Red Moon D Watch

nedjelja, 30.09.2007.

Uživaj život XP

Iako je bilo planirano da 30.1.2008. bude zadnji datum do kojeg će se Windows XP isporučivati uz nova računala, taj rok je produžen do 30.6.2008. XP Starter Edition će se prodavati do 2010. U Microsoftu će reći da udovoljavaju željama kupaca, ali zlobnici kažu da Microsoft ne može bezuvjetno inzistirati na Visti zbog bojazni da bi korisnici mogli prijeći na druge operativne sustave.

Stvar je u tome da nove mogućnosti nisu dovoljne da natjeraju korisnike na Vistu, a tu su i dodatni problemi kod te migracije, ali i povećana cijena koju sa sobom nosi novi operativni sustav i koja je evidentna, bez obzira što nas iz Microsofta pokušavaju uvjeriti da je Vista jeftinija.

Sada sa 100% sigurnosti možemo reći da je XP najbolji OS kojeg je Microsoft ikada izdao i sumnjam da će uspjeti ponoviti taj uspjeh.

- 12:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 29.09.2007.

Microsoft Hrvatska: kako pronaći

Zbilja su mi ti neki informatičari biserni. Kolega planira danas otići zbog nečega u Microsoft Hrvatska, ali nikada nije bio tamo. I pita mene. Da li je to degeneracija ili je prirodni put do saznanja gdje je sjedište MS Hrvatska otići na neki tražilicu (ili Live ili Google) i upisati kako pronaći microsoft hrvatska. I jedna i druga tražilica na prvom mjestu nude rješenje.

Malo sam razočaran onime što sam vidio na toj stranici. Očekivao sam pravu kartu, čemu služi maps.live.com ako ga oni ne koriste? Karta je čak i dosta detaljna i njihova lokacija se može otkriti na karti. Samo što je zakazao Aerial view. Idemo na maps.google.com. Njihov pogled je malo bolji, ulice su detaljnije, satelitska slika je detaljnija, mada malo zastarjela. Dodatna pogodnost je što Google Maps pokazuje smjer kretanja u pojedinim ulicama. Da, maps.live nije dovoljno dobar, a nije fora da stavljaju konkurenciju na site.

Moram priznati da sam ja očekivao nešto u Silverlightu što bi na ultra-turbo-cool način pokazivalo kako doći do zgrade gdje se nalazi MS Hrvatska.

- 08:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 28.09.2007.

Tajni update ne dozvoljava popravak XP-a

Nedavno sam spomenuo tajni update kojeg je Microsoft progurao i onima koji su isključiti automatski update. Sada se pokazuje da taj tajni update radi probleme u slučaju kad napravite repair sustava i želite napraviti update. Windows Secrets donose opis problema i kako ga riješiti.

Stealth Windows update prevents XP repair

- 08:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Da li Microsoft treba napustiti Vistu?

Kažu da blog sve trpi. Zapravo kaže se da papir sve trpi, ali to je izreka iz prošlog milenija. Tako je jedan blog otrpio i nešto pod naslovom Why Microsoft must abandon Vista to save itself. Iako Vista nije postigla ono što su se u Microsoftu nadali, ipak je daleko od toga da bi Microsoft morao napustiti Vistu da se spasi. Tek kad bi Microsoft napustio Vistu to bi značilo da je propao. Vista bi mogla biti izvor glavobolja za Microsoft zbog toga jer je korisnici sporije prihvaćaju, trebamo još vidjeti što će donijeti SP1, ali napuštanje Viste bi bio čisti krah.

- 08:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 26.09.2007.

Excel 2007 ne zna računati



Bug in Excel 2007

Imate Excel 2007? Provjerite koji je rezultat množenja 850 i 77,1?! Ali to nije sve...

=5.1*12850
=10.2*6425
=20.4*3212.5
=40.8*1606.25
=77.1*850
=154.2*425
=212.5*308.4
=308.4*212.5
=425*154.2

Eto razloga zašto naše javne i državne službe preferiraju MS proizvode. Omogućavaju im kreativnu matematiku. bang

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 25.09.2007.

Billova kuća

Facts and Photos of Bill Gates’ House
Bill Gates' house

Malo podataka i slikica iz kuće Billa Gatesa.

- 08:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.09.2007.

Stare aplikacije

Sigurno ste mnogo puta poželjeli koristiti staru verziju nekog programa. Stara verzija je bila bolja i brža ili vi jednostavno imate staro računalo na kojem novi programi ne rade kako treba. U tom slučaju posjetite stranicu OldApps na kojoj možete pronaći brojne stare programe, pa čak i stare drivere (nvidia, ati). Uglavnom je riječ o open source, free ili shareware programima.

Bilo bi zgodno kad bi tako nešto postojalo i za klasične stare komercijalne programe na kojima ionako više nitko ne zarađuje lovu.

- 19:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Downgrade

Prihvaćanje Viste nije na razini Microsoft želja, mislim da je Vista uspjela dostići tek 58% prodaje XP u istom razdoblju nakon izlaska. Nakon sve više negodovanja od strane korisnika Microsoft uvodi novu kategoriju: downgrade. Pojedinim korisnicima potiho je dopušteno da naprave downgrade na XP. Downgrade nije dostupan svim korisnicima već samo onima koji su kupili skuplje verzije Viste (Ultimate i Business), iako je vjerojatnije da bi downgrade bio zanimljiviji onima koji imaju slabije verzije jer obično oni imaju i slabija računala (slabiji laptopi niže klase dolaze sa slabijim verzijama Viste).

- 08:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 23.09.2007.

