Plastično je fantastično

četvrtak, 16.07.2015.

Plastika umjesto asfalta

Možda su ceste raja popločene zlatom, to se ne zna i za ovoga života sigurno nećemo saznati, ali u ne tako dalekoj budućnosti ceste Roterdama mogle bi biti presvučene s recikliranom plastikom, od plastičnih boca ili od druge vrste plastičnog otpada. Gradsko vijeće Roterdama objavilo je prošlog tjedna da razmatra pilot projekt kojeg provodi građevinska kompanija Volker Wessels iz Amersfoorta u Nizozemskoj, a kojim se planira zamijeniti asfalt s plastikom.




Prednosti su znatne. Sama plastika je značajno ekološki prihvatljivija od asfalta, a cijeli ciklus od iskorištenja otpadne plastike do eksploatacije znatno je održiviji od sadašnjeg načina izgradnje, uređenja i održavanja cesta. Prema predviđanjima kompanije koja provodi pilot projekt, smanjeno je održavanje, povećana je toplinska otpornost i značajno je ubrzano polaganje na cestu koje bi trajalo nekoliko tjedana u odnosu na sadašnjih nekoliko mjeseci. Sama površina traje tri puta duže nego klasični asfalt, vožnja po istoj je tiša, lakša je i može biti ugrađena s izrađenim šupljinama, kanalima, u koje se polažu razne instalacije i cjevovodi kao i odvodna kanalizacija ispod same vozne površine.

Sekcije ceste mogu biti prethodno izrađene u tvornici i prevezene na mjesto ugradnje. Time se smanjuje vrijeme izgradnje na licu mjesta, a sve to uz smanjenu potrebu za održavanjem značajno utječe na smanjenje gužvi koje inače nastaju zbog radova na cestama. Lakši materijal svakako doprinosi i uštedama u transportu.

Projekt je još uvijek u konceptualnoj fazi, ali ako sve krene prema planu, Roterdam bi u roku od 3 godine mogao imati prvu plastičnu cestu.



Izvori:
Plastics News:
The streets of Rotterdam may be paved with plastic
VolkerWessels: Plastic Road
Animated flags



- 13:18 - Komentari (11) - Isprintaj - #