Plastično je fantastično

nedjelja, 28.12.2014.

Barbika


Lutka Barbika, koja uskoro slavi 55 godina, san je djevojčica širom svijeta. Svjetski poznata kompanija Matell predstavila je tržištu kreaciju poslovne žene i kreatorice Ruth Handler 9. ožujka 1955. godine i od tada prodani su deseci milijuna primjeraka, gotovo da i nema djevojčice na svijetu koja nema barem jednu Barbiku ili se nije barem poigrala s njom.

Unatoč brojnim kritikama i kontroverzama i dan danas je Barbika svakodnevna igračka djevojčica, ali i pokojeg dječaka. Ipak, u doba njezinog pojavljivanja, kad je u prvoj godini proizvodnje prodano više od 350000 primjeraka, bila je namijenjena djevojčicama, a kad bi je neki dječak prigrlio, brižni roditelji odmah su je oduzimali, dječaku tutnuli u ruke autić ili čekić, da ne skrene, ne dao Bog.

Vremena su se promijenila, brižni roditelji više ne smiju dječacima oduzimati Barbike, boje se SOS telefona i socijalne službe, ali Barbika je ostala uvijek ista. Mijenjale su se opreme, haljinice, pribor, frizure, kućice i kočije, kao i uloge. Mijenjao se i odnos prema toj lutki. Čak je Barbika dobila i dečka Kena, međutim, on nije doživio planetarnu slavu svoje partnerice.

Ono što je autoru ovog bloga zanimljivo istaknuti jest materijal od kojeg se izrađuje Barbika. Naravno to je plastika. Tijelo, koje je, iako savitljivo, u početku se izrađivalo samo od poli(vinil-klorida) (PVC)-a, a nakon silne antikampanje početkom 2000. godine protiv PVC-a (od čega su američki ekolozi nedavno i službeno odustali) tijelo se izrađuje od akrilonitril / butadien / stirenske plastike (ABS) (iste one od koje se izrađuju LEGO kockice). Tijelo je zaliveno 1 do 2 mm slojem omekšanog PVC-a, a glava se izrađuje od omekšanog PVC-a. Kosa se izrađuje od poliamida (PA) odnosno najlonskih niti. Također, najvećim dijelom i odjeća ove slavne lutke je sintetička odnosno plastična - najlon odnosno poliamid (PA), poliester (PEST), akril, tkani polipropilen (PP), omekšani poli(vinil-klorid) (PVC) i u najnovije vrijeme od recikliranog poli(etilen-teraftalata) (rPET).

Tijelo se najčešće izrađuje postupkom rotacijskog kalupljenja, a glava postupkom injekcijskog prešanja.



Izvori:
Wikipedia:
Barbie
How Products Are Made: Plastic Doll
Wikipedia: Acrylonitrile butadiene styrene
Wikipedia: Polyvinyl chloride


- 14:46 - Komentari (9) - Isprintaj - #