Plastično je fantastično

petak, 27.03.2015.

Korisna rješenja uvijek su jednostavna

Plastika to omogućava



Plastični čep u obliku tuša za vodu



Inovator Tim Jeffrey razvio je i patentirao novo rješenje za pranje i tuširanje, kada su vodeni resursi ograničeni. Radi se o plastičnom čepu u obliku tuša koji se stavlja na plastenke vode te se omogućava racionalno korištenje.

Ovo rješenje posebno je primjenjivo za korištenje brojnih agencija i udruga koje pružaju pomoć u siromašnim i zabačenim krajevima, izbjegličkim logorima, vojnim terenima, svugdje gdje pitka voda nije dostupna već se pribavlja u plastenkama.

Na ovu jednostavnu, ali vrlo korisnu ideju ponukale su ga snimke izbjegličkih kampova na Bliskom i Srednjem Istoku. Čep-tuš koji se postavlja na plastenku omogućava racionalno korištenje vode. Omogućeno je 10 puta dulje korištenje iste količine vode. Odnosno, čep-tuš će 1 litru vode propustiti za 1 minutu i 12 sekundi.

Plastični tuš-čep izrađen je od polipropilena (PP) za što je potrebno oko 20 grama sirovine. Jednake je mase kao i prazna PET plastenka od pola litre.

Prve količine tuš-čepova već su poslane u izbjegličke kampove u Sudanu i Jordanu. Odziv s terena je vrlo pozitivan.

Velika i korisna rješenja najčešće su do banalnosti jednostavna. Samo se toga treba sjetiti i dobro promovirati. A plastika to omogućava.


Izvor:
Plastic and Rubber Weekly:
Bottleshower device helps ration water


- 11:59 - Komentari (8) - Isprintaj - #