Chictionary - ultimate help

Dobro, već smo dijagnosticirali kako Live Search Club služi da podigne search share Microsoft tražilici. I saznali smo da se bodovi ne mogu unovčiti izvan USA pa vam jedino preostaje da osvojeno poklonite u dobrotvorne svrhe. Jedna kolegica na poslu je sve to prihvatila, ali joj nikako nije bilo jasno kako joj rezultati koje baca Live tražilica može pomoći i kako ja postižem puno bolje rezultate od nje iako je moje znanje engleskog daleko slabije od njenog (ona je profesorica i još je nekoliko godina bila vani).

- Ti varaš, optužila me.
- I Microsoft vara, na nepošten način podiže search share, ne branim se ja.
- Ali kako, pita ona odbacivši moralne skrupule.
- Ne varam, ne branim se ja, samo koristim dva alata za ispomoć, to je dopušteno u ovoj situaciji.
- Koja?

I onda sam joj otkrio recept. Ona je oduševljeno prionula sakupljanju bodova, ali joj je poslije 5. zadatka sve postalo dosadno, poklonila je osvojeno i zaboravila na Live Search Club. Da, kad nema izazova onda sve postane dosadno.

Zanima vas recept?

1. Pričekate da vam Chictionary izbaci slova.
2. Upišite sva slova ovdje: Find anagrams for, upisati slova, klik na Get anagrams
3. Riječ koju dobijete (a obično se dobija jedna riječ) upišete na search for words, Search
4. U Chictionary upišete najdužu riječ (dao vam ju je Wordsmith iz točke 2.) i dalje upisujete riječi koje vam je izbacio WordNavigator (3.)

Ta kombinacija daje 100% rješenje, Wordsmith daje najdužu riječ, ali je slab u izbacivanju svih riječi s manje slova (jer on teži tome da izbaci anagram), dok WordNavigator obično ne izbaci najdužu riječ.

- 13:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 22.09.2007.

Dva pogleda na istu stvar

Commercial Software Will Include Open Source, Gartner Says

Isti članak, dva različita komentara. Ratko. Vuk.

- 09:41 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vista spaljuje hard diskove

Vista burns laptop hard disks - Failure eight times higher than under XP

Ovakav naslov bi na prvu loptu mogli okarakterizirati kao glupost, jer ne može OS ošteti hardver, zar ne? Zar ne? Zašto ne čujem jednoglasno odobravanje? Činjenica je da Vista puno više radi kad ništa ne radi, tj. da je opterećenje laptopa puno veće. To najbolje možete vidjeti ukoliko na istom laptopu imate i XP i Vistu i izmjerite kolika je trajnost baterije na jednom i na drugom. Razlika je primjetna.

Ali ipak se ne bih kladio na to da su kvarovi hard diskova 8 puta učestaliji. Bez obzira na pretjerivanje ovo je ipak naznaka da TCO Viste ipak ne može biti manji od XP-a.

- 08:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 19.09.2007.

Microsoft uzvraća udarac

I dok Google (kao) napada Microsoft na Office planu, Microsoft sprema odgovor s Web Analytics alatom. Trenutno je kodno ime Gatineau, ali ne sumnjam da će do izlaska službene verzije biti preimenovan u nešto puno dosadnije, npr. Live Analytics.

IZVOR: Video Of Microsoft’s “Gatineau” Web Analytics

- 08:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.09.2007.

Kako podići search share?

Microsoft se sjetio načina na koji će povećati search share, tj. broj pretraga koje korisnici unose u njihovu Live tražilicu. Pokrenuo je Live Search Club u kojem korisnici mogu igrati jednostavne igrice s riječima (moj favorit je Chicktionary), a ukoliko sakupe dovoljno bodova mogu dobiti i neke nagrade. Fora je u tome što se prilikom igranja svake igre automatski izvršavaju upiti na Live tražilici (ovisno o igri i o tome što igrač unosi) i tako se povećava search share.

Mjesec u kojem je Live Search Club predstavljen je stvarno označio i porast search sharea za Live tražilicu, ali već slijedeći mjesec se sve vratilo u normalu.

Unatoč svim naporima Microsoft nikako ne može uvjeriti korisnike da je njihova tražilica bolja. Možda da pokuša napraviti bolju tražilicu. Ja koristim TechNet, ali ironično je da obično Google daje bolje rezultate nego njegova tražilica. I to je već tako dugi niz godina. Izgleda da je i Microsoft postao svjestan da ne može napraviti bolju tražilicu pa onda traži druge načine za povećanje market sharea.

Kako je krenulo uskoro bi se moglo dogoditi da Microsoft plaća korisnicima za korištenje nekih svojih proizvoda koji nemaju zadovoljavajući market share. zubo

IZVOR:
Microsoft's Search Surge Stalls in August, Google's Share at Two-Thirds

P.S. Prije nego što se zaletite u Live Search Club u osvajanje nagrada znajte da Microsoft šalje nagrade samo na važeće US adrese čak i u slučaju da odabere neke digitalne stvari koje je lako distribuirati i putem maila (npr. winkove za Messenger). Ali umjesto takvih sranja bolje je da osvojene tickete proslijedite u dobrotvorne svrhe. Ja sam osvojeno poslao ovoj djeci.

- 09:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 16.09.2007.

ALAT: musikCube

Nije valjda da još uvijek koristite WinAmp? Ne, prešli ste na Windows Media Player? Ja sam koristio nekakav mali player čiji .exe nije imao više od 100Kb, ali onda su me nagnali na Last.fm pa sam potražio player koji ima plugin za njega. Tako sam počeo koristiti iTunes jer je imao ono što mi je trebalo, a bio je jednostavan za korištenje. Neke stvari mi se kod njega nisu sviđale, ali...

Neki dan su mi preporučili musikCube, mp3 player za novu generaciju (to nisam), a da ga isprobam nagnao me jedan citat koji kaže da je musikCube ono što je iTunes trebao biti. Dovoljno.

Meni ne trebaju razne gluposti, treba mi nešto da mi svira moju kolekciju, mogućnost brzog stvaranja playlisti, filtriranje. musikCube je tu osobito dobar jer ima dinamičke playliste koje stvarate uz pomoć SQL upita. Ne trebate biti SQL guru, dovoljno je da znate artikulirati ono što obično dođe iza riječi WHERE. Za razliku od iTunesa, kojemu je trebalo ohoho vremena za katalogiziranje kolekcije (bez pretvaranja), musikCube je to obavio puno brže. Baš mi se ne dopada način stvaranja klasičnih, statičkih playlisti, nema indikacije da je drag&drop operacija uspjela, ali to mogu zanemariti u odnosu na sve ostalo. Dobra je fora što se klikom na ikonu u trayu može ocijeniti pjesma. iTunes i tray se baš nisu dobro slagali.

Koliko vidim za musikCube se može skinuti i source, ima dosta pluginova. Definitivno je to jedan od najboljih playera za iskusnije korisnike.

- 12:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 15.09.2007.

Microsoftov tajni plan

Microsoftu nikako ne odgovara stabilnost XP-a, i sve će učiniti da korisnici migriraju na Vistu. Kad sam pročitao da LXer donosi tekst o Microsoftovim planovima za XP pri čemu se spominju konspiracijske teorije ponadao sam se da bi tekst mogao biti zanimljiv. Nije. Materijala ima, ali Michael nije ništa napravio.

Nedavni problemi s WGA serverima i ovotjedne forsirane nadogradnje govore nam da Microsoft korisnici ne mogu baš mirno spavati jer njihovi kompjuteri neće raditi ono što oni žele jer su zapravo u vlasti centralne uprave.

Kod nas je u firmi nastala panika kad je Microsoft Messenger započeo svoj forsirani update na 8.1 verziju.Tete i stričeki su izdrilani da ne klikaju na nikakve instalacije koje se same pokreću pa se telefon na help desku usijao. Uglavnom prva dva sata u firmi su obilježena šetalištem po hodnicima i isčekivanjem informatičara. Iskoristio sam tu priliku da direktoru napomenem kako bi bilo bolje da konačno instaliramo Jabber server pa da nam se ne ponavljaju ovakve situacije. Kao i ona kad pukne veze prema Netu pa se opet ne može komunicirati. Messenger nije ostavljao korisnicima prliku da ostave instalaciju za kasnije što je jako loša praksa.

A još je gore od toga tihi update kojeg je Microsoft progurao i onim korisnicima koji su isključili automatski update. Microsoft će to opravdati brigom za sigurnost korisnika, ali takva praksa bi mogla izazvati suprotan efekt. Ako su se korisnici pomirili s time da njihov kompjuter šalje Microsoftu sve moguće podatke, da Microsoft instalira programe koje želi, da li će se pomiriti i s time da bi uz pomoć nekog sigurnosnog propusta Microsoftovu ulogu mogla preuzeti neka zlonamjerna osoba?

IZVORI:

Microsoft updates Windows without users' consen
Microsoft Pushes Out a Silent Windows Update
Upgrading to Messenger 8.1

- 09:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 14.09.2007.

Novi kralj

FUD@ je proglasio novog neprijatelja br. 1. vuk je najuren s prijestolja, a na njegovo mjesto je ustoličen Rado. Radoslav je stari, pardon, klasičar Linuxaš koji je prvi pisao o Linuxu u Bugu.

Izgleda da je magareće uši, pardon dužnost FUD@, dobio neko drugi jer je promijenjen stil pisanja, a post u kojem je Radoslav zasjeo na zasluženo mjesto pokazuje niz nedoslijednosti. Valjda se aktualni FUD@ nije uživio u ulogu. Najprije FUD@ kaže da je Rado izvjesni lik, zatim mu se čini da je jedan od osnivača HULKa, i odmah otkriva da zna kako Rado već godinama mrzi Microsoft. U posljednjoj rečenici FUD@ već savjetuje Radoslava kao starog prijatelja. Jedan od najgorih FUD@ovih postova, mislim da će uskoro dobiti zamjenu.

A Radoslav je započeo križarski rat u nakani da dozna tko je to u korumpiranoj Hrvatskoj dao glas za OOXML. Jako je zanimljivo pratiti njegovu prepisku s HZNom. Hoće li on uspjeti i doznati tko je svoje ručice dizao vješto?

IZVORI:
Vuk je mrtav, živio Rado
Otvoreno pismo o nužnosti žurnog usvajanja ISO standarda za razmjenu dokumenata
HZN: tko su tajanstveni ljudi u tehničkim odborima?
HZN: norme nisu obvezujuće

- 08:57 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.09.2007.

Open sourceri i Google

Nije mi jasno zašto open source korisnici imaju potrebu braniti Google u svakoji situaciji? Ja sam u utorak komentirao Microsoftovih 10 pitanja protiv Google Apsa u enterprise okruženju, ali to sam napravio isključivo zbog toga jer su bila jako početnički i nespretno složena. Kao što sam već i rekao iz tih pitanja bi se moglo izvući nekoliko stvari koje stoje.

Ali open sourcer je odlučio da treba odgovoriti na ta pitanja i obraniti Googleovu čast. 10 Questions from Microsoft - 10 Answers from The Open Sourcerer. Kakva pitanja, takvi i odgovori.

Jedna od najčešćih bolesti od koje pate open sourceri je nekritično branjenje svega što ima veze s open sourceom. Ako netko napravi smeće od programa i izda ga kao open source da li to znači da ne treba priznati da je to smeće? Ako GAPS nije za enterprise, onda nije za enterprise. I nije mi jasno zašto se open sourcer našao pozvanim da odgovori na Microsoftova pitanja. Pa GAPSovi nisu open source.

- 18:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 12.09.2007.

Što će danas najaviti Microsoft i Sun?

Još jedan patentni pakt?
Nešto što ima veze s Office paketima i formatima dokumenata?
Nešto u vezi s virtualizacijom?
Microsoft odustaje od J#-a i podržava Javu?
Suradnja .NET i Java platforme?
.NET za Slowaris?
Marketinško buzzanje koje neće značiti ništa konkretno?

ODGOVOR:. Eto, najavili su da će podržavati jedni druge u svojim virtualizacijskim rješenjima, Microsoft će prodavati Sunov hardware, najavili su partnerstvo oko IPTV-a te veća ulaganja u interoperabilnost (buzz, buzz, buzz).

IZVOR: Microsoft and Sun agree to support each other in virtualized environments

- 20:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 11.09.2007.

Google Aps i udar na Microsoft Office

Google je ušao u partnerstvo s firmom Capgemini (konzultantska firma, to su oni koji će vam uzeti puno novca za konzultacije, a onda će krivnju svaliti na implamentatore) koji bi trebala pogurati Google Aps (Docs, Dpreadsheets) na enterprise tržište. Kako već i vrapci pjevaju kako je naramak tih Googleovih aplikacija zamjena za Microsoft Office onda su se u Microsoftu potrudili da na mala vrata proture svojih 10 razloga protiv GAPS-a. Office je zlatna koka i Microsoft neće gledati kako drugi bojaju svoje kokoši. Zbog toga je i stigla reakcija iz Redmonda.

Reakcija je na trenutke jako loše sročena, kao da se neki ne baš uspješni FUD @ igrao pisanja priopćenja za medije. Umjesto pravih argumenata sve je malo previše svađalački, malo u rukavicama, ali ne previše.

1. Koliko je stvarno Google korisnika unutar enterprise firmi? To u ovom slučaju i nije važno jer je Google brand kojem se vjeruje (još).
2. Google ima anamnezu punu nekompletnih aplikacija koju zove betama. Zlobnici će reći da Microsoft takve bete zove kompletnim proizvodima, a da su tek SP1 to kompletni proizvodi.
3. Tipična MS rokada u kojoj se dokazuje kako je jeftnije skuplje.
4. Googleov glavni posao je tražilica, mogu li korisnici vjerovati da ih Google neće ostaviti na cjedilu s GAPS-om? Googleov glavni posao je marketing, oglašavanje, a tražilica je samo sredstvo. Tu su u pravu, korisnici mogu više vjerovati Microsoftu da će se ostavština starih sistema vući desetljećima.
5. GAPS će raditi samo ako enterprise nema power korisnika, Microsoft softver je bogatiji osobinama. Jasno da je MS Office svemirska krstarica, a GAPS-ovi su mali lovci, ali i jedno i drugo ima svoju namjenu.
6. Docs nema headere i footere, jeftnije je skuplje.
7. Kalkulacije o tome koliko će enterprise izgubiti ako Google bude down 7 minuta svaki sat. Tako nepuzdane nisu ni naše domaće hosting firme. naughty
8. 24/7 podrška je neophodna, Google podrška radi M-F 1AM-6PM PST. Što ako nešto rokne u vremenu kad podrška ne radi? Oni koji trebaju 24/7 podršku će je platiti i dobiti.
9. Većina korisnika koriste 10% mogućnosti programa, ali ne koriste svi istih 10%. Sumnja u sposobnost Googlea da zadovolji specifične korisničke potrebe.
10. Stalna beta, nedostatak jasne strategije, korisnici nemaju nikakav utjecaj na razvoj i dodavanje novih osobina.

Iz Microsofta pozivaju da razgovarate s partnerima, kupcima i analitičarima koji će potvrditi Office poslovni model.

Loše, jako loše sročeno, česta ponavljanja i varijacija pojedinih argumenata.

Kad se iz svega toga izvuče ono najvažnije (kao iz one debilne reklame za Večernjak) onda bih se složio s autorom dopisa. GAPS nije rješenje za enterprise. Firme vole i žele imati podatke pod svojom kontrolom, ponajviše iz sigurnosnih razloga. Povjerljivi dokumenti koji kolaju amo-tamo Internetom nisu baš slika koju bi uprave velikih firmi željele vidjeti. GAPS-ovi su igračke s najosnovnijim osobinama, one mogu biti jako korisne određenoj skupini korisnika, ali sasvim sigurno nisu za enterprise.

Zašto bi se Microsoft trebao bojati GAPS-a? Zato što je to Google, zato što je Google jedan od najvećih brandova kojeg često sučeljavaju Microsoftu, i zato jer kad Google prdne onda se cijeli svijet zatrese. Opet jedna priča u kojoj su tehničke specifikacije i osobine u drugom planu.

Što Google može ponuditi enterprise tržištu? Postoje rješenja kad bi GAPS-ovi bili konkurentni, npr. kad bi Google napravio Google Application Appliance for Enterprise. GAAfE bi bila kutija ili niz kutija koje bi enterprise firma mogla smjestiti u svoj data centar i imati kontrolu nad njima. Trebala bi biti proširiva tj. enterprise developeri bi je mogli prilagođavati svojim potrebama. Onda bi Googleov korak prema enterprise tržištu shvatio ozbiljno. Ovako je to sve marketinško prepucavanje i prigovaranje.

IZVORI:
Microsoft offers its take on CapGemini-Google deal
Capgemini to pitch Google Apps
GSA - da li će Google izmijeniti slovo S u A i to ubaciti u ponudu?


- 20:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vista je jeftinija od XP-a

Nekako je pravilo da Microsoft prilikom marketinške kampanje za nove proizvode uvijek govori o tome kako je novi proizvod toliko i toliko bolji od starog. Prije dvije godine su ovi naši SQL majstori oduševljeno pričali kako će novi SQL Server 2005 donijeti ubrzanje i do nekoliko puta u pojedinim segmentima. Sada već sa suzama u očima pričaju kako ne mogu u aplikacijama koristiti lijepe nove mogućnosti Sql Servera 2008, a većina produkcijskih servera im vrti SQL 2000, a u glavnoj aplikaciji moraju paziti da ne implementiraju neki 2005 feature koji nije podržan u 2000 serveru.

Oni su feature suckeri koji svršavaju na lijepe nove mogućnosti novih proizvoda iako ih u praksi vjerojatno nikada neće iskoristiti. Ali ti feature suckeri će nagovoriti svoju upravu da potroše novce na sve novije i novije verzije proizvoda. Oni obično obitavaju u firmama srednje veličine koje su dovoljno male da ne budu trome kod promjena, a dovoljno velike da uprava nema veze s tehnologijom i da IT odjel ima što trošiti.

Za takve feature suckere Microsoft je lansirao novo istraživanje u kojem dokazuje kako je TCO Viste manji od TCO Windowsa XP za nekih $600. Blaženi TCO (total cost of ownership), on služi da bi se dokazalo kako su Windowsi jeftiniji od Linuxa, a sada će biti dodatni poticaj koji bi trebao pomoći da Vista polako istisne najbolji Microsoft operativni sistem u povijesti. Možete li vjerovati da studija dokazuje kako se odabirom Viste štedi na sredstvima za hardver? rofl

Po toj studiji cijena godišnjeg održavanja XP instalacije je $4400, a Viste $3800. Studija je idealna za feature suckere koji će svojoj upravi dokazati kako je krajnje vrijeme da prijeđu na Vistu. To me podsjeća na oglase za aute koji tvrde da ćemo kupnjom tog i tog modela uštedjeti toliko i toliko. Naivne ribe grizu mamac ('to je tako povoljno da se mora kupiti'), prodaju svoj skori novi auto, da bi štedjeli trošeći.

Potrošački mentalitet (ili u ovom slučaju suckerski) im ne dozvoljava da spoznaju jednostavnu činjenicu: najviše bi uštedjeli da ne troše na novu igračku.

- 08:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.09.2007.

Crno-bijeli blog

U komentaru na tekst o OOXML-u RatkoM kaže...

Inace blog ti je u cjelini crno - bijelo intoniran.


Ja sam tamo već napisao poprilično dugi odgovor, ali ga prenosim i ovdje jer vjerujem da dosta vas, kao i ja, nema običaj čitati komentare na starim postovima...

Što blogovi vas iz Microsofta uopće nisu, vi objektivno pišete o svemu. ;-) Ovo je blog, moj, privatni, na njemu piskaram ono što hoću, ono što mislim, ja nisam plaćen (za razliku od vas) da svojim pisanjem podupirem nečiju firmu. Isto tako nisam ni novinar koji ima obvezu objektivnog izvještavanja. Meni je ovaj blog razbibriga, a ako nekome bude koristilo moje pisanje to je dodatna benificija. Vi ste svoje pisanje stavili u službu posla, mi nismo ista kategorija i ne možeš se tako prema meni postavljati. Kao što sam naglo počeo pisati isto tako mogu i naglo prestati, izbrisati sve ovo, nikome ne odgovarajući. Vi ste se ukalupili prema Microsoft kalupu i ne možete iz njega. Čitam jedan od vaših blogova i vidim da tip o vijesti o genetičaru iz Ruđera mora ugurati i Microsoft. Jadno. Ja sam free bird i nemam nikakvu potrebu da budem korektan. Ali, iskreno govoreći, korektniji sam od vas koji jedno pišete, a drugo mislite.
(a treće prepisujete) zubo

Spomenuta vijest o Ruđeru je ova: Kako računala čitaju tajnu evolucije? Gurati Microsoft uz tu vijest, i to projekte koji nemaju nikakve veze s time, a zanemariti open source tehnologije koje su korištene u spomenutom projektu (Isabella, CRO-GRID, Gene Ontology Tools) je odličan primjer monoteizma u Microsoft blogera.

Stvar je u tome da svi domaći Microsoft blogeri imaju auto-cenzuru. Ta cenzura im nalaže da svi postovi na njihovim blogovima moraju imati vezu s Microsoftom, Microsoft i njegovi proizvodi se ne smiju pominjati u negativnom ili kritičnom kontekstu. Konkurencija se smije pominjati u pozitivnom kontekstu samo ukoliko surađuje s Microsoftom. U svakoj drugoj prilici se može opaliti po njima. I onda Ratko meni nešto govori o crno-bijeloj intonaciji?! rofl

- 09:36 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 08.09.2007.

ALAT: Process Explorer for Windows v11.0

Task manager u Windowsima je dovoljan za većinu korisnika. Ubiti proces, pogledati koji troši previše procesora ili memorije, zabavljati se s grafom koji pokazuje opterećenje procesora. Za one naprednije, kojima to nije dovoljno, postoji Process Explorer koji je baš ovih dana dobio svoju 11 verziju. Nova verzija donijela je dosta poboljšanja vezanih uz Vistu.

Process Explorer for Windows v11.0

Baš sad gledam svoj laptop, umjesto da se procesor odmara on divlja, papučicu gasa je stisnuo TrustedInstaller.exe. Kompjuter ništa ne radi (ovo pišem na drugom), download i instalacija patcheva je prošla, ali TrustedInstaller cijelo vrijeme teži tome da zakuca procesor na 100%. Nije to lijepo od njega unatoč njegovoj odgovornoj ulozi.

BONUS: Vista ima i dvije zgodne naredbe TASKLIST i TASKKILL za pregledavanje i ubijanje procesa. Pa ako više volite CLI od lijepog Process Explorera...

- 16:38 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 07.09.2007.

Plug, Play, Swear, Search, Dig, Social Networking, Install, No Time To Play

Petak, dosadan dan bez posla. Idemo se igrati. Hajde. Kako smo mi tri manijaci za simulatore odlučili smo konačno oformiti svoju eskadrilu na WarBirdsima. Samo što na poslu nemamo nijedan joystick. Nema problema, nazvali u dućan, imaju neke po 50 kuna, Smartbox, i ja se sjedim da je vuk pisao o njima. Dok je dostavljač odjurio po palice mi smo pustili skidanje WB-a s neta.

Plug

Došao je baš na vrijeme, posljednji bajt je curio s mreže. Otpakirali palice, ambalažu pobacali u smeće i uključili ih u USB portove. Pita dostavljač da li trebaju driveri, ma ne, kažem ja, to ti je plug&play, Windowsi, nije onaj smrdljivi Linux na kojem nijedan uređaj ne radi. I gle, Windowsi prepoznali joystick, instalirali nešto i kažu da je spreman za flight. Ali, opet će dostavljač, prostrijelili smo ga s pogledom, ali smo ga ipak pustili da govori. Meni je XP prepoznao joystick s 12 botuna, a ovaj naš ima samo 8. I još ne vidim da je prepoznao šeširić za gledanje unaokolo. Ma to je u redu, rečemo mi, nema to veze, važno je da radi.

Play

I krenemo mi svaki na svoj probni let. Motori, flapsovi, gas. Rulam ja, ali letjelica ode u lijevo i nikako se ne može ispraviti. Kao pijanac uskoro završim na nosu i razbijem se. Ok, kažem sebi, to je valjda realna simulacija, propeler vuče letjelicu u stranu. Nakon dva, tri pijana uzletanja s čudnim lelujanjem u zraku shvatim da gas nije gas jer generički driveri uopće nisu prepoznali kotačić na joysticku već je ono što je inače throttle prepoznato kao z-axis, a z-axis služi za kontrolu kormila. Naravno, šeširić nije radio.

Search

Odem do kolega, vidim da su se njima već pojavile graškići znoja i da isto lelujaju po zraku. Skratim im muke i kažem da bi ipak prije trebali instalirati orginalne drivere za joystick. Posegnuli smo za tražilicom, ali takve renomenirane firme koje prodaju joysticke po 50 kuna nemaju svoje web stranice. Ili ih je jako teško naći.

Driveri su valjda bili na CD-u, kaže dostavljač. Kolega i ja smo se pogledali, ali nijedan od nas se nije sjećao da je u kutiji bio CD. Dostavljač nas je uvjerio da je i da mi nismo ni gledali što je u kutiji. Nema veze, samo treba pokupiti CD iz kutija u košu. Dođemo do koša, a on prazan. Čistačica je već obavila svoj posao jer joj se žurilo doma.

Dig

Kontejner, vikne dostavljač. Sjurimo se nas trojica do kontejnera. Dostavljač drži kišobran, ja otvorim kontejner, a kolega u kravati počne kopati po njemu. Evo kutije, veselo će on, povuče kutiju, ali njezin sadržaj ispadne dublje u kontejner. Druge kutije je prekrilo ostalo smeće. Kolega počne oko kontejnera tražiti neku šipku ili nešto slično. U tom trenutku pojavi se vlasnik koncesije na sakupljanje plastičnih flaša iz kontejnera u kvartu. Ako se sjećate Baldricka iz Crne Guje, u vremenu iz 1. svjetskog rata onda imate pravu sliku o tome kako je koncesionar izgledao.

Social Networking

Prostrijelio nas je pogledom i odmah nam je sve bilo jasno. Vidjeli smo mu u očima kako s prezirom gleda na likove u kravatama kojima nije dosta njihova plaća već mu pohlepno rade nelojalnu konkurenciju, otimaju njegovo pravo na njegove plastične flaše i vrijeđaju teritorijalni integritet njegove koncesije. Sa zebnjom i mucajući objasnimo mu u čemu je stvar. On spusti prazan sanduk od pive ispred kontejnera, popne se na njega i sa svojom željeznom šipkom zapanjujuće precizno i brzo probode vrećicu s papirima i CD-om te nam je spusti na beton, stilom ponosnog alkara koji je pogodio u sridu. Sumnjičavo nas je gledao, izgleda još ne vjerujući da nas zanima samo CD i da je to samo izgovor što smo ga smislili nakon što nas je uhvatio u lovu na flaše. Zahvalismo, dostavljač zgrabi CD, i odjurimo u ured.

Install

Na CD-u samo jedna datoteka, setup.exe. Ništa više. Pa driveri za miša, koji su nekada dolazili na disketama, imali su barem dvije datoteke. setup.exe i readme.txt. A ništa, klik, klik, instalira se driver i vidjesmo kako sada XP zna da naš joystick ima i šeširić, i kotačić za gas i samo 8 botuna. Nakon instalacije drivera svi smo poletjeli bez problema.

