ponedjeljak, 01.10.2018.

The First Purge (2018)

245242423

Sve u svemu: 2,5 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Američka politička opcija New Founding Fathers of America dolazi na vlast i provodi eksperiment gdje se na 12 sati na njujorškom Staten Islandu omogućuje svaka ilegalna stvar, pa čak i ubojstvo. Nitko ne mora ostati u mjestu, no nagrada od 5000 dolara ide onome tko odluči preživjeti noć...

Captura-de-pantalla-5

Eto nam novog Purgea, prvog kojeg nije režirao James DeMonaco, ali ga je napisao. Redateljsku palicu preuzima Gerard McMurray, a film se nakon nekoliko vremena nedoumica hoće li se pojaviti, plasirao javnosti kao prequel svih dosadašnjih filmova. Kao što i njegov naslov kaže, ovdje se provodi prvi Purge eksperiment ikada, tako da radnja ovog filma prethodi svim već viđenim događajima. Ekonomska kriza u Americi potkovana teškim kriminalom morala se na sve moguće načine reducirati, tako da je i ovaj dio oblik socio-političke tematike, a DeMonaco je, vidno napaljen na Staten Island i po svojim dosadašnjim filmovima (Staten Island s Ethanom Hawkeom), radnju novog Purgea tamo prebacio. Ovdje možemo vidjeti sličnu situaciju kakvu smo mogli vidjeti u Anarchy i Election Year nastavcima (prvi je home invasion), lopovluk, pucnjave i ubojstva događaju se posvuda, na ulicama i u zgradama, nastoji se vezati za nekoliko ključnijih likova, koji se na kraju ukrste s drugima itd. itd. Prilično predvidlji dio i, moram priznati, glupast i nešto banalniji od ostalih, makar dinamičniji od prvog.

the_first_purge

S obzirom da je većina radnje slična i već viđena, uveli su neke novitete koji su nužni za opstanak i prepoznatljivost serijala, poput par upečatljivih likova - babe s hrpetinom lutaka, tip u kanalizaciji s glavom bebe lutke na ustima, zatim tu ima i mogućnosti snimanja pomoću pametnih leća koje dobrovoljci mogu zatražiti, a tu je i Purge Party s puštanjem moderne glazbe koja je mlađa od godine radnje filma itd. Kvazi političke reference odražavaju se i na pojedinim negativcima, poput Führera koji sa svojim odredom baulja po zgradama, pljačka i ubija crnce, a sve je, naravno, bazirano na lažima vlade, kako bi se njihov projekt financijski mogao isplatiti i da se nastavi i naredne godine. Naravno, film je dinamičan, zanimljiv i zabavan, ali onako, više za mozak na pašu jer naprosto znate što će se na kraju dogoditi i za koje filmove, ta predvidljivost nažalost omogućuje da neke scene doživite (opravdano) zdravo za gotovo, pogotovo na neke blesavo odrađene scene i situacije. Za razliku od prethodnih dijelova, ovdje je možda najviše izražena sugestija i reference na političku i društvenu sadašnjicu, što u pojedinim dijelovima filma može postati zamorno i, u najmanju ruku, bespotrebno za simboliku cijelog filma.

The-_First-_Purge

Iako ću Purge filmove zbog osebujnosti i zanimljivosti tematike uvijek pogledati, ipak nisam fan serijala da krenem gledati i istoimenu seriju. Zabavan, ali teško prosječan.

13:40 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>