što ga koči – kvaliteta odnosno nekvaliteta kukuriku oporbe, mogućnost da i novoizabrana vlada – tapka u mjestu. Jer, lako je bilo upravljati zemljom dok je bilo relativno dobro, kasa puna, narod više ili manje optimističan. Sada, ako se i sutra promijeni vlada, novoj treba bar šest mjeseci da pohvata konce situacije, «zakurbla» ekonomiju i počne puniti državnu kasu.
IDEJE NOVE PRAVEDNOSTI TRAŽE TEŠKE ODLUKE PREDSJEDNIKAUtoliko se radi o vrlo teškim odlukama predsjednika dr. Josipovića. Ali, samo preuzimanjem velikih rizika postaje se velikim političarom i državnikom, svjestan je toga vrlo vjerojatno i sam predsjednik. Na vanjskopolitičkom planu predsjednik je preuzeo velike rizike i afirmirao se, može li i na unutarnjem političkom planu? Naime, ako se prisjetimo ideja Nove pravednosti, postavlja se ozbiljno pitanje da li je pravedno «pokrivati» vladu J. Kosor, koju, bjelodano je, više nitko ne želi: ni narod, ni oporba, ni sindikati, čak i veći dio članstva HDZ-a?? Predsjednik je obećao takve mjere i sustav u kojem će se moći živjeti od rada. A ne samo da se sve teže živi od normalnih plaća, nezaposlenost opet raste, nije isključeno da oko Nove godine dosegne i brojku od 350 000 nezaposlenih. S takvim brojem nezaposlenih nema nigdje političke stabilnosti, pa ni u Hrvatskoj. Sa sadašnjim nestabilnostima iluzorno je očekivati nove investicije iz inozemstva jer, znano je, novac je kukavica i ne ulazi u područja političke ili agonija-nestabilnosti. Sadašnji rejting predsjednika dr. Josipovića je izuzetno visok (i zaslužen), ali ako on ne pokaže vladi J. Kosor zube, bojim se, mogao bi nezaustavljivo početi padati.
Dolaze tjedni kada jedno pitanje traži odgovor, KOJU NIT KLUPKA POVUĆI odnosno BITI ili NE BITI…PODVIKNUTI i promijeniti, ili ŠUTJETI i čekati, čekati, čekati… Dakle, jedna naoko veća nestabilnost, za više stabilnosti i perspektivu.
Ili, i dalje čekati Godota, MMF, buđenje Sanaderovih spavača u Saboru?
Ili, što je najgora mogućnost, totalno urušavanje sustava s nekontroliranim izljevima narodnog bijesa??

- 03:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Ožujak 2015 (3)
Siječanj 2015 (2)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (2)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (2)
Travanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (4)
Studeni 2013 (2)
Listopad 2013 (2)
Rujan 2013 (4)
Kolovoz 2013 (7)
Lipanj 2013 (1)
Travanj 2013 (2)
Veljača 2013 (1)
Studeni 2012 (1)
Rujan 2012 (1)
Srpanj 2012 (3)
Svibanj 2012 (1)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (1)
Veljača 2012 (1)
Studeni 2011 (2)
Rujan 2011 (2)
Srpanj 2011 (3)
Lipanj 2011 (2)
Svibanj 2011 (1)
Studeni 2010 (1)
Rujan 2010 (2)
Kolovoz 2010 (1)
Srpanj 2010 (3)
Lipanj 2010 (3)

Opis bloga

Linkovi