Plastično je fantastično

petak, 07.11.2014.

Dragi moj blože, sretna ti trogodišnjica - NEWSLETTER - izvanredno izdanje

NEWSLETTER 22
Izvanredno izdanje



Dragi čitatelji, danas, 7. studenog 2014. blog Plastično je fantastično u 18:49 obilježava 3 godine postojanja. U ove tri godine, uključujući i ovaj, napisano je 990 postova, a njih je pročitalo sad već nešto više od 167187 čitatelja. Neki su blog posjetili nakratko, a neki mu se stalno vraćaju. Drago mi je i zbog jednih i zbog drugih. Ipak je ovo uže specijalizirani blog, čiji teme postova su usko vezane uz sam naziv bloga - a to je promocija plastike.


Nekoliko je značajnih aktivnosti ovaj blog odradio u ove tri godine, koje mislim da bi valjalo izdvojiti.


Prvo je da je blog sa svojim i prikupljenim podacima bio okosnica hrvatske borbe u obrani plastičnih vrećica. Ti podaci su prezentirani na više skupova, simpozija, okruglih stolova i tribina u Hrvatskoj i sve su ih čitatelji imali prilike vidjeti na blogu. Svi ti podaci korišteni su i u komentarima u brojnim domaćim i stranim medijima, što je rezultiralo pozivom autoru bloga da u veljači iduće godine održi u New Delhiju na Svjetskoj izložbi plastike "Plast India", u sklopu Simpozija "Plastika, održivost i zbrinjavanje" predavanje o plastičnim vrećicama. Tu će se imati prilika izložiti pred brojnim svjetskim stručnjacima i znanstvenicima, kao i proizvođačima zašto ne treba zabranjivati plastične vrećice.

Drugo je vrlo velika aktivnost na promociji plastike, ali i ukazivanju na raširenost i sveprisutnost plastike u svakodnevnom životu, a to su Plastični foto natječaj koji to nije i Međunarodni foto natječaj "Plastika i plastični proizvodi oko nas". Održane su dvije izložbe, a u travnju sljedeće godine očekuje se i treća. Naime, u sklopu "Festivala znanosti" u Tehničkom muzeju u Zagrebu biti će predstavljene najbolje fotografije koje su nagrađene i odabrane od stručnog žirija. Sve u svemu, u oba natječaja sudjelovalo je 125 fotografa amatera, profesionalaca, čitatelja i kolegica i kolega blogera koji su se predstavili s više od tisuću fotografija. Sve su objavljene na blogu.















Treća, stalna aktivnost, je ažurni pregled zabrana plastičnih vrećica širom svijeta u tri dijela: Europa, Amerika te Afrika, Azija, Australija. Članke o zabranama objavio je i časopis Polimeri, a i svi ti podaci bili su povod nedavno objavljenom velikom interviewu kojeg je autor bloga dao Slobodnoj Dalmaciji. Podaci o zabranama se stalno ažuriraju i daju aktualno stanje u svijetu. Osim podataka koliko, gdje i kada su uvedene zabrane i takse, vrlo lako se može analizirati što je pozadina svih tih zabrana i kako su uopće uvedene.





Tu je i poseban projekt bloga - Plastična enciklopedija. Namjerno nije nazvan Enciklopedija plastike, jer bi to za blog bio preambiciozan projekt. Za sada Plastična enciklopedija sastoji je od dva dijela. Prvi dio je popis polimera s njihovim kraticama i punim nazivima na hrvatskom i engleskom jeziku, a pored engleskog naziva je i kratica tog polimera nastala izvorno u engleskom jeziku, ali koja nije normirana (ali, ipak je u čestoj upotrebi na web stranicama). Popis je biti podijeljen u pet tablica, a za svaki puni naziv plastike za koji postoji vjerodostojna web stranica s kvalitetnim i provjerenim podacima o tom polimeru, ubačena je poveznica na tu web stranicu. Koga zanima, može klikom na naziv s poveznicom o gotovo o svakoj plastici dobiti potpunu informaciju. Drugi dio je poveznica na kratice polimera objavljenih na mrežnim stranicama časopisa Polimeri za područje plastike i gume. U pripremi je i treći dio koji će uskoro ugledati svjetlo dana.




I na kraju izdvojio bih još jednu stalnu aktivnost, a to je Newsletter bloga Plastično je fantastično, koji u pravilu jednom mjesečno (osim nekoliko izvanrednih izdanja - kao što je ovo) odlazi na petstotinjak adresa proizvođača plastičara, raznih institucija, suradnika, kolegica i kolega i čitatelja bloga koji su izrazili želju za primanje newslettera. Koliko sam shvatio, olakšava im praćenje tema koje ih zanimaju, ne opterećuju se svakodnevnim otvaranjem bloga, jer ne zanimaju sve teme sve čitatelja. Newsletter im omogućava lakši odabir zanimljivih tema.

Osim toga, blog Plastično je fantastično ima i svoju Facebook stranicu pod istim nazivom gdje ima registrirano 238 FB prijatelja i kojima se ovim putem povremeno daju dodatne informacije o pojedinim postovima, zanimljivim fotografijama ili video prilozima, a sve vezano uz objave na blogu.


Evo još nekoliko statističkih podataka o blogu:







I Blog.hr, kao i veliki broj kolegica blogerica i kolega blogera prepoznali su ovaj blog kao izvor informacija o plastici. Posebno mi je drago što je određeni broj čitatelja javno rekao da sada drugačije gleda na plastiku, jer neke informacije do tada nisu imali. To jeste pravi uspjeh bloga - stručno i znanstveno provjerenim činjenicama utjecati na promjenu stava javnosti prema plastici i plastičnim vrećicama. Na žalost, još uvijek je vrlo negativan, a zahvaljujući upravo manipulacijama s krivim, netočnim, lažnim ili prešućenim informacijama, ili jednom riječju, kako kaže prof. Čatić - faktoidima. Blog.hr je nakon dvije godine redovnog izlaženja blog Plastično je fantastično stavio na Almost Cool listu, što smatram priznanjem (naravno i zahvaljujem).


Zahvaljujem se suradnicima koji su objavljivali svoje članke na blogu i time doprinijeli znatno višoj stručnoj i znanstvenoj razini štiva, a posebno tu ističem: prof.dr.sc. Igor Čatić, dr.sc. Viktor Simončič, prof.dr.sc. Đurđica Španiček, mr.sc. Maja Rujnić Sokele, mr.sc. Gordana Barić, prof.dr. Aleksandar Knežević, prof.dr. Franjo Plavšić, akademska slikarica Diana Sokolić, dipl.oec. Ana Falak, dipl.ing. Davor Ujlaki, dipl.ing. Darko Gumbarević.

Zahvaljujem se bivšoj ministrici Mireli Holy, sadašnjem ministru Mihaelu Zmajloviću, europskom povjereniku Nevenu Mimici te načelnici općine Omišalj mr.sc. Mireli Ahmetović i gospođi Vlasti Toth - predsjednici Zelene liste što su našli vremena i poslušali podatke o plastičnim vrećicama i problematici poslovanja hrvatskih plastičara.

Zahvaljujem se suradnicima koji su slali svoje priloge iz svijeta: g. Mihir Banerji iz Indije, gđa. Noreen Nyens iz Irske; fotografima Nikoli Smerniću i Martinu Blackdog Turku koji su ustupili svoje vrhuneske fotografije; kolegicama blogericama Anki Stanojčić, Mirjani Hnilički (posebno hvala na današnjoj rođendanskoj čestitci) i Moj Pinklec, kolegama blogerima Belatoru, Borisu Simeoniju, Moru ljubavi koji su poslali svoje priloge i prijedloge van foto natječaja, brojnim sudionicima foto natječaja i foto natječaja koji to nije, urednicima časopisa, novina portala: ZG Magazin - Boris Jagačić, Hrvatski fokus - Marijan Majstorović, Črčkarije.com - Marko Sladić, Barometar.hr - Marija Puljić Drljača, Majstor - Tomislav Toth, novinarkama Slobodne Dalmacije - Lidiji Gnjidić, Globusa - Željki Godeč - koji su pisali o ili prenosili članke s bloga.


Zahvaljujem se svakom od 167187 čitatelja bloga kao i svakom od 2968 komentatora, upravo ste Vi razlog postojanja ovog bloga.

Idemo dalje, čitamo se.




- 19:33 - Komentari (22) - Isprintaj - #