No Time To Play

Tek smo se uživjeli u let, a došao je kraj radnog vremena. To je taj Plug&Play u Windowsima. Sad mi je jasno zašto je vuk zadovoljno ustvrdio kako je prvi put iskusio pravo značenje izraza Plug&Play. Uključiš i igraš se, to je ideal. A ne ovo uključi, igraš se, psuješ, tražiš, kopaš, izazivaš socijalne nemire, instaliraš i onda više nemaš vremena za igru.

- 18:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.09.2007.

ALAT: CmosPwd i greška 80048820 u MSN-u

CmosPwd je zgodan alat koji je namijenjen dekriptiranju CMOS passworda, ali ja ga najčešće koristim za brisanje CMOS-a. Program se pokreće iz command prompta, a prije upotrebe pročitajte uputstva (file cmospwd.txt). Koristan je u slučajevima kada ne možete otvoriti kučište od računala da resetirate CMOS uz pomoć jumpera, a i jednostavnije je pokrenuti program nego tražiti odvijač i otvarati kučište koje ima zgodna patentna rješenja. A najgore je kad otvorite kučište i vidite da nema jumpera za resetiranje CMOS-a.

A kakve veze ima CmosPwd i greška broj 80048820?

Resetirao sam CMOS na jednom računalu pa je trebalo ponovno unijeti datum. Kako je maska za unos bila 00/00/0000 pretpostavio sam da je to dan/mjesec/godina, ali nije, bilo je to mjesec/dan/godina. Rezultat te zabune bilo je pogrešno vrijeme u Windowsima. Ja to nisam odmah primjetio, ali vidio sam da MSN ima križić na sebi. Pokušaj spajanja cijelo vrijeme je rezultirao greškom 80048820. Potražio sam rješenje na Internetu, ali uz tu grešku su bila predlagana svakakva rješenja. Odbacio sam sve probleme s firewallovima i ruterima i onda primjetio da se i antivirus pobunio. Ali ni on nije javio točno u čemu je problem. Ali ja sam naslutio i promijenio datum. I gle čuda sve je proradilo. Nije mi samo jasno zašto MSN nema smislene poruke o greškama, a ne ovo 80048820. Tako da znate, ako vam se javi ovaj broj poruke najprije provjerite vrijeme i datum.

Windows XP ima mogućnost automatskog ažuriranja vremena, ali njihovo sinkroniziranje sa serverom nije prolazilo. Možda ne radi kad je pogrešan datum?! naughty

- 08:19 - Komentari (6) - Isprintaj - #

srijeda, 05.09.2007.

IE Cookie Jar

Baš je zabavno čitati o tim ograničenjima i problemima s cookieima u Internet Exploreru. Malo ih je bilo previše, pa su malo predugi, a onda su po novome i prekratki. IE ne postavlja cookie za domene koje imaju jedno ili dva slova. zubo

Update to Internet Explorer's Cookie Jar

- 21:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ALAT: Foxit Reader

Adobe Acrobat PDF Reader je tijekom vremena postao prepohlepan i prenaporan sa svojim stalnim updateovima. Od novih mogućnosti za korisnike skoro pa ništa. Zato je za korisnike bolje rješenje Foxit Reader, manji je, brži je, i on ponekad zatreba update, ali to je uglavnom u vezi s novim formatima. Čini mi se da ima više mogućnosti za korisnika od Adobe Readera. Kažem čini mi se jer sam već zaboravio što sve Acrobat nema. U ovom slučaju manje je bolje.

- 08:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 04.09.2007.

OOXML nije prošao

Bez obzira što će vas Microsoft press release pokušati uvjeriti u suprotno, jedno je sigurno: Microsoft nije uspio u pokušaju da ubrzanom procedurom progura prihvaćanje OOXML-a za ISO standard.

Microsoft spins OOXML loss as a win

Mary Jo piše Why Microsoft deserved to lose the OOXML standards vote. Obavezno pročitajte njezin post jer je iznijela sve najvažnije aspekte ove sapunice. Zaključak je vrlo sličan onome o čemu sam i ja pisao na ovom blogu i po komentarima.

In spite of the rhetoric on both sides, Microsoft wants OOXML to gain ISO standardization so that it won’t lose out on government contracts that require “open,” standards-based products. Microsoft’s competitors don’t want Microsoft to obtain ISO standardization because they see this loss as a chance for them to finally lessen Microsoft’s 90-plus-percent market share in the desktop-productivity suite business.
This battle’s not about interoperability, motherhood and apple pie: It’s about Microsoft wanting to keep its desktop-suite monopoly and its competitors seeking ways to break Redmond’s stranglehold on this part of Microsoft’s business.


Naš HZN je dao svoj glas za OOXML, izgleda da su ipak našli nekoga tko će poslati mail. :-)

- 20:00 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Naši se nisu izjasnili

1. sezona OOXML trakavice još nije završila, sve će kulminirati objavom rezultata koja bi se trebala dogoditi do srijede. ISO neće objaviti rezultate sve dok ne dobije sve glasove i tu u igru ulazimo mi. Suspicious delay in Croatia. Što se to događa u HZN-u? Mislim da nije riječ o nikakvom sumnjivom zastoju, odluka je sigurno već donijeta, razlog za neslanje odluke je sigurno jedan od klasičnih socijalističkih razloga. Ili je problem godišnji (tajnica koja je treba poslati mail je još na godišnjem ili se još nije oporavila od godišnjeg) ili bolovanje (tajnica koja je trebala poslati mail je uzela bolovanje jer vodi klincezu na privikavanje u vrtić ili vozi prvačića u školu) ili su jednostavno zaboravili poslati glas jer nitko nije odgovoran za slanje glasa. A možda kolegica koja mijenja kolegicu koje nema ne zna poslati mail. rofl

- 11:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ALAT: CCCP

Kod nas je najpopularniji K-Lite Codec Pack s kojim baš i nisam previše zadovoljan. CCCP (ako vas to podsjeća na SSSR onda znajte da je to namjerno) služi samo za playback, pa ukoliko trebate codece za enkodiranje potražite ih negdje drugdje. Osim codeca CCCP u sebi sadrži i dva playera (Media Player Classic i Zoom Player). Ako niste jedan od onih manijaka kojemu treba hrpa codeca za kodiranje i enkodiranje i samo vas zanima gledanje raznih video materijala, onda je CCCP pravi izbor za vas.

- 09:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 03.09.2007.

ALAT: xp-AntiSpy

- 19:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 02.09.2007.

Microsoft Paint

Iznimno nadahnut video o jednom od marketinški zapostavljenom Microsoft proizvodu. Ljudi ga koriste, pronalaze za njega najkreativnije mogućnosti korištenja. Konkretno znam da ga koriste u jednoj od službi Zagrebačkog holdinga kao CAD tool. Dame i gospodo, predstavljamo vam nepotopivi i vječni...

- 16:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Gle čuda po to nikad ne radi od prve :-)))

Izgleda da se vuk nešto jako zamjerio Microsoft FUD monkeyu kad ovaj pazi svaki njegov korak i gleda gdje bi ga mogao ismijati. Pročitao sam jučer kako mu se smije zbog toga što je on naveo Prvi put u životu iskusio sam pravo značenje izraza plug&play na računalu. Izgleda da se taj FUD @ nikada u životu nije bavio masovnom administracijom Windowsa jer bi onda puno puta prokleo način na koji radi podrška za USB.

A sve je započelo ovako...



Jedna od najiritantnijih stvari s tom USB podrškom u Windowsima je to što oni svaki put kad se uređaj priključi na drugi USB slot to registriraju kao novi uređaj i požele instalirati drivere. Ako imate 10 različitih slotova i priključujete uređaj redom na svakoga od njih Windowsi će 10 puta prepoznati novi uređaj. Jučer sam bio kod sestrične koja ima mali milion različitih gadgeta i svaki USB port je označila različitom bojom kojom je obilježila i kabel od uređaja. :-)

Linux nema takvih problema i točno otkrije uređaj bez obzira na koji port ga utaknuli. Mene ne čudi što je vuku joystick odmah proradio jer je Linux kernel jedan od najvećih skladišta drivera. Točno je da za Windowse ima daleko više drivera, ako se neki uređaj proizvodi za PC onda nije moguće da ne naprave Windows driver, ali je isto tako točno da je dosta tih drivera vrlo loše kvalitete. Kod reinstalacije Windowsa potrebni su vam posebni driveri za većinu uređaja. Kod moje posljednje reinstalacije Ubuntua na poslu i doma nisam trebao nikakav CD s driverima. Ako su vam svi uređaji podržani onda je Linux bliže idealu instaliraj, priključi, radi...

Razne USB troubleshooting for Windows stranice (mnoge su i na Microsoft Technetu) pokazuju kako stvar s USBovima ipak nije tako idealna.

Evo baš se mučim s jednim laptopom i našao sam rješenje za problem koje kaže (MS stranice):

You may not be able to use your USB mouse (or wake your computer with the USB mouse) after you suspend or hibernate your computer while you are continuously moving the USB mouse. enerally, it is best practice not to move your USB mouse until your computer has completed the suspend or hibernate operation even after you apply this update.


Neki od problema s kojima sam se ja suočio, a koji su vezani uz USB (mala pretraga crm-a u firmi):

- automatski restart sistema umjesto povratka iz hibernacije (čuvena STOP 0x000000A in Usbport.sys greška)
- trivijalni USB uređaj troši 90-100% procesora
- kod streamanja videa s USB kamere svi ostali uređaji prestaju raditi uključujući i miša
- Safe Remove Hardware izaziva restart Windowsa
- Safe Remove Hardware izaziva grešku STOP 0x0000007E in Usbhub.sys i usput napravi remove drugog USB diska
- računalo se zaglavljuje nakon priključenja USB modema
- ako priključite USB uređaj na Windows Server 2003 koji nema priključen nijedan USB uređaj onda on neće biti prepoznat
- hrpa problema s USB2.0 uređajima koji ne rade kako treba zbog neodgovarajućeg drivera
- blue screen na shutdownu, greška: Stop 0x000000D1 (0x00000040, 0x00000002, 0x00000000, 0xfc96a9dc)
- dva ista diska ne rade ako imaju isti USB serijski broj, svaki posebno radi (napomena: to bi trebalo raditi i ovo krši USB standard)
- na removable uređajima windowsi vide samo prvu particiju
- usb 2.0 uređaje windowsi ne prepoznaju kao usb 2.0 uređaje
- nakon nadogradnje na Vistu svi portovi su označeni kao 1.1 umjesto kao 2.0
- različiti problem s hibernacijom i USB uređajima
- snimka koja krči ako snimate uz pomoć USB mikrofona na Visti s više od 4GB RAM-a :-)

Najmiliji problem s Windowsima mi je kad drivere treba instalirati odgovarajućim redoslijedom jer inače ne rade. :-)

Eto, iz moje dugogodišnje prakse mogu potvrditi da su vrlo rijetke situacije u kojima samo priključite neki uređaj na Windowse i on radi bez potrebe za bilo kakvim dodanim podešavanjem ili instalacijom drivera. Nije bez razloga nastala kovanica plug&pray. :-)

- 11:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #