Plastično je fantastično

subota, 03.05.2014.

Potvrđena uredba o zabrani u Chicagu



Gradsko vijeća Chicaga 30. travnja 2014. glasalo je o uvođenju zabrane jednokratnih plastičnih vrećica. Vijećnici su potvrdili prijedlog gradskog Odbora za zaštitu okoliša i uredba je prihvaćena. Od 1. kolovoza 2015. u Chicagu se uvodi zabrana jednokratnih plastičnih vrećica.



Uredba predviđa zabranu jednokratnih plastičnih vrećica u velikim trgovačkim lancima (više od 3 trgovine istog vlasnika) kao i specijaliziranim trgovačkim trgovinama (većim od 1000 m2), a nakon godine dana, od 1. kolovoza 2016. zabrana se proširuje na manje trgovačke lance i manje specijalizirane trgovine.

Iz uredbe odnosno zabrane su izuzeti manje nezavisne trgovine (obiteljske trgovine) i restorani. Sve trgovine se obavezuju da u svom prodajnom asortimanu imaju višekratne vrećice, vrećice od recikliranog papira ili kompostabilne plastične vrećice te imaju opciju uvođenja naplate (5 do 10 US$ centi - oko 28 do 56 lipa) svih vrsta jednokratnih papirnatih i kompostabilnih plastičnih vrećica. Naplata papirnatih vrećica uvodi se s idejom (kao i u Kaliforniji) da se smanji utjecaj na okoliš ovih po okoliš nepovoljnih vrećica, a da bi se istovremeno potaklo kupce da koriste višekratne vrećice.



Izvori:
Plastic and Rubber Weekly: The 'Windy City' confirms plastic bag ban
Plastics News: Chicago approves plastic bag ban
Animated flags


- 10:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #