Plastično je fantastično

petak, 12.06.2015.

Nema potrebe za tužbom


Kako je već javljeno u postu Proizvođači vrećica tuže Dallas proizvođači su tužili grad Dallas zbog uvođenja takse od 5 US$ centi (oko 35 lipa) na jednokratne i plastične i papirnate vrećice, a što je kršenje druge gradske uredbe koja se odnosi na ambalažu i ambalažni otpad.


Uredba o uvođenju takse usvojena je u ožujku 2014. godine, a stupila na snagu 1. siječnja 2015. i pokazala se sasvim suprotna namjerama i obrazloženjima predlagatelja. Niti je bila ekološka, niti je doprinijela smanjenju potrošnje jednokratnih vrećica, a ujedno je došlo do povećanja troškova života. Da bi stanovnici koliko toliko kompenzirali to povećanje troškova, odlazili su u trgovine van gradskog područja gdje se vrećice nisu naplaćivale, pa su na taj način i trgovci u Dallasu bilježili smanjen promet i zaradu.

Unatoč tome, u gradsku kasu od početka ove godine na ime takse na jednokratne plastične vrećice slilo se oko 500.000 US$.

No, tužba nije još razmatrana na sudu, a gradski vijećnici su raspravljali o sve većem nezadovoljstvu građana takvom mjerom te je predloženo njeno ukidanje, koje je 6. lipnja 2015. izglasano, odluka u ukidanju je donesena i odmah je stupila na snagu.



Izvor:
ASI:
Dallas Revokes Plastic Bag Fee
Animated flags


- 15:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #