subota, 03.12.2016.

Rare Exports: A Christmas Tale (2010)

 photo rare_exports_teaser_poster_en_zps9vdzhoxy.jpg

Sve u svemu: 3 / 5 zijev
Više o filmu: Imdb.com
Video

U dubinama Korvatunturi planine u Finskoj, istraživači su otkrili najveću tajnu oko božićnih legendi koja će početi raditi nevolje uoči Božića...

 photo death_valley_zpsvgky6xm2.jpg

Rare Exports je film kojega od 2010. godine poznajem i nikako si nisam dao truda i prilike pogledati ga ranije, a kako uvijek imam običaj uoči i nakon božićnih praznika tematski komentirati neke od božićnih horora ili barem horora na snijegu, idealno je vrijeme da ovaj finski crnohumorni film dođe na red. Svi su ga hvalili okolo na sve strane, "pravi anti-božićni" film koji će nam promijeniti percepciju Božića kakvog znamo, Djeda Božićnjaka kakvog Coca-Cola predstavlja itd...svakako dobra marketinška reklama i dobar koncept, sudeći po scenariju, no odmah ću reći da sve ono što je predstavljao film i kakva mi je visoka očekivanja ponudio, njih nekako nije ispunio. Kroz tekst ću pojasniti način na koji me film nije pridobio, a istovremeno ću pojasniti koje stvari su zaslužile jako dobar prijem i kvalitetu. Moram priznati da sam u jako rijetkim slučajima u kontaktu sa skandinavskim hororima, pogotovo finskim, no uvijek kada se uhvatim njihove kinematografije, ne pogriješim. Barem ne puno. Rare Exports je uistinu originalan, privlačan i zabavan film, koji traje malo i proleti u šusu, budući da se konstantno, čak i kada nema pretjerane akcije, događaju zanimljive stvari, vizualne, dijaloške ili tehničke. Ipak, ta njegova originalnost i privlačnost na prvu nisu po meni uspjeli dočarati onu krvavu zimsku atmosferu kao što su uspjeli neki drugi horori slične tematike, nekako sam tijekom cijelog filma gledao zaplet različitih žanrova, od akcije, horora, komedije, fantasyja pa čak i obiteljske drame, no sve je nekako odrađeno narativno ofrlje. Dakle, valja razdvojiti pojam originalnosti od stvaranja atmosfere i sličnih stvari, stoga sam se odlučio filmu dati solidnu trojku, budući da mi je u više navrata bio li-la, iako više naginje onom pozitivnom.

 photo RareExports8_zpse3sdvk67.png

Ono što vas vjerojatno najviše zanima su antagonisti, odnosno što se tu točno događa: dakle, siromašni sin i otac žive u izolaciji s nekoliko susjeda u blizini, a nakon što se istraživanje u planini privelo kraju, sin primjećuje kako je neko stvorenje upalo u postavljenu zamku za grabežljivce ispred kuće. Bradati starac koji ne izgleda i ne ponaša se nimalo ljudski samo je početak onoga što ćemo kasnije vidjeti, no u principu, trudit ću se bez spoilanja reći što više mogu. Interesantan koncept negativaca kao što su vilenjaci ili sam Djed Mraz (koji je u ovom izdanju do sad definitivno neviđen) svakako su pozitivna strana filma. Isto tako, ostali elementi horora kao što su povremene cimalice svakako pridonose neizvjesnosti događaja, iako se može dovesti u pitanje postojanost horora u ovome filmu. Početak akcije slijedi tek nakon pola sata filma, no i u tih pola sata možemo polagano, ali postepeno vidjeti zanimljiv razvoj situacije. Još jedna od jako dobrih stavki filma je vizualitet. U film je utrošeno podosta novaca (2 milijuna €) i za očekivati je bilo da će efekti i CGI biti na dostojnoj razini, krajolik i priroda u filmu su prelijepi, a sve ostale stvari što zahtijevaju efekte odrađene su odlično. Bad strane filma su fantasy pretjerivajući elementi, ne u pogledu antagonista, nego u pogledu pretjerivanja oko dječakovih "moći", mali doslovno regulira tijek događaja, najpametniji je u prostoriji i iz šmokljana postaje hrabri ratnik protiv zla. To je element kojega ni fantasy uvrnuta božićna priča nije mogla pokriti, i dok je nekima mali uber simpatičan i odličan glavni lik, meni je bio nepotrebno istaknut i u nemalo navrata suvišan. Kao što se, također, nekima svidjelo zadnjih 20-ak minuta filma, tako isto moram reći da je meni kraj bio nekonkretan, bez nekog sadržajnijeg zaokruživanja radnje. Na stranu odlične okolnosti i akcije neprijatelja, no nekako me kraj razočarao, nasprem svega drugoga što sam očekivao.

 photo The-Thing_zpskia67ibz.png

Rare Exports je pravi božićni (horor pod upitnikom) film koji na originalan i crnohumoran način prepričava svima nam znanu priču. No, gledano s neke objektivne strane, njegova animiranost i trud za nečim novim nije mi uspio u svakoj situaciji pobijediti kaotičnost i ispreplitanje žanrova, ma koliko god neizvjesne stvari u filmu nekada budu pun pogodak. Dobar, ali ništa više od toga.

13:48 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>