Plastično je fantastično

subota, 25.10.2014.

Otpadna plastika u gorivo




Postrojenja za preradu otpadne plastike u gorivo mogli bi američkoj ekonomiji donijeti 9 milijardi dolara




Najnoviji izvještaj Američkog savjeta za kemiju (American Chemistry Council ACC) navodi da bi tehnologija koja koristi plastiku koja se ne može ili ne isplati reciklirati u pretvorbi u gorivo mogla donijeti američkoj ekonomiji 9 milijardi dolara godišnje i omogućiti otvaranje 40000 novih radnih mjesta.

Izvještaj "Economic Impact of Plastics-to-Oil Facilities in the U.S." (Ekonomski utjecaj postrojenja za protvorbu plastike u gorivo) ocjenjuju da postoje velike mogućnosti brzog rasta tehnologije pirolitičke konverzije, uobičajeno nazivane plastic-to-oil (plastika u gorivo). Analiza ACC-a utvrdila je da bi Sjedinjene Američke Države trebale poduprijeti izgradnju najmanje 600 postrojenja za proizvodnju goriva iz otpadne plastike širom zemlje, što bi omogućilo isplatu najmanje 2,1 milijardu US $ američkim radnicima te omogućiti do 6.6. milijardi US $ kapitalnih investicija.

Ova tehnologija omogućava otvaranje desetke tisuća radnih mjesta za koja su potrebni školovani i osposobljeni radnici, koji pridonose američkoj ekonomije milijarde dolara prihoda. Osim toga ova tehnologija smanjuje emisije CO2, i vrlo značajno smanjuje otpad na odlagalištima koji tako postaje vrijedan izvor energije.

Ranije ove godine objavljena studija: Municipal Solid Waste Could Contribute Significant Supply of Alternative Energy to U.S. Businesses, Communities (Komunalni otpad može biti značajan izvor alternativne energije) o istraživanju koje su proveli inženjeri Zemaljskog inženjerskog centra Sveučilišta Kolumbija (Columbia University's Earth Engineering Center) potvrdila je da bi se tehnologijom pretvaranja plastike koja se ne može reciklirati u gorivo moglo proizvesti najmanje 23 milijuna tona goriva - što je dovoljno za potrošnju skoro 9 milijuna automobila cijelu godinu. Obzirom da se plastika proizvodi iz prirodnog plina, uobičajeno ima veću energijsku vrijednost nego ostali kućni otpad.

"Svakog dana se u Sjedinjenim Američkim Državama na odlagališta zatrpavaju ogromne količine vrijednih sekundarnih sirovina i izvora energije. Plastika treba biti reciklirana gdje god je to moguće, ali tamo gdje nije moguće ili je neisplativo, iskorištena plastika može osigurati bogat i neiscrpan domaći izvor sirovina za proizvodnju energije i goriva." - izjavio je Steve Russell - potpredsjednik ACC-ovog odsjeka za plastiku.

I na kraju valja dodati da plastične vrećice - polietilenske, bilo niske, bilo visoke gustoće (PE-LD, PE-HD) i polipropilenske (PP) imaju iznimno veliku gorivu vrijednost te su vrlo pogodne za spaljivanje s ostalim manje gorivim otpadom. Na taj se način štede plin ili druga tekuća goriva koja bi se koristila da se sav taj otpad spali. Prilikom spaljivanja postižu se znatno više temperature, sagorjevanje je potpunije i ostatak (koji se kasnije odlaže na odlagališta) se svodi na minimalne količine, a emisije nisu štetne po okoliš ili su svedene u normama i zakonima dopuštene granične vrijednosti.


Osnovni statistički podaci iz studije o potencijalu dobivanja energije iz komunalnog otpada:





Izvori:
Plastics Today:
Plastics-to-oil facilities could generate up to $9 billion to U.S. economy
American Chemistry Council: Study: Municipal Solid Waste Could Contribute Significant Supply of Alternative Energy to U.S. Businesses, Communities
Animated flags


- 11:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #