Plastično je fantastično

subota, 19.09.2015.

Plastika i grafeni - materijali budućnosti

Već je na ovom blogu pisano kako je plastika materijal 21. stoljeća, a u budućnosti sve veću i nezamjenjivu ulogu imati će posebne vrste plastike i grafeni. Cijelu seriju članaka koje o tome govore, pripremila je prof.dr.sc. Đurđica Španiček u serijalu "Quo Vadis plastiko?", a poveznice možete pronaći s lijeve strane naslovne strane ovog bloga. Da su ta predviđanja točna potvrđuje i sljedeći članak koji se ovih dana pojavio najprije u britanskim medijima, a zatim i u medijima širom svijeta.

Britanci počinju graditi ratni brod budućnosti





Obistine li se najave britanskih inženjera i ratni brod kraljevske mornarice Dreadnought doista 2050. ugleda svjetlo dana, Velika Britanija ponovno bi mogla postati vladarica svjetskih mora. Naime, ovaj ratni brod pod zapovjedništvom britanske krune bit će, tvrde, najsuvremenije i najsloženije ratno plovilo na svijetu, a tehnologija korištena pri njegovoj izradi ravna je tehnologiji koju se dosad moglo vidjeti samo u kultnoj SF seriji "Zvjezdane staze".



Oplata će mu biti načinjena od posebno jakog akrila obloženog grafenom koji smanjuje otpor pri plovidbi, ali u određenim trenucima omogućava i svojevrsnu "prozirnost" broda. Plovilo će se pokretati fuzijskim nuklearnim reaktorima i bešumnim elektromotorima, a na brodu će biti samo pedeset mornara koji će, umjesto na palubi, dužnosti obavljati u kontrolnim sobama opremljenim hologramskim komunikacijskim postajama. Oružani sustavi temeljit će se na elektromagnetskim topovima koji ispaljuju impulse brze svjetlosti, dok će s palube polijetati bespilotne letjelice po vatrenoj snazi i performansama bolje od današnjih zrakoplova lovaca posljednje generacije.



Britanski inženjeri tvrde da je tehnologija za izradu ovog broda već na raspolaganju te kako je izgradnja za 35 godina realan cilj.





Izvor:
Večernji list:
Britanci počinju graditi ratni brod budućnosti
Daily Mail: HMS Hi-tech, the warship of the future: Royal Navy's Dreadnought 2050 has space-age control room, 'see-through' hull and a crew of just 50
Animated flags


- 13:12 - Komentari (6) - Isprintaj - #