Plastično je fantastično

petak, 01.08.2014.

NEWSLETTER 16

NEWSLETTER 16



Poštovani,
pred Vama je redovni NEWSLETTER bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO za mjesec srpanj.

Srpanj - mjesec uobičajenih redovnih aktivnosti, uobičajenog intenziteta. Prvu polovicu srpnja obilježile su završne pripreme za organizaciju i sama izložba fotografija "Plastika i plastični proizvodi oko nas" koje je održana u Rijeci, u Galeriji PRINCIPIJ od 7. do 14. srpnja 2014., a druga izložba će biti u Omišlju u Galeriji LAPIDARIJ od 1. do 15. rujna 2014. Svi primatelji ovog newslettera dobiti će pravovremeno pozivnicu za otvaranje izložbe u Omišlju. No o tome više u redovnom pregledu aktivnosti tijekom mjeseca.

Evo pregleda objavljenih članaka tijekom srpnja na blogu "Plastično je fantastično" (klikom na naslov, otvoriti će se povezana web stranica članka):

01.07. - NEWSLETTER 15 - Pregled objavljenih članaka na blogu tijekom lipnja.
02.07. - Poziv na izložbu fotografija na temu plastike - Kao što i sam naziv posta kaže - pozivnica.
03.07. - Predstavljen plastični sportski auto - Plastic News - video prilog - Poznati plastičarski portal Plastic News izdaje redovni trominutni video prilog Plastic News Today s 3 priloga. Jedan od priloga u ovom izdanju bilo je i predstavljanje plastičnog sportskog automobila.
05.07. - Ups, a što sad? - Ogromna količina plastičnog otpada polako nestaje s površine oceana, pokazalo je najnovije znanstveno istraživanje, kojeg je proveo međunarodni tim znanstvenika iz Španjolske, Saudijske Arabije, Čilea, Australije i SAD-a. Međutim, što se događa s otpadom za znanstvenike je i dalje nepoznanica. Nakon opširnog istraživanja koje je sprovedeno o utjecaju otpada na vodena prostranstva, znanstvenici su zaključili da ogromne količine plastike zapravo nestaju s površine mora i oceana. Autor bloga postavlja otvoreno pitanje: A što sad? Sad kad je javnost toliko pripremljena na radikalne akcije, kada javnost očekuje poduzimanje stvarnih i učinkovitih mjera, kada se iznalaze rješenja za iskorištavanje svog tog plastičnog otpada, najednom ga nema. Ostaje otvoreno pitanje je li ga uopće i bilo u tolikoj količini s kojima su nas svi ti katastrofičari, kvazi zeleni i eko manipulatori cijelo vrijeme plašili.
06.07. - Katalog izložbe - Dan uoči svečanog otvaranja fotografske izložbe "Plastika i plastični proizvodi oko nas" u Galeriji PRINCIPIJ u Rijeci, predstavljen je katalog izložbe.
07.07. - Izložba je otvorena - Riječki Novi list je na dan izložbe objavio članak s najavom otvorenja.
08.07. - Otvorenje izložbe - Slikovni izvještaj s iznimnog događaja - otvorenja izložbe "Plastika i plastični proizvodi oko nas", koji je premašio i najoptimističnija očekivanja.
09.07. - Riječki Novi list i Blog.hr o izložbi - Otvorenje izložbe je lijepo popraćeno od strane riječkog Novog lista i naslovnice Blog.hr-a.
10.07. - Plastična kravata - Kako povezati tradicionalni hrvatski modni dodatak i modernu plastičarsku tehnologiju plus specifični umjetnički izričaj - kravata od poli(metil metakrilata) odnosno od pleksiglasa dizajnirana od strane naše umjetnice Diane Sokolić. Plastična kravata imala je promociju na otvaranju izložbe fotografija "Plastika i plastični proizvodi oko nas".
11.07. - Komentar dana - prof.dr. Dragoslav Stoiljković, Novi Sad - Prof.dr. Dragoslav Stoiljković je najveći živući poznavatelj poliolefina na ovim prostorima. Sveučilišni profesor na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, stručnjak i znanstvenik koji je potekao iz direktne proizvodnje. Profesora Stoiljkovića zamolili smo da za ovaj blog prokomentira nedavno publicirano istraživanje grupe znanstvenika o plastici u moru i iznenađujućim rezultatima utvrđenim tom prilikom, a koje je nedavno predstavljeno na ovom blogu u postu Ups, a što sad?.
12.07. - Praktična plastika - budite brži i precizniji kod pripreme kolača - video prilog - kako praktično iskoristiti islužene plastične predmete, ovaj puta plastenku. Vjerujem da će savjet biti od pomoći čitateljicama i čitateljima bloga kod pripreme kolača.
13.07. - Novi broj časopisa Polimeri - Predstavljen je novi broj časopisa Polimeri - Vol.34, Svezak 4, God.2013. koji je izašao iz tiska početkom mjeseca
14.07. - Još malo o izložbi - video prilog - Prilog o otvaranju izložbe i razgovor s autorom izložbe kojeg je pripremio i objavio novinar Damir Jevtić s web portala Moja Rijeka.
15.07. - PRAKTIČNA PLASTIKA - Pregled postova (sadržaj) u novoj rubrici "Praktična plastika", a radi lakšeg snalaženja i pregleda čitatelja bloga. Rubrika ima namjeru dati zanimljiv prikaz kako se još mogu iskoristiti odsluženi plastični predmeti.
16.07. - Plastični humor 13 - ekološki svjesni - Humoristična fotografija s naših ulica.
17.07. - Povećani ciljevi za recikliranje - Europska komisija je 2. srpnja 2014. godine prihvatila prijedloge koji će Europu pretvoriti u cirkularnu ekonomiju i potaknuti recikliranje u državama članicama. Postizanjem novih ciljeva u području upravljanja otpadom otvorilo bi se 580 000 novih radnih mjesta, a Europa bi bila konkurentnija te smanjila potražnju za skupim sirovinskim resursima.
18.07. - Šareni kolutovi koji čuvaju hranu tjednima - Dvoje dizajnera osmislili su silikonske kolutove koji bi trebali zamijeniti upotrebu aluminijske folije za očuvanje polu upotrijebljenih namirnica. Osim što ne zagađuju okoliš i mogu se jednostavno koristiti više puta, čuvaju namirnice tjednima. Foto i video prikaz.
19.07. - Praktična plastika - zaštita telefona na biciklu - Praktični savjet biciklistima kako u vožnji vidjeti da vas netko zove (naravno, stati sa strane pa se javiti), a istovremeno i zaštititi svoj telefon. A naravno, istovremeno još jednom korisno iskoristiti već isluženu plastenku.
20.07. - Praktična plastika - sigurnost prije svega - Još jedna praktična i simpatična ideja kako još jednom iskoristiti plastenke, viđena negdje na plažama.
21.07. - Praktična plastika - igračka za ljubimca - video prilog - Mnogi psi obožavaju 'igre mozgalice' nakon kojih slijedi nagrada. Da je tome tako, svjedoči i Bella koja se naprosto ne može odvojiti od svoje nove igračke.
22.07. - Upitno recikliranje u Zagrebu - Zagreb se već petnaest godina sprema za odvojeno prikupljanje otpada koje zapadna Europa provodi barem dvostruko dulje. Sada je pak slovo EU zakona reklo svoje pa je konac ove godine posljednji rok do kojeg mora i u glavnom hrvatskom gradu zaživjeti gradonačelnikovo “Stavi pravu stvar na pravo mjesto”. Kako sada stvari stoje i zašto je stanje takvo kakvo jeste.
24.07. - Otrovi oko nas - Riječki Novi list je 21. lipnja 2014. objavio članak "Otrovi oko nas - Milijarde eura za bolesti uzrokovane kemikalijama". Odmah, istog dana sam sjeo i napisao reagiranje sa željom da i uredništvo, i novinarku, ali i čitateljstvo informiram o netočnostima koje su paušalno i neprovjereno te nekritički prenesene i iznesene u članku.
25.07. - Plastik o Plastiku i plastičnom bloganju - Blog "Plastično je fantastično" specifičan je u velikoj hrvatskoj blogerskoj zajednici po svom sadržaju. Ali, dio je te velike obitelji. U ovom postu kroz odgovore na pitanja, a još više kroz komentare kolega dan je presjek i status ovog bloga i samog autora bloga u blogerskoj zajednici.
26.07. - Plastični humor 14 - ljeto bez plastike? - Možete li zamisliti ljeto bez plastike?
27.07. - Plastični humor 15 - ljeto bez plastike 2? - Ako je neki čitatelj bloga i pomislio da može pobjeći od plastike ovog ljeta, nakon fotografije dan ranije, ovaj prikaz sveprisutne plastike u cilju ljetnog uživanja i opuštanja, zasigurno će ga natjerati da se pomiri s plastičnom sudbinom.
28.07. - Greenpeace bi harpunima hvatao pobjegle plastične vrećice - Tekst uvaženog suradnika bloga dr.sc. Viktora Simončiča "Je li Greenpeace postao neodgovorna organizacija
ili je Hrvatska neuka država?"
koji je u dijelu komentara naišao na odobravanje i razumijevanje, a istovremeno u drugom dijelu na osporavanje.
29.07. - Plastični humor 16 - plastika spašava hrvatski rejting - Humoristični foto strip prenesen iz dnevnih novina 24 sata.
30.07. - Naši (budući) plastičari - FSB Racing Team - Svjetski uspjeh budućih plastičara. Studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu upisali su se u povijest. Hrvatski tim po prvi put se penjao na postolje prestižnog natjecanja Formule Student.
31.07. - Praktična plastika - plastični muzički izričaj - Video prilog kako se uz malo muzičkog talenta mogu iskoristiti već iskorištene plastične kante.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA:

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 1 (Europa, Sjeverna i Južna Amerika):
U srpnju nisu revidirani postovi o uvedenim odlukama o zabranama plastičnih vrećica u ovom dijelu svijeta. A bilo ih je, pogotovo na američkom kontinentu. Do revidiranja, čitatelje upućujem na prilog Plastic Bag Bans in the United States and Other Countries u postu Koliko su zelene zabrane?.
- Zadnja obnova podataka: 29. svibnja 2014. - 23:00 - revizija 17.

ZABRANE PLASTIČNIH VREĆICA 2 (Afrika, Azija, Australija):
Napomena navedena za Europu, Sjevernu i Južnu Ameriku važi i za post koji "pokriva" ovaj dio svijeta.
- Zadnja obnova podataka: 29. siječnja 2014. - 14:00 - revizija 5.

NOVOSTI NA BLOGU:

Uvedena je nova rubrika PRAKTIČNA PLASTIKA, a poveznica na pregled objavljenih priloga izdvojena je s lijeve strane u boksu gdje su i ostale poveznice tematskih cjelina. Ova novouvedena rubrika ima namjeru pokazati kako se uz malo kreativnosti i mašte još koji puta mogu iskoristiti već iskorišteni plastični predmeti. Ideje su koji puta sasvim iznenađujuće.

IZ POVIJESTI BLOGA:
Podsjećam čitatelje ovog newslettera i bloga na neke zanimljivije stare postove objavljene na blogu:

07.12.2011. - Sigurnost PET ambalaže - Polietilen teraftalat (PET), postao je materijal za izradu plastične ambalaže za mnoge prehrambene proizvode, a posebno za pića kao što je voda i gazirana pića. Postao je to prvenstveno zbog svojih karakteristika – ambalaža je lagana, mogu se izrađivati velika pakovanja, pakovanja su otporna na udarce i proboje. Kao i svaki „indirektni materijal koji dolazi u doticaj s hranom“ i PET se testira po dva osnovna principa: minimalnog prijenosa sastava plastične ambalaže na hranu u toj ambalaži, kao i utvrđivanje da bilo koji sastojak iz materijala koji se može (eventualno i pod različitim okolnostima i uvjetima) izlučiti ne predstavlja rizik za ljudsko zdravlje.

Evo toliko o novostima s bloga PLASTIČNO JE FANTASTIČNO. I za kraj:

S nadom da će Vas teme zanimati te da ćete naći nove i korisne informacije o plastici, a veselila bi me i suradnja, srdačno Vas pozdravljam do idućeg broja NEWSLETTER-a PLASTIČNO JE FANTASTIČNO.

Vaš Plastik / Romeo Deša
urednik bloga Plastično je fantastično





- 19:33 - Komentari (9) - Isprintaj - #