Plastično je fantastično

utorak, 29.04.2014.

Recikliranje - zanimljiv primjer iz Amerike


Više puta na ovom blogu pisano je o američkim iskustvima s plastikom i plastičnim otpadom. Od bjesomučne i van pameti borbe protiv vrećica, zabrana svega i svačega plastičnog, čak se došlo i do zabrane PET plastenki u nekim lokalnim samoupravama, pa sve do originalnih rješenja o prikupljanju, zbrinjavanju, oporabi, recikliranju i iskorištavanju reciklata kao vrijedne sirovine.

Ali, nemojmo se zavaravati - sve se to može podvući pod zajednički nazivnik, a to je biznis, profit i njegovo visočanstvo dolar. Da, taj dolar pokreće cijelu Ameriku, potiče na originalne ideje, na stvaranje sustava, principa, procedura i čega sve ne.

Pripremajući se za ovu seriju članaka o recikliranju naišao sam na jedni zanimljivu stranicu, pa to želim s Vama podijeliti.

Mrežna stranica www.recyclemoreplastic.org (u prijevodu: reciklirajmo više plastike) upravo je promovirala svoje posljednje dostignuće. Sistematizirane podatke o recikliranju polipropilena (PP) u Sjedinjenim Američkim Državama. I te podatke dali su u vrlo preglednoj karti, gdje klikom na pojedinu oznaku korisnik dobije podatak o mjestu, nazivu grada ili gradića, vrsti programa prikupljanja te link odnosno poveznicu na mrežnu stranicu tog programa prikupljanja polipropilenskih otpadnih proizvoda, a radi recikliranja.


Interaktivna karta - klikom na kartu, otvoriti će se originlna karta na izvornoj mrežnoj stranici gdje se karta može povećavati, smanjivati, mijenjati joj vrstu prikaza te klikom na svaku pojedinu točku dobiti podatke o mjestu i vrsti programa prikupljanja.

Kako je vidljivo iz karte - postoje 3 vrste prikupljanja polipropilenskih plastičnih proizvoda: polipropilenske boce i ostali polipropilenski proizvodi miješano, samo polipropilenske boce i samo ostali polipropilenski proizvodi. Ne prikupljaju se, a to znači nisu ni u programu recikliranja polipropilenske folije, odnosno plastične vrećice od polipropilena. One se kao i ostala nesortirana otpadna plastika termički oporabljuju (spaljivanje radi dobivanja toplinske i/ili električne energije).

Što je to polipropilen (PP) i koji su to proizvodi izrađeni od polipropilena?

Polipropilen (PP), mlađi brat polietilena (PE) koristi se za izradu širokog spektra plastičnih proizvoda. Tu su razne boce i spremnici za prehrambrene i neprehrambene proizvode, kao što su vakuum plastične posude, posude za odnošenje hrane iz trgovine ili restorana, posude za trajnije čuvanje hrane, vrčevi i filteri za vodu, kao i cijeli niz plastičnog posuđa (zdjele i zdjelice za salate, cjediljke, razni plastični kuhinjski pribor itd.), čaše za jogurt, plastične čaše za pijenje vode, čepovi za plastenke.

Polipropilen (PP) je plastika koje se ne razgrađuje, pa je zato pogodan za izradu trajnijih proizvoda. Može se reciklirati i gotovo nebrojeno pota ponavljati ciklus izrade novih proizvoda od reciklata dobivenog od starih odbačenih polipropilenskih proizvoda.

Reciklat dobiven od iskorištenih plastičnih proizvoda ponovno se koristi u ambalažnoj industriji, prerađivačkoj industriji i automobilskoj industriji.

Od polipropilena se izrađuju i plastične vrećice. To su one višekratne vrećice, malo deblje, tvrđe, folija djeluje malo kruto, međutim propilen nije preovladavajući sirovinski materijal za vrećice.



Izvori:
www.recyclemoreplastic.org
Animated flags


- 09:00 - Komentari (2) - Isprintaj - #