subota, 22.09.2018.

Annabelle: Creation (2017)

MV5_BMj_A1_Mz_Iw_Mj_Mx_NF5_BMl5_Ban_Bn_Xk_Ft_ZTgw_MDQ3_NTc2_Mj_I_._V1

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

Tvorac lutaka i njegova žena, 12 godina nakon pogibije kćeri, iz zatvorenog sirotišta primaju časnu sestru i šest djevojčica i djevojaka. Stvari krenu u vrlo mračnom i pogibeljnom smjeru kada jedna od djevojčica slučajno oslobodi duh jedne od "zatočenih" lutaka, po imenu Annabelle...

6425242

Prije nego se spusti sav hype oko najnovijeg dijela Conjuring univerzuma, hita The Nun, htio sam pogledati i drugi dio Annabelle (pod)serijala, koji se na neki način nadovezuje na sve Conjuring filmove, s radnjom smještenom nakon filma The Nun i prije svih ostalih filmova (dva Conjuringa i prva Annabelle). Vjerujem da o samoj lutki u osvrtu na drugi dio ne moram puno govoriti, osim da je bazirana na stvarnoj lutki, odnosno o njenoj "strašnijoj" verziji. Annabelle drugi dio klasičan je primjer ghost i demon hororaca koji se svake godine zavrte u kinima, barem dva ili tri filma redovno kroz godinu možemo vidjeti u kinima i to s odličnim zaradama, a trenutno tu prednjači Conjuring univerzum, gdje su ljudi svake godine krenuli štancati nastavke i prequele, sve kako bi se na neki način blesasto posložila radnja i, naravno, zaradio koji dolar više. Kako sam rekao, po radnji je ovaj dio smješten u pedesete, a služi kao prequel originalnom Annabelle filmu, gdje ćete pri kraju filma shvatiti o kakvoj je poveznici riječ. U početnim scenama vidimo sretnu obitelj gdje je glava familije dobroćudni tvorac lutaka, a čija kćer nesretno pogine, a zatim se radnja prebacuje 12 godina i kada se više likova pojavi, koji kasnije postanu glavni, stvari kreću u očekivanom, jezivom smjeru. Moram reći da me A2 ugodno iznenadio u nekim trenutcima, u nekima je potpuno očekivan, klišejast i banalan, no bolji je od svoga prethodnika, a Gary Dauberman, koji je pisao scenarij za prvi dio i za Nun, kao i za IT remake, pametno je popravio neke stvari.

1200x675

Prvih sat vremena prolazi najočekivanije ikad, doslovno svaku scenu možete predvidjeti, svake pokrete protagonista, antagonista, klasične ''better don't go there'' scene, kojih je i previše. Osobno kako starim, sve teže mogu podnijeti gluposti likova, kada zalaze gdje ne trebaju, koriste stvari koje ne trebaju i ohrabruju se na mjestima gdje apsolutno nema spasa. Stoga su me pošteno zasmetale najhrabrije djevojčice na svijetu, pa čak i najluđa osoba bi nakon nekih scena i prikaza pobjegla putem vjetra, stoga te nelogičnosti uvelike ubijaju atmosferu u filmu i to je boljka koju ima većina modernih (ghost) horora. Razumijem da je riječ o filmu i da se svi nekako moraju zadržati u kući/prostoru, ali što je previše nekad je previše, pogotovo kad je riječ o glavnim likovima niže dobi. Međusobna nekomuniciranja oko događaja i situacija također banaliziraju cijelu radnju. S druge strane, svi likovi (poglavito mlađi) svoje su uloge odradili odlično, a za razliku od prethodnika, učestalile su se jezive scene i cimalice, stoga u prosjeku svakih 3-4 minute možemo doživjeti novu šok terapiju, bilo u vidu demona, duhova, običnih zvukova ili same lutke. Sve su to dobri i razrađeni, ali nažalost predvidljivi scareovi gdje ne možemo vidjeti nikakvih noviteta, osim nekoliko specifičnih jump scena. Efekti u filmu odrađeni su odlično, prikaze su interesantne, ne može se tu ništa reći. Kraj iza špice nagovještava spomenuti The Nun, a njemu ću se posvetiti nešto kasnije.

annabellecreation-mirandaotto-cross

Ovim kratkim presjekom naglasio bih da je Annabelle: Creation bolji od prvog dijela ove slavne lutke, no tek za nekoliko decimala. Nedostaje mu karizme, autentičnosti i kvalitetnije razrade scenarije, no krase ga klasični, ali dobri scareovi, odlična gluma, atmosfera stare kuće i svakojake prikaze. Ako se želite posvetiti Conjuring univerzumu, nemojte ovo nikako propustiti, no ako vam treba neki horor za preporuku, rađe ne bih riskirao s ovim filmom.

19:22 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>