Plastično je fantastično

nedjelja, 15.06.2014.

Voda zaustavlja vodu - uz pomoć PVC-a

RIJEČKA TVRTKA MGK-pack d.d. NUDI ZAMJENU ZA KLASIČNE »ZEČJE NASIPE«


Ne treba vam skupi prijevoz pijeskaTomislav Petrić


PVC cijevi se pune vodom, pa i s onom koja je poplavila teren, a spajanjem cijevi dobiva se brana velike dužine, a kao što naglašava predsjednik uprave Tomislav Petrić, njihov VPV-nasip mogu izgraditi samo dva radnika u rekordnom roku

Riječka tvrtka MGK-pack d.d. ima priču koja drži vodu. I to i u metaforičkom, i u doslovnom smislu. Ne ponovile se poplave od čijih će se razornih razmjera Hrvatska dugo sanirati, a mnoge obitelji nikad u potpunosti oporaviti. Ali, u slučaju ponovne katastrofe MGK-pack ima rješenje. Riječ je o projektu »Vodom protiv vode«, odnosno PVC cijevima koje se pune vodom i služe kao brane, a izradila ih je spomenuta riječka tvrtka.

Zaštitni nasipi »Vodom protiv vode« nazvani su VPV-nasipi, a sastoje se od plastičnih cijevi dugačkih 10 do 20 metara, koje se pomoću posebnih spojenih elemenata spajaju u jedan nasip potrebne dužine i visine, napune vodom i postaju brana prijetećoj vodi.

Projekt je nastao prije šest mjeseci, idejni začetnik je Frano Pokrajčić iz firme Majocommerce. Kako smo i prije uspješno surađivali, tako smo i projekt »Vodom protiv vode« odlučili zajedno razviti. Poplave koje prijete pojedinim područjima i time uzrokuju velike štete ovim se sistemom bitno mogu smanjiti, kaže nam predsjednik uprave MGK- packa Tomislav Petrić i ističe najzanimljiviji podatak, koji zvuči kontradiktorno - sustav koristi baš tu vodu koja prijeti kao sredstvo zaštite od iste.

Vatrogasni ventili

– Na području kojem prijeti opasnost od poplava postavljaju se cijevi napravljene od PVC materijala u potrebnoj dužini i visini, pune se vodom ili iz hidrantske mreže, ili iz rijeka, jezera, kumulacija... i tako se stvaraju brane. Cijevi se rade u dužinama od 10 i 20 metara u promjerima od 30 do 120 cm i spajaju spojnim elementima. Spajanje i punjenje cijevi je jednostavno te zahtijeva minimalan broj ljudi, dovoljno ih je dvoje. Cijevi su opremljene standardnim vatrogasnim ventilima za punjenje, a nakon prolaska vodenog vala lako se prazne i skladište. Ovim sistemom se za 20-ak puta kraće vrijeme dobije bolji učinak od gradnje zečjeg nasipa koji je do sada jedini način obrane od poplava. Uz to, može se koristiti višestruko za razliku od uobičajene gradnje nasipa gdje je riječ o kilometrima nasipa koji se grade nekoliko puta godišnje, utroše se velika financijska sredstva, u RH oko 5 miljuna eura samo ove godine, i nakon prolaska vodenog vala opet ostaje čekanje novoga i tako sve ispočetka, kaže Petrić.

Ističe da su prednosti sustava zaštite od poplava »Vodom protiv vode« u odnosu na standardnu gradnju nasipa i u tome što je za ovaj inovativni sustav potreban minimalan broj ljudi, dovoljno ih je dvoje, nema potrebe za angažmanom operative (kamiona, pijeska, velikih količina vreća), nema rizika ljudskog faktora pri izgradnji nasipa, jer je kod gradnje zečjih nasipa izuzetno bitna koncentracija ljudi koji postavljaju vreće da ne dođe do popuštanja nasipa zbog loše postavljenih vreća. Nadalje, nema rizika terena, jer postoje tereni koji su nepristupačni za dovoz pijeska kamionima.

Višestruka upotreba

– U odnosu na standardne brane, naša pruža mogućnost višestruko bržeg odgovora na iznenadne situacije, a cijevi se mogu postavljati na terenu koji je već poplavljen. Primjerice, imate neku poplavljenu površinu, ogradite je našim sustavom, u cijevi upumpate vodu s navedene površine i time ste isušili površinu te spriječili daljnji dotok, kaže Petrić i napominje da gradnja nasipa VPV traje 20 puta kraće u odnosu na gradnju zečjih nasipa iste dužine i visine.

Prednost nasipa »Vodom protiv vode« je i u tome što se mogu višestruko koristiti, dok je materijal za zečje nasipe za jednokratnu upotrebu.

– Naše brane imaju jednostavnu montažu i demontažu, a kod zečjih nasipa je potreban približno isti angažman ljudi, vremena i operative kod demontaže kao i kod montaže nasipa. Važno je i to što nam VPV brane pružaju mogućnost korištenja sustava »Vodom protiv vode« na mjestima gdje je postojeći nasip popustio, a zbog svoje fleksibilnosti i težine bolje brtve na površini te time apsolutno onemogućavaju propuštanje vode, ističe Petrić.



Izvor:
Novi list, 15. lipnja 2014.
: Vodom protiv vode





- 16:22 - Komentari (7) - Isprintaj - #