Plastično je fantastično

nedjelja, 04.10.2015.

Francuzi podvojeno o BPA



Francuski vrhovni sud donio je podijeljenu presudu vezano za bisfenol A (BPA). Zabrana ostaje za francusko tržište, a plastičari mogu koristiti BPA u proizvodima koje izvoze.




Valja se podsjetiti da je Francusko ustavno vijeće 2012. godine donijelo presudu na žalbu francuskih i europskih plastičara kojom je zabranjena proizvodnja i izvoz plastičnih proizvoda koji sadržavaju BPA, neopravdano ograničavajući trgovinu i slobodno tržište, istovremeno navodeći u obrazloženju presude da nije bilo mogućnosti doći do znanstvenih potvrda o BPA, ali unatoč tome ostavili su na snazi dio zabrane korištenja proizvoda koji sadrže BPA u Francuskoj.

Plastičari su se žalili i novu odluku donio je Vrhovni sud. Iz ovakve podijeljene presude proizašlo je da francuski proizvođači plastičnih proizvoda mogu koristiti BPA, ali samo za proizvode koje izvoze. Iste takve proizvode ne smiju stavljati na domaće tržište. Takva dvojnost nije poznata u pravnoj praksi, a istovremeno ovaj francuski zakon nije u skladu s europskim zakonodavstvom, te plastičari najavljuju nastavak ove pravne bitke.

Plastičari uspjeh u ovom pravnom sporu zasnivaju na znanstveno dokazanim podacima i činjenicama, Brojne agencije širom svijeta, pa i Europska agencija za sigurnost hrane svojim su ispitivanjima dokazale da sadržaj BPA u polikarbonatnim plastičnim proizvodima kao i u premazima metalne ambalaže za hranu ne predstavlja rizik za potrošače.

Ovakve presude, koje se ne zasnivaju na znanstvenim dokazima, stvaraju priličnu pomutnju na tržištu, a kod potrošača zabunu koji je materijal siguran za upotrebu, a koji nije.



Izvori:
Plastic News Europe:
French court gives split decision on BPA
Animated flags


- 19:01 - Komentari (5) - Isprintaj - #