Plastično je fantastično

srijeda, 03.12.2014.

Bioplastika

Plastična enciklopedija



Pojam bioplastike skovala je europska krovna organizacija za bioplastiku European Bioplastics:

Bioplastika je biorazgradljiva, bioizvorna ili oboje.




Izvor: Prof. dr. ing. H.-J. Enders, FH Hannover



Bioizvornost znači da je materijal ili proizvod (dijelom) dobiven od biomase (biljaka ili životinja). Biomasa za bioplastiku može npr. biti kukuruz, šećerna trska ili celuloza.

Pojam biorazgradljivosti opisuje kemijski proces tijekom kojeg mikroorganizmi koji se nalaze u okolišu pretvaraju materijale u prirodne tvari kao što je voda, ugljikov dioksid i kompost (umjetni aditivi nisu potrebni). Proces biorazgradnje ovisi o okolišnim uvjetima (npr. o mjestu razgradnje ili temperaturi), o materijalu i o primjeni.

Kako bi se ilustrirala razlika, organizacija European Bioplastics predložila je jednostavan dvoosni model koji obuhvaća sve vrste plastičnih materijala i njihove moguće kombinacije, kao što je prikazano na slici gore.

Kao što se može vidjeti na gornjoj slici, plastični materijali podijeljeni su u četiri karakteristične skupine. Horizontalna os pokazuje biorazgradljivost plastike, a vertikalna os pokazuje izvor sirovina - petrokemijski (fosilni) izvori ili obnovljivi izvori. Iz toga slijede četiri skupine materijala:

1. Plastika koja nije biorazgradljiva i načinjena je od petrokemijskih izvora - ova kategorija obuhvaća materijale koje poznajemo kao klasičnu odnosno tradicionalnu plastiku.
2. Biorazgradljiva plastika od obnovljivih izvora - plastika koja je načinjena od biomase i pokazuje svojstvo biorazgradljivosti.
3. Biorazgradljiva plastika od fosilnih izvora - plastika koje se može biološki razgraditi ali je načinjena od fosilnih izvora.
4. Nebiorazgradljiva plastika od obnovljivih izvora - plastika proizvedena od biomase no bez svojstva biorazgradljivosti.


- 13:53 - Komentari (4) - Isprintaj - #