Plastično je fantastično

ponedjeljak, 02.06.2014.

Od budala zaštite nema

Tijekom svog radnog vijeka često sam bio i još sam u prilici obučavati mlađe kolege na poslu iz područja procesa, tehnologije, sustava upravljanja kvalitetom, zaštite okoliša i sigurnosti. Sve ono što jedan procesni operater i procesni inženjer u petrokemijskoj industriji moraju znati, a nisu tako konkretno učili u školama ili na fakultetima koje su završili.

Kao što rekoh, podučavanje, kao iznimno važan proces, najprije započinje s upoznavanjem s opasnostima koje su prisutne pri radu u petrokemiji, na postrojenju jer, držim da tek kada netko dobro poznaje opasnosti koje ga okružuju, kada nauči mjere zaštite, tek onda će moći svoj rad obavljati na siguran i kvalitetan način.

Pa tako jedan od slajdova na predavanju pobrojava opasnosti. Tu se, specifično za petrokemiju navode opasnosti od raznih kemikalija (naravno uvijek vrlo specifično i konkretno ovisno o vrsti), te opasnostima od svojstava tih kemikalija ili procesnih uvjeta pa se najčešće navode opasnosti od visokog tlaka, visoke ali i vrlo niske temperature, eksplozivnih plinova, zapaljivih tekućina, prašine, električne energije, rotirajuće opreme, povišenih radnih i hodnih površina, posljedica od prolijevanja ulja i rasipanja sadržaja proizvoda.

Programom osposobljavanja procesnih operatera i procesnih inženjera koji traje od 6 mjeseci do godine dana - samo za uvodne osnove, detaljno se razrađuju sve opasnosti te mjere zaštite od svake konkretne opasnosti. Mjere zaštite koje su podijeljene u tri grupe - instalirane, tehničke (sustavi automatske i kopjuterske regulacije, sustavi za uočavanje, prepoznavanje i dojavu, pa alarmni sustavi, zatim zaštitni sustavi za sprečavanje nestanka poremećaja, pa sustavi za korekcije kad poremećaj nastane te instalirani sustavi koji umanjuju štetu ili sprečavaju širenje štete.

Nakon toga uči se mlade operatere i inženjere koja je regulativa, procesne procedure, kako postupati u svakoj konkretnoj situaciji prije nastajanja procesnog poremećaja, kako prepoznati opasnosti i preventivno djelovati, kako izvještavati o potencijalno opasnim situacijama i kako prediktivno i proaktivno djelovati u cijelom sustavu sprečavanja nastanka bilo kakvog sigurnosnog, ekološkog, zdravstvenog, kvalitativnog poremećaja ili incidenta.

I treća grupa je kontinuirano poučavanje, ponavljanje, retreninzi i vježbe, vježbe, vježbe te simulacije svih mogućih, pa i najcrnjih incidenata, testiranja, ispitivanja, razgovori, razgovori, razgovori.

Ima samo jedna opasnost koju gore nisam spomenuo, ali je uvijek posebno naglašavam na mojim predavanjima. Za tu opasnost u svom dugogodišnjem radnom vijeku nisam našao rješenje. To su budale !

Budale su najveća opasnost i od budala zaštite nema!

Zašto ovakav uvod?

Već sam ranije vidio, a danas sam ponovno dobio forwardušu u kojoj se primatelja upozorava na opasnosti koje dolaze iz plastične ambalaže ili od plastične ambalaže. Sve je ilustrirano sa sljedećom fotografijom.



U popratnom tekstu (postoje dvije vrste), upozorava se kupce na velike opasnosti od sadržaja ili od same plastične ambalaže, a te su opasnosti istaknute posebnim, "tajnim" oznakama na ambalaži. Te su oznake na dnu ambalaže u različitim bojama, a, ako je vjerovati, govore nam:

Zelena boja - prirodni sadržaj ili neopasna ambalaža
Plava boja - prirodni sadržaj s medicinskim dodacima ili prihvatljiva ambalaža, ali ne za hranu
Crvena boja - prirodni sadržaj s dodatkom kemikalija ili neprihvatljiva ambalaža, treba je izbjegavati
Crna boja - čista kemikalija bez imalo prirodnog sadržaja ili vrlo opasna, kancerogena ambalaža


I na kraju slijedi važno upozorenje: Brinite o svom zdravlju i o zdravlju svoje djece. Podijelite ovo sa svojim prijateljima i njih će zanimati.

Ovako nešto samo nekoj budali može pasti na pamet. A o čemu se radi?

Oznake u boji na tubama, koje se navode, nemaju nikakve veze s njenim sadržajem niti s vrstom ambalaže i njenim navodnim opasnostima. Sve vrste ambalaže, kao što su tube, kutije, tetrapaci, omoti i sl., predstavljaju grafički proizvod. Prilikom proizvodnje svih tih proizvoda, osim samog dizajna i teksta, koriste se i oznake koje pomažu prilikom automatiziranog procesa izrade ambalaže.

Takvih oznaka ima više vrsta, od onih koje služe da se boje kod višebojnog printa točno preklapaju (tzv. paseri), zatim kontrolne oznake kojima se kontrolira debljina nanosa boje te oznake koje služe kao pokazivači na kojim mjestima treba nešto odrezati, preklopiti ili zalijepiti.

Prema tome, oznake na tubama koje budale navode u “teoriji zavjere” koja kruži Facebookom i e-mailovima, nalaze se tamo da bi strojevi koje prave ambalažu točno znali gdje je potrebno prerezati, zatvoriti i zalijepiti tubu. Kako taj posao na stroju obavlja fotoćelija, i to pri velikoj brzini, bitno je da je boja te oznake u kontrastu s podlogom kako bi je ona mogla očitati.

Boja koja se koristi uvijek je najtamnija boja koja se koristi u samom procesu printanja na ambalaži. Tako npr. ako se u dizajnu tube koriste svijetlo zelena i tamno plava boja, oznaka će biti tamno plava, a ako se koristi samo zelena boja, i oznaka će biti zelena.

Iako se na nekim ambalažama takve oznake ne vide, jer se u procesu proizvodnje odrežu, na nekim ambalažama ih se može naći, ako se zna gdje i što treba gledati i tražiti. Tako su npr. vidljive na tubama, ali ih ima i na tetrapacima, omotima od čokolade itd.

Kako jedan proces pakiranja paste za zube izgleda pogledajte u sljedećem video prilogu. Obratite pažnju na brzinu procesa izrade tuba iz ranije proizvedenog plastičnog crijeva i koliko je nužna preciznost kako bi se na pravom mjestu crijevo presjeklo i zavarilo:



Plastične tube za paste za zube i za kozmetiku najčešće se izrađuju iz polietilena visoke gustoće (PE-HD), a čepovi ili poklopci izrađuju se od polipropilena (PP).

Eto čemu služe "tajne" oznake na plastičnoj ambalaži.

Kao što rekoh, zaštite od budala nema.


- 23:23 - Komentari (17) - Isprintaj - #