Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/redmoond

Marketing

Plug, Play, Swear, Search, Dig, Social Networking, Install, No Time To Play

Petak, dosadan dan bez posla. Idemo se igrati. Hajde. Kako smo mi tri manijaci za simulatore odlučili smo konačno oformiti svoju eskadrilu na WarBirdsima. Samo što na poslu nemamo nijedan joystick. Nema problema, nazvali u dućan, imaju neke po 50 kuna, Smartbox, i ja se sjedim da je vuk pisao o njima. Dok je dostavljač odjurio po palice mi smo pustili skidanje WB-a s neta.

Plug

Došao je baš na vrijeme, posljednji bajt je curio s mreže. Otpakirali palice, ambalažu pobacali u smeće i uključili ih u USB portove. Pita dostavljač da li trebaju driveri, ma ne, kažem ja, to ti je plug&play, Windowsi, nije onaj smrdljivi Linux na kojem nijedan uređaj ne radi. I gle, Windowsi prepoznali joystick, instalirali nešto i kažu da je spreman za flight. Ali, opet će dostavljač, prostrijelili smo ga s pogledom, ali smo ga ipak pustili da govori. Meni je XP prepoznao joystick s 12 botuna, a ovaj naš ima samo 8. I još ne vidim da je prepoznao šeširić za gledanje unaokolo. Ma to je u redu, rečemo mi, nema to veze, važno je da radi.

Play

I krenemo mi svaki na svoj probni let. Motori, flapsovi, gas. Rulam ja, ali letjelica ode u lijevo i nikako se ne može ispraviti. Kao pijanac uskoro završim na nosu i razbijem se. Ok, kažem sebi, to je valjda realna simulacija, propeler vuče letjelicu u stranu. Nakon dva, tri pijana uzletanja s čudnim lelujanjem u zraku shvatim da gas nije gas jer generički driveri uopće nisu prepoznali kotačić na joysticku već je ono što je inače throttle prepoznato kao z-axis, a z-axis služi za kontrolu kormila. Naravno, šeširić nije radio.

Search

Odem do kolega, vidim da su se njima već pojavile graškići znoja i da isto lelujaju po zraku. Skratim im muke i kažem da bi ipak prije trebali instalirati orginalne drivere za joystick. Posegnuli smo za tražilicom, ali takve renomenirane firme koje prodaju joysticke po 50 kuna nemaju svoje web stranice. Ili ih je jako teško naći.

Driveri su valjda bili na CD-u, kaže dostavljač. Kolega i ja smo se pogledali, ali nijedan od nas se nije sjećao da je u kutiji bio CD. Dostavljač nas je uvjerio da je i da mi nismo ni gledali što je u kutiji. Nema veze, samo treba pokupiti CD iz kutija u košu. Dođemo do koša, a on prazan. Čistačica je već obavila svoj posao jer joj se žurilo doma.

Dig

Kontejner, vikne dostavljač. Sjurimo se nas trojica do kontejnera. Dostavljač drži kišobran, ja otvorim kontejner, a kolega u kravati počne kopati po njemu. Evo kutije, veselo će on, povuče kutiju, ali njezin sadržaj ispadne dublje u kontejner. Druge kutije je prekrilo ostalo smeće. Kolega počne oko kontejnera tražiti neku šipku ili nešto slično. U tom trenutku pojavi se vlasnik koncesije na sakupljanje plastičnih flaša iz kontejnera u kvartu. Ako se sjećate Baldricka iz Crne Guje, u vremenu iz 1. svjetskog rata onda imate pravu sliku o tome kako je koncesionar izgledao.

Social Networking

Prostrijelio nas je pogledom i odmah nam je sve bilo jasno. Vidjeli smo mu u očima kako s prezirom gleda na likove u kravatama kojima nije dosta njihova plaća već mu pohlepno rade nelojalnu konkurenciju, otimaju njegovo pravo na njegove plastične flaše i vrijeđaju teritorijalni integritet njegove koncesije. Sa zebnjom i mucajući objasnimo mu u čemu je stvar. On spusti prazan sanduk od pive ispred kontejnera, popne se na njega i sa svojom željeznom šipkom zapanjujuće precizno i brzo probode vrećicu s papirima i CD-om te nam je spusti na beton, stilom ponosnog alkara koji je pogodio u sridu. Sumnjičavo nas je gledao, izgleda još ne vjerujući da nas zanima samo CD i da je to samo izgovor što smo ga smislili nakon što nas je uhvatio u lovu na flaše. Zahvalismo, dostavljač zgrabi CD, i odjurimo u ured.

Install

Na CD-u samo jedna datoteka, setup.exe. Ništa više. Pa driveri za miša, koji su nekada dolazili na disketama, imali su barem dvije datoteke. setup.exe i readme.txt. A ništa, klik, klik, instalira se driver i vidjesmo kako sada XP zna da naš joystick ima i šeširić, i kotačić za gas i samo 8 botuna. Nakon instalacije drivera svi smo poletjeli bez problema.

No Time To Play

Tek smo se uživjeli u let, a došao je kraj radnog vremena. To je taj Plug&Play u Windowsima. Sad mi je jasno zašto je vuk zadovoljno ustvrdio kako je prvi put iskusio pravo značenje izraza Plug&Play. Uključiš i igraš se, to je ideal. A ne ovo uključi, igraš se, psuješ, tražiš, kopaš, izazivaš socijalne nemire, instaliraš i onda više nemaš vremena za igru.


Post je objavljen 07.09.2007. u 18:57 sati.