Plastično je fantastično

subota, 15.03.2014.

Odbačena plastika iz mora može se preraditi u korisno gorivo


NOVOSTI IZ SVIJETA PLASTIKE Br. 67





Najnovija studija kanadskih stručnjaka potvrđuje da se otpadna plastika iz rijeka, jezera i iz mora može jednostavnije no što se to do sada mislilo, preraditi u korisno gorivo.


Istraživanje je organiziralo Društvo za proučavanje plivajućih plastičnih nakupina u oceanima (Upcycle the Gyres Society), poznatijima kao plastic gyres (plastični krugovi) ili garbage patch (nakupine otpada) koje je osnovalo Udruženje kanadske plastičarske industrije (Canadian Plastics Industry Association). Istraživanje je obuhvatilo prikupljanje otpadne plastike iz mora u blizini sjevernih Vankuverskih otoka tijekim 2013. godine i prerada prikupljenih količina u goriva korištenjem postupka pirolize u postrojenju Blest u Whitehorse, u pokrajini Yukon.

Zaključak istraživanja je da je 99 % plastičnog otpada pogodno za postupak pirolize koji se sastoji od zagrijavanja u atmosferi bez kisika, te se dobiva tekuće gorivo. Utvrđeno je da plastični otpad nije promijenio svojstva pod utjecajem slane morske vode.

Nakon ove potvrde ispravnosti postupka, planira se krenuti u akciju prikupljanja plastičnog otpada uz zapadnu kanadsku obalu, a prerada u gorivo obavila bi se u pokretnim jedinicama. Trenutno se na ta područja Kanade dovozi gorivo iz udaljenih rafinerija uz povećani trošak transporta.

Kada se uzme cijena dizel goriva od 1,20 CAN $ za litru (oko 6,13 kuna) te podatak da je prosječna potrošnja plastike po glavi stanovnika 58 kg godišnje, povrat investicije u postrojenje za pirolizu goriva iz plastičnog otpada u području s 20000 stanovnika je jedna godina.



Izvori:
Canadian Plastics:
Marine plastic litter can be converted into useable fuel: new Canadian study
Animated flags


- 12:03 - Komentari (2) - Isprintaj - #