Plastično je fantastično

nedjelja, 27.09.2015.

Ništa od zabrane



Vrhovni sud savezne države New York u Sjedinjenim Američkim Državama poništio je odluku gradskih vlasti o zabrani polistrirenske ambalaže za hranu, jer postoji sustav i program koji potpunosti osiguravaju recikliranje ove ambalaže






Kao što je poznato i već je pisano na ovom blogu u postu: New York zabranjuje ambalažu od pjenećeg polistirena, gradsko vijeće New Yorka 19. prosinca 2013. donijelo je odluku o zabrani ambalaže od pjenećeg polistirena (PS-E) ili šire poznatije po komercijalnom nazivu stiropor. Međutim, odluka je također sadržavala amandman širokog kruga protivnika takvog pristupa rješavanju problema, koji je predviđao odgodu od najmanje jedne godine za koje vrijeme proizvođači ambalaže od pjenećeg polistirena zajedno s odgovarajućim gradskim službama ne pronađu učinkovit sustav prikupljanja i recikliranja ili dokažu da takav sustav postoji. Uredba odnosno zabrana je trebala stupiti na snagu 1. srpnja 2015. godine, ukoliko se ne uspostavi učinkovit sustav prikupljanja i recikliranja.

Uredba, odnosno zabrana je stupila na snagu 1. srpnja ove godine, međutim predstavnici protivnika ove zabrane koji su zastupali proizvođače ambalaže, restoratere, trgovce, ali i brojne druge udruge i interesne skupine, sudskim putem tražili su poništenje ove odluke. Vrhovni sud New Yorka donio je odluku o poništenju ove zabrane s obrazloženjem da sustav i program recikliranja ambalaže od pjenećeg polistirena postoji i može pokriti ukupnu potrošnju te ambalaže.

Sutkinja Margaret Chan je tražila jednostavan odgovor na pitanje je li pjeneći polistiren (PS-E) (ili EPS kako ga označavaju u stranim medijima) reciklabilan. Dobivši odgovor je jeste, odluka je bila jednostavna. U prilog ovakvoj odluci bio je cijeli niz stručnih i znanstvenih dokumenata koji su dokazivali da zabrana ove vrste ambalaže nije ekološka mjera, niti mjera koja će doprinijeti smanjenju otpada, ali niti da je utemeljena na znanstvenim dokazima.

Ovakvom odlukom New York je postao prvi grad u Sjedinjenim američkim državama gdje je u cilju zaštite okoliša i sa željom poticanja i promicanja recikliranja kao načina rješavanja problema otpada poništena zabrana i rješavanje problema otpada usmjereno na jedini ekološki prihvatljiv način - a to je recikliranje.



Izvori:
Plastic Today:
New York State Supreme Court overturns city's ban on foam
Plastic Today: NYC polystyrene foam ban called "nonsensical" by former deputy mayor
Crain's New York Business: Plastic-foam ban approved by council
Crain's New York Business: Last call for plastic foam
Animated flags


- 16:20 - Komentari (2) - Isprintaj